Márpedig léteznek… | Jodi Picoult: Ítélet

Posted on 2018. október 24. szerda Szerző:

0


Bodó Viktória Booklány |

Avagy »De strigis vero quae non sunt, nulla questio fiat«, azaz »strigákról* pedig, melyek nincsenek, semmilyen vizsgálat ne tartassék« (– nyilatkozott Könyves Kálmán király).

Boszorkányok igenis léteznek, tartja a közvélekedés, és nem is téved nagyot. Az idők kezdete óta vannak emberek, kívülállók, akik a maguk kezébe akarják venni a sorsukat, nem hisznek az intézményesült rendszereknek, és független tudást halmoznak fel. Hogy ez a tudás vélt-e vagy valódi, és hogy mire kívánják felhasználni, az egy másik kérdés.

Hírhedt példája volt ennek a salemi boszorkányperek néven ismert persorozat, mely a brit gyarmati Amerika Salem városában, 1692-ben vette kezdetét, és több mint húsz halálos áldozatot követelt. A puritánok lakta vidéken, unatkozó, frusztrált kamaszlányok próbálgatták a karmaikat, és hívták fel magukra így a figyelmet, tömeghisztériát gerjesztve, ami végül halálos ítéletekig fajult. Ez a rettenetes név azóta szimbólummá vált: jelképévé mindannak, amire a szalmabábharccal megalapozott tömeghisztéria képes, meg persze arra, mihez kezd az, aki megízleli az így megszerezhető hatalmat.

(Arthur Miller az eredeti történetet írta meg színművében, melyet októberben a Tesla Teátrum mutatott be. A darab erősen áthallásos, az 1950-es évek politikai boszorkányüldözése, és mindenfajta és mindenkori koholt vádaskodás ellen emeli fel hangját. A szombathelyi Weöