Wekerle Sándor nevével | A Tinta Könyvkiadó pályázati felhívása könyvtári állomány gyarapítására

Posted on 2021. október 5. kedd Szerző:

0


Wekerle Sándor, Magyarország háromszoros miniszterelnöke (Benczúr Gyula festménye, részlet)

Wekerle Sándor, Magyarország háromszoros miniszterelnöke (Benczúr Gyula festménye, részlet)

A Tinta Könyvkiadó pályázatot ír ki könyvtárak bővítésére, könyv- és szótár­állományuk gyara­pítására. Ezekhez a kötetekhez a pályázók 50%-os ked­vez­ménnyel juthatnak hozzá.

A Wekerle Sándor nevét viselő pályázat célja a könyvtárak ellátása a magyar nyelv új, korszerű szótáraival. Egy reprezentatív felmérés eredménye azt mutatja, hogy a hazai könyvtárak túlnyomó részében – sajnálatos módon – csak több évtizedes, jócskán elavult magyar szótárak találhatók. Ezek nem tükrözik gyorsan változó szókincsű nyelvünk mai állapotát, alkalmatlanok az anyanyelvi kompetencia hatékony fejlesztésére.

A Tinta Könyvkiadó – a magyar egynyelvű szótárak legnagyobb kiadójaként – átérezve felelősségét pályázatot írt ki, hogy a magyar közoktatásban széles körben elérhetőek legyenek az anyanyelvünk mai állapotát leíró új munkák. A kiadó több e tárgykörbe tartozó kiadványát Kiváló Magyar Szótár díjjal tüntette ki a Magyar Tudományos Akadémia Szótári Munkabizottsága.

A pályázható munkafüzetek, szótárak és könyvek

A megpályázható 48 kiadvány közül 15 a kiadó 2021. évi újdonsága, tehát itt csak szemezgetünk belőlük. (A teljes lista megtalálható a Tinta Könyvkiadó oldalán.)

Etimológiai szótár (2., javított, bővített kiadás, újdonság); Jókai-enciklopédia; Népies szólások, közmondások és életbölcsességek enciklopédiája; Magyar helyesírás (újdonság); Magyar közmondások gyűjteménye (újdonság); Jeles mondások (újdonság); Anya–nyelv–kincs (ismét kapható) 8. Anya–nyelv–búvár (ismét kapható) 9. Közmondások (ismét kapható); Magyar nyelvjárások (ismét kapható); 500 rövid ókori sztori (ismét kapható); Rejtelmes anyanyelvünk (újdonság); Körkép a magyar nyelvről (újdonság); A székely-magyar rovásírás emlékei, reprint kiadás (újdonság); Angol–magyar orvosi szótár (újdonság); Emelt szintű angol könyvcsomag; Angol–magyar szókincsbővítő szinonimaszótár; Négy magyar népmese (újdonság); Magyar–olasz beszédfordulatok (újdonság); Olasz–magyar kifejezések szótára (újdonság); Diszlexia könyvcsomag – és még sok-sok minden.

A pályázaton részt vehet minden könyvtár és alsó-, közép-, felsőfokú tanintézet, az intézet alapítványa, illetve fenntartója.

A kiadó kötelezettséget vállal, hogy a pályázó által megpályázott könyvek teljes árának felét – 3,5 millió Ft-ig – támogatásként átvállalja, minden könyv esetében a készlet erejéig.

Egy könyvtár, intézmény vagy alapítvány 15 000 és 200 000 Ft közötti támogatást igényelhet. A pályázat csak abban az esetben érvényes, ha a megpályázott könyvek pályázati ára (vagyis 50%-os összértéke) eléri a 15 000 Ft-ot.

Wekerle Sándor emlékműve Móron – Nagy Benedek szobra (részlet) (Fotó: Elek Tibor)

A Wekerle Sándor könyvtári állomány­gyara­pí­tási pályázatra 2021. október 4-től 2021. november 14-ig folyamatosan nyújtható be jelentkezés (lásd lejjebb). A pályázat kiírója a határidőn túl beérkező pályázatokat nem fogadja el.

A pályázaton induló könyvtár, intézmény a pályázat kiírásában szereplő könyvek közül az arra rendszeresített pályázati adatlapon megpályázza a beszerezni kívánt kiadványokat. A kitöltött pályázati adatlapot (postán, faxon vagy e-mailben) eljuttatja a Tinta Könyvkiadóba.

A pályázat kiírója folyamatosan, de legkésőbb 2021. november 30-ig elküldi a megrendelt kiadványokat az intézménynek, elhelyezve a csomagban a 15 napos fizetési határidővel kiállított, átutalásos számlát. A pályázónak a számlát továbbítania kell a pénzügyi illetékesnek. A Tinta Könyvkiadó a pályázati csomagokért postázási és csomagolási költséget nem számol fel.

A pályázatról és a pályázható könyvekről részletes ismertető olvasható a www.tintakiado.hu honlapon, a pályázati adatlap letölthető a www.tintakiado.hu/palyazat elektronikus címről is.