Amikor összedőlt a világ, ki építi újjá? | S. A. Chakraborty: Aranybirodalom

Posted on 2020. november 9. hétfő Szerző:

0


Paddington |

A harmincas évei közepén járó amerikai írónő kivételes befejezést kerített nagy sikerű Dévabád-trilógiájához, amely első nagyobb irodalmi vállal-kozása, és egyben meghozta számára a világsikert. A politikát, háborúkat, törzsi ellentéteket bemutató regényfolyam, amelyet a Trónok harcához is szok-tak hasonlítani komplexitásában, világépítésében, az Aranybirodalom című kötettel erőszakban is R. R. Martin világához közelít. A több mint 700 oldalas sodró kalandot lezárni is sikerül úgy, hogy az olvasók ne legyenek csalódottak, de a szerző elkerülje a tündérmesei porcukros befejezést is.

Akinek a fülszövegben felsorolt nevek, Nahri, Dára, Ali és Manézse még nem ismerősek, annak csak azt tudom ajánlani, hogy vágjanak bele gyorsan az első kötet olvasásába. Ezt a trilógiát semmiképpen sem szabad a harmadik kötetnél kezdeni. Ezek az olvasók pillantsanak bele a korábbi kötetek ajánlójába és ne olvassák tovább ezt az írást. Azoknak, akik – hozzám hasonlóan – alig várták a zárást, valószínűleg nem kell biztatás ahhoz, hogy belevágjanak az eddigi legvaskosabb kötetbe. Mégis hadd osszak meg néhány, olvasás közben felmerült gondolatot.

A trilógia harmadik kötete kétségkívül a legsötétebb a háromból, bár ebből sem hiányzik a humor, a romantika és a szépség. A fordulatos történethez minden adva van: tűzlények, vízi máridok, hatalmi harc, szerelem, hűség és árulás, így az olvasó már a fülszöveg alapján remélheti, hogy a jókora kötet olvasásának idejére elmenekülhet a mindennapok problémái elől. Chakraborty azonban ennél is többet kínál. Miután igencsak magasra tette a lécet az első két kötet (Bronzváros; Rézkirályság) megírásával, az Aranybirodalom nemcsak megugorja a korábbi szintet, de talán a legjobban sikerült a sorozatban.

A történet ott folytatódik, ahol a Rézkirályság véget ért. Nahri és Ali Kairóban találják magukat, míg Banu Manézse a varázserő nélkül maradt Dévabádot igyekszik uralma alá hajtani. Nahriék nyugodt életet élnek Egyiptomban, még perspektíva is akad, nagy hát a kísértés, hogy végleg maguk mögött hagyják az udvari intrikákat, a hatalmi harcot, a vérontást. A felelősségtudat azonban felülkerekedik személyes vágyaikon, és elindulnak Dévabád megmentésére. Manézse minden elképzelhető és elképzelhetetlen eszközt bevet azért, hogy uralmát elfogadják a városlakók. Ebben Dára a legfőbb segítője, és a fegyvere is, ugyanis egyedül neki maradt varázsereje. Ahogy haladunk előre az időben, úgy válik egyre inkább fegyverré Dára, aki mindent megpróbál megtenni, hogy megakadályozza az értelmetlen erőszakot, még az őt kötő átok ellenében is, de erre sokáig nem talál megoldást.

Ahogy arra az olvasó számít, Nahri és Ali visszajut Dévabádba, de útjuk során számos meglepő találkozás, felismerés várja őket. Attól mégsem kell tartani, hogy minden kiszámíthatóan alakul. A korábban megismert varázslények mellett alaposabban belenézhetünk a máridok vízi világába, ellátogathatunk az ajánlékhoz is, de fontos szerepet kapnak a végkifejletben a levegő lényei, a perik is. Egy erőszakkal felszámolt kormányzat helyébe lépni nem egyszerű, ez mindenképpen a történet egyik tanulsága. Az pedig nagyon sokat számít, hogy a hatalom megszerzésével mi a célja az új uralkodónak, és képes-e tisztán látni, hogy milyen lépéseket kellene tennie saját és népe túlélése érdekében. Bár az Aranybirodalom olvasása közben az ember könnyedén elszakad a hétköznapok problémáitól, ezek az igencsak aktuális kérdések a könyv becsukása után mégis ott motoszkálnak valahol egy hátsó agy-zugban.

A kemény kötésben megjelent, majdnem egykilós regény kétségkívül alkalmas fizikumot kíván. A fordító, Benkő Ferenc magabiztosan mozog ebben az egzotikus világban. Én e-könyv változatban olvastam, itt nem a súly okozott gondot, hanem a közel sem tökéletes átalakítás e-könyvvé; gyakori a sok összetapadt, szóköz nélküli szó. De ettől még a regény remek kikapcsolódást nyújt.

Különösen nagy élvezet olvasás közben magunk elé képzelni a színpompás ruhákat, a különös, akár félelmetes lényeket. Éppen ezért nagyon remélem, hogy nem készül majd film vagy sorozat a trilógiából (pedig készül). Valószínűleg pont akkora csalódás lenne nekem, mint A gyűrűk ura vagy a Harry Potter megfilmesítésére tett (és sokak által kedvelt) kísérletek. Írom mindezt annak ellenére, hogy még májusban a Netflix bejelentette, filmre varázsolja a történetet. Ha ez így lesz, mindenkinek ajánlom, hogy olvassa el minél előbb, még mielőtt megjelenik a filmes változat kísértése.

Shannon Chakraborty

Shannon A. Chakraborty: Aranybirodalom
Fordította: Benkő Ferenc
Agave Könyvek, Budapest, 2020
720 oldal, teljes bolti ár 6280 Ft,
kedvezményes webshop ár a kiadónál 4710 Ft,
e-könyv változat 4280 Ft
ISBN 978 963 419 7584 (papír),
ISBN 978 963 419 7591 (e-könyv)

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege (részlet)

A Dévábád-trilógia utolsó kötetében egy szélhámosnő és egy idealista dzsinn herceg szövetségre lép, hogy megmentsék a mágikus királyságukat egy pusztító polgárháborútól.
Dévábád elbukott. A város varázserejébe kerülő kegyetlen ostrom után Banu Manézse, a Náhidok vezére és újjáélesztett parancsnoka, Dára kénytelenek helyrehozni a bomladozó szövetségüket, valamint kibékíteni egy szétszakadt, hadakozó népet. Ám a vérontás és szeretett Nahrijának elvesztése előhozza Dára múltjának legsötétebb démonjait. Az eltiprásukhoz szembe kell néznie a szörnyű tényekkel, és rábíznia magát azokra, akiket egykor az ellenségének tartott.
Nahri és Ali szintén nehéz döntésekkel szembesülnek Kairó biztonságában, miután az utolsó pillanatban elmenekültek a vérszomjas családjuktól és Dévábád gyilkos intrikáitól. (…)