Bűnös vagy áldozat? | Jørn Lier Horst: Vadászkutyák

Posted on 2020. június 10. szerda Szerző:

0


Somogyi András |

A szerző, Jørn Lier Horst – aki korábban nyomo-zóként is dolgozott – hitelesen és szakszerűen avat be klasszikus felépítésű krimijében a rendőrség munkájába. Szinte érezzük a főnököktől, a mé-diától, a társadalomtól a nyomozókra nehezedő, és az idő múlásával egyre fokozódó nyomást. A csapat egy súlyos bűnügy esetén éjjel-nappal hajszolja az információkat, kutatja a nyomokat, mint a vadász-kutya, aki ha megérzi a préda szagát, addig üldözi, míg el nem kapja. Az író nemcsak az aprómunka kacskaringóit – eredményeit és tévedéseit – ismerteti meg az olvasóval, de a „vadászkutyákat” hús-vér emberként is bemutatja, magánéletük buktatóival, erényeikkel és hibáikkal.

Tizenhét éve kavarta fel egy norvég város hétköznapjait a fiatal Cecilia Linde elrablása és meggyilkolása. A bűnügy feltárását William Wisting főnyomozó vezette, akit most villámcsapásként ér, hogy az akkor letartóztatott és 21 évi börtönre ítélt vádlott, Rudolf Haglund feltételesen szabadlábra került, sőt azzal áll elő, hogy ártatlan, mivel bizonyítékhamisítás alapján ítélték el. A vitatott bizonyíték: a vádlott DNS-ét hordozó cigarettacsikk.

A talpig becsületes Wisting – aki már önmagában is kételkedik, hogy nem követett-e el hibát a nyomozás során – elhatározza, hogy minden áron kideríti, ki lehetett a csaló, aki a rendőrség kebelén belül megszerezte és felhasználta a csikket. A helyzetet bonyolítja, hogy ismét elrabolnak egy fiatal lányt, de abban az ügyben felfüggesztettként nem vehet részt.

A kapitányságról kicsempészi a Linde-ügy papírjait, sőt még egy régebbi, rendkívül hasonló emberrablás aktáit is. Amit tesz, törvénysértő ugyan, de lánya, Line, az okos, sikeres és célratörő oknyomozó újságíró mindenben mellette áll.

Line eközben belebotlik egy másik gyilkosságba, amiről cikket kell írnia. Rendkívül ötletesen, a rendőrséget megelőzve kideríti az áldozat személyazonosságát – a kutyájában elhelyezett chip adataiból. A Wisting által kölcsönlopott aktákból kiderül, hogy az áldozat – Jonas Ravneberg – kapcsolatban állt a börtönből szabadult Haglunddal, és ez áttörést jelenthet a jelen és a múlt eseteinek felderítésében.

A felfüggesztett főnyomozónak döntő és megtámadhatatlan bizonyítékot kell találnia a gyilkos – vagy gyilkosok – személyéről, valamint a vitatott csikk felhasználójáról. A bonyolult, izgalmakkal teli kutatást – Line és a Wistingben szilárdan megbízó rendőrkollégák segítségével – siker koronázza.

A végkifejlet megdöbbentő, és lelepleződik a gyilkos meg a csaló is – de nem árulom el. Jó szívvel ajánlom az olvasónak ezt a regényt, amelyet 2013-ban a legjobb skandináv krimi díjával is kitüntettek.

Török Ábel fordítót csak dicséret illetheti a rendkívül jó, izgalmas és fordulatos krimi kiváló magyarításáért.

Jørn Lier Horst

Jørn Lier Horst: Vadászkutyák
Skandináv krimik sorozat
Animus Centrál Kiadó, Budapest, 2020
336 oldal, teljes bolti ár 3590 Ft,
kedvezményes webshop ár a kiadónál 2872 Ft,
ISBN 978 963 324 7426

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

Tizenhét évvel ezelőtt Cecilia Linde, a gazdag családból való tinilány elrablása és meggyilkolása egész Norvégiát megrendítette. Gyilkosa most szabadul, és azonnal ügyvédet is fogad, ugyanis azt állítja, hogy ártatlanul ítélték el. Érvei olyan meggyőzőek, hogy William Wistinget, aki annak idején a nyomozást vezette, hamarosan felfüggesztik bizonyítékhamisítás vádjával. És mintha ez nem lenne elég, a történelem megismétli önmagát: egy újabb fiatal lány tűnik el, ugyanolyan rejtélyes körülmények között, mint egykor Cecilia.
Wisting lánya, Line, aki bűnügyi tudósítóként dolgozik, úgy határoz, hogy kerül, amibe kerül, segít apjának tisztázni a nevét.