Komoly játék felnőtteknek | Válótársas — színházi előadás a párkapcsolatokról

Posted on 2021. augusztus 8. vasárnap Szerző:

1


Pokorny Lia

Bedő J. István |

Vajon mire kíváncsi kétszáz ember (Biatorbágyon), amikor eljön megnézni a Válótársast? És Baján, Bicskén, Vonyarcvashegyen? Telt ház mindenütt, siker mindenütt, miközben a műfaji besorolás is elég rejtelmes: színházi előadás a párkapcsolatokról humorral és rögtönzéssel, de ugyanazon az oldalon: Mentálhigiénés szolgáltatás.
Pokorny Lia és Schmied Zoltán szópárbaja érdekli őket? Vagy a rögtönzésekre kíváncsiak, amiben Pokorny már sokszor mutatta meg talentumát? Vagy a párkapcsolatokon (másokén!)akarnak mulatni? Vagy éppen a saját problémáikra várnak nevetős választ?

A műfaji besorolást illetően minden igaz – és talán az előbbi kérdésekre is igen a válasz. De előbb egy kicsit a háttérről. Gönczi Dorka, aki ezt az egészet kitalálta, és még csak másfél éve (beleszámolva a pandémiát is) mégis járja vele az országot: válási és párkapcsolati mediátor. Vagyis hozzá fordulhatnak azok a párok, akik úgy érzik, nem megy tovább együtt és a válás elkerülhetetlen, amit szeretnének jól, emberi hangon megoldani. De ő csak női szemmel, ésszel tudja nézni, értékelni egy párkapcsolat útjait és zsákutcáit – ezt ő maga mondta –, tehát összetársult Varga Zsolt kommunikációs szakemberrel, és elvetve a nagycsoportos tanácsadás előadó–néző formáját, a megtapasztalt, példának alkalmas, okulásként is működő helyzetek eljátszására kértek fel színészeket. Ettől színházi az este.

Gönczi Dorka, Varga Zsolt

Nem sorolok fel minden jelenetet, mert egyikből a másikba nevettem át magam, pedig közben még Gönczi Dorka és Varga Zsolt is felvázolta mi minden fordulhat elő – ami váláshoz vezetHET. Annyit azonban tudni kell, hogy a színészek a kiinduló pontot kapják meg a színpadon, mint valami ceruzavázlatot: a szereplő nő vagy éppen a férfi jellemét, reagálásait, viselkedésének kulcsát. És ebből alakul ki az ígért mulatság.

Indulás: Zoli kötözködő. Fáradt, éhes, nagypofájú tahó. Neki semmi nem jó, a termosz kongása (!) nem megfelelő a sátorozáshoz. Lia előbb fáradt, szelíd, aztán egyre paprikásabb. Mire a helyzet elfajul, megállunk, aztán jön a jelenet megfordítva: kinek nem jó a termosz.

Termoszcsata (Schmied Zoltán, Pokorny Lia)

Nehéz pontosan felidézni, mert hol Dorkára és Zsoltra figyeltünk, hol meg az illusztrációkra. Mindenesetre a mediátoroktól megtudtuk, miben különbözik például a férfi és női hang – sőt, miképp hat a hang mélysége vagy magassága a partnerre (közbeszúrva: amikor a férfi/nő hazudik, magasabb fekvésben magyaráz).

Miben különbözik a férfi célirányos és a nő csapongó gondolkodásmódja és mesélése? (Zsolt: „egy nő egy félórás szitut újra átél és másfél óra alatt meséli el. A férfi egy egész éjszakás dumapartit képes öt szóban is elmondani”.) Pokorny a „találkoztam a barátnőmmel és elmentünk egy helyre” történettel őrületbe kergette Schmiedet mint hallgatóságot!

Hogyan képes egy nő egyszerre hatféle dologról beszélni és minden témát követni? Ehhez női agy kell. Miképpen viselkedik egy férfi, ha 30 perc relaxra van szüksége – és hogyan (nem) tűri ezt a feleség.

