A bűnös bíró | John Grisham: A bíró listája

Posted on 2022. augusztus 4. csütörtök Szerző:

0


Somogyi András |

John Grisham világszerte ismert, remek író. Könyvei sok millió példányban jelennek meg. Legnépszerűbb regényeiből – Ha ölni kell; Az ügyfél; A Pelikán ügyirat – nemzetközi sikerű filmek is készültek. Ez a történet is az ő fantáziájának szüleménye, de megértéséhez szükséges néhány tény ismerete.

Az Egyesült Államokban igen sok gyilkosság történik, amelyekkel – ha nincs szövetségi vonatkozásuk – a helyi rendőrség foglalkozik. Azonban a nyomozás során szerzett ismereteket nem osztják meg más szövetségi államok hatóságaival. Ha a tettes azonosításához szükséges nyomot nem találnak a bűntény helyszínén, az ügy „döglött aktaként” végzi.

Grisham művének kiinduló helyzete: az utóbbi két évtizedben nyolc gyilkosság vált ismertté – mind különböző államok területén. Egyetlen helyen sem találtak a tettes felkutatásához szükséges nyomokat (ujjlenyomat, hajszál, DNS minta, szövetszál stb.). Mégis mindnek volt egy közös ismertető jele – mondhatni, a tettes névjegye. Minden áldozat fejét szétroncsolták valamilyen kemény tárggyal, de a halál fojtás következtében állt be, melyet a gyilkos minden esetben azonos színű kötéllel hajtott végre, a tengerészetben ritkán használt, dupla nyolcas csomóval elkötve. Ezeket a tényeket az előbb leírtak szerint mindig csak a helyi rendőrségek ismerték.

Florida államban – a történet szerint – létezik egy hatósági jogkörrel rendelkező szervezet, a Bírák Fegyelmi Tanácsa (BFT) melynek hivatali kötelessége minden bíró ellen beadott írásbeli panaszt negyvenöt napon belül kivizsgálni. Ennek a szervezetnek a munkatársa Lacy Stoltz, a negyvenhez közeledő okos, csinos jogásznő. (Őt A súgó című Grisham-regényből ismerhetjük.)

Egy nap álneves telefonhívást kap egy nőtől, aki tárgyalni kíván vele. A hívó középkorú, politológiát oktató egyetemi tanár, aki megdöbbentő bejelentést tesz: apját 22 éve megölték, s azóta életének legfőbb célja a gyilkos leleplezése. Az illető – elmondása szerint – egy hivatalban lévő bíró, aki sok emberrel számolt le így, de csak az indítékait ismeri. Ez a bíró listát vezet azokról, akik neki (vélt vagy valós) sérelmet okoztak, és türelmesen, akár sok évet kivárva csap le, hogy a sérelmet megtorolja. A nyomait mindig szinte emberfeletti precizitással tünteti el. Névjegye a roncsolt fej, a színes kötél és a dupla nyolcas csomó.

Ilyen súlyú üggyel a BFT még nem találkozott, a nyomozáshoz sincsenek megfelelő eszközei. De a bejelentő – valódi nevén Jeri Crosby – olyan mély meggyőződéssel és számos dokumentummal alapozza meg gyanúját, hogy Lacy hisz neki. Amit tehát a BFT megtehet, azt megteszik. A valóban hivatalban lévő, megbecsült és köztiszteletben álló bíró neve Ross Bannick. Jeri – bár retteg attól, hogy ő is a listára kerül – névtelen levélben tájékoztatja őt arról, hogy nyomozás folyik ellene. Hadd fogja el azt is a rettegés…

A BFT eszközök hiányában a rendőrséghez kénytelen fordulni. Lacyt először el akarják hajtani, de amikor felismerik, hogy jóval többet tud a gyilkosságokról, mint ők – elfogadják a segítséget. Az ügy nyomozásába végül bevonják az FBI-t is. Bannick valóban veszélyben látja az életét, de nem fogadja el, hogy most ő lenne az üldözött. A sötét webről letöltött és továbbfejlesztett kémszoftver segítségével nyomára bukkan Jerinek.

Nos, itt hagyom abba a feszültséget mindvégig fenntartó, szó szerint vérfagyasztó történet vázlatos ismertetését. Remélem, minél több, izgalomkedvelő olvasó veszi kézbe a vaskos kötetet. Az író játszik az olvasó idegein, időnként pedig egy-egy fejezetet szentel (a közben szinte barátokká lett) Jeri és Lacy magánéletének. A szerző néha ismétlésekbe bocsátkozik, és ezt nem nagyon kedveltem, de alighanem a feszültség fokozása, a késleltetés végett tette, ezért sorolta fel a kelleténél többször a gyilkosságai részletező listáját.

A fordító – Etédi Péter – számára a legnagyobb dicséret, hogy nem vesszük észre magyarításában, hogy fordítást olvasunk. Kiváló, a szerzőhöz méltó munka.

John Grisham

John Grisham: A bíró listája
Fordította: Etédi Péter
Geopen Kiadó, Budapest, 2022
400 oldal, teljes bolti ár 4490 Ft,
online ár a kiadónál 3592 Ft,
e-könyv változat 3800 Ft
ISBN 978 963 516 1041 (papír)
ISBN 978 963 516 1072 (e-könyv)

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

Lacy Stoltz, a Bírák Fegyelmi Tanácsának jogász nyomozója olyan bírák ügyében vizsgálódik, akik ellen etikai vétség miatt nyújtanak be panaszt.
Néhány évvel korábban egy nagy leleplezés után életveszélyesen megfenyegették, és most, közel a negyvenhez azt latolgatja, abbahagyja ezt a munkát. Ekkor keresi meg a titokzatos Jeri, aki azt állítja, hogy régebben megölt apja sorozatgyilkosság áldozata. Az évtizedek alatt elkövetett, megoldatlanul lezárt bűncselekmények tettese pedig egy hivatalban lévő bíró, aki listát vezet az útját korábban keresztezők nevével. Lacy minden tiltakozása ellen belesodródik az ügybe, pedig se jelvénye, se fegyvere nincs, és hiába a rengeteg adat, a megalapozott gyanú, ha az ellenfél ennyire ravasz, okos és alapos, semmi nyomot nem hagy maga után, ráadásul mindent tud az igazságszolgáltatás működéséről. S ami a legfélőbb, fennáll a veszély, hogy az utána nyomozó két nő neve is könnyen felkerülhet a bíró listájára…
John Grisham egy reménytelennek tűnő és hátborzongatóan izgalmas nyomozásra hozza vissza Lacy Stoltz, A súgó című regényében megismert jogásznő szimpatikus karakterét.