Gönczi végigvezetett az érzékelések (látás, hallás, szaglás, ízlelés, tapintás) dzsungelein, persze mindezt csak azért, hogy a néző értse, miképpen bukik le (akár férfi, akár nő), amikor egy kapcsolat még csak nem is repedezik, de a kötőanyag már nem ugyanolyan szilárd, mint a kezdetekkor.

És persze, mivel ugye válási a társasjáték, Lia és Zoli elénk hozták az említett repedezés kezdeteit – a nőnek van valakije, még nem szilárd a kapcsolat, de már valaki mást szeret.

Valami kezd nem működni…

Aztán előkerül egy másik illusztráció: a gyerekes pár (egyelőre szó)csatája, előre vetítve a majdani nagy balhékat, meg az osztozkodást. Nem csupa mulatság az; aki már átélte, az tudja, aki még szerencsére nem, az már most tanulhat helyzet- és konfliktuskezelést.

Osztozkodás – dráma a javából. Elég gyakori az „egy lakásban maradunk, és öljük egymást”. Aztán már nem öljük egymást mindennap, de osztozunk a vasalón, a kávéfőzőn, a házon, a kocsin („az ÉN szüleim beszálltak a házba/a kocsiba – és azt a pénzt ugyebár ÉN kaptam”). De nini, nem kizárólag dráma lehet belőle. Itt, a színpadon láttunk olyan válási osztozkodást is – tudom, hogy van ilyen –, amelyben win-win volt a helyzet: egyik sem akarta kisemmizni a másikat, kölcsönösen figyeltek arra, hogy a másiknál is maradjon valami, sőt elegendő, és a gyerek(ek) se érezzék nagyon nagy tragédiának egy szép érzelem kihűlését.

Bármily furcsa, nevetve nemcsak a múlttól lehet megszabadulni, de még esetleg a válás[ok] emlékétől is. Dorka idézte az egyik válni készülő pár történetét: a mediáció kérdései hozták elő az elhallgatott őszinteséget, és kiderült, hogy szeretik egymást. Csak nem mondták ki. Vagyis az őszinteség hiánya is lehet a szétválás felé vezető momentum.

Mikor kezd valami elromlani? Nehéz pontosan megtalálni. Emlékszem, egyszer váratlanul betoppantunk M. barátomhoz, akit úgy ismertünk, hogy a felesége maga a sűrített hátország (értsd: tiszta lakás, jó kaja, meleg ágy, „Te csak menj dolgozni, szívem, majd én mindent megcsinálok.”). Mondom, beestünk hozzájuk, és M. éppen mosogatott. Önként. A helyzet valóságosnak, ugyanakkor szürreálisnak tűnt, M. olyan lenyomatot hagyott magáról a világban, hogy abba efféle sosem férne bele. Azonnal sejtettem, valami nagy baj van. El is váltak.

…és a végén mindenki hepppiiiii! Főleg a néző.

Pokorny Lia és Schmied Zoltán a kevés rendezői utasításból is hiteles, eleven helyzeteket alakított ki – más kérdés, hogy a jelenet végén, mikor például Lia elviselhetetlenül fecsegő feleséget adott elő, és Zoli az istennek sem tudta a tárgyra terelni a szót, végül mindketten elszabadultan röhögtek (mert az több volt, mint kacagás). És amint mondtam, „a harmadik” megjelenése, nehezen formálódó bevallása néhány pillanatnyi drámában mutatta meg a kihunyó (kihunyt?) érzelmet.

Minden volt tehát: okos magyarázatok és szórakoztató párbeszédek – ajánlható a program azoknak is, akik egyáltalán nem gondolnak válásra, de lehet, hogy a konfliktushoz vezető pillanatokat jobban tudják majd kezelni. Óh, igen, és vastapsos siker volt.

Borcsik Géza fotói egy korábbi alkalommal készültek (de csak a kanapé más…).

A vándorló színház következő előadásainak helyszíne és szereplői megtalálhatók a válótársas.hu oldalon, illetve a program Facebook oldalán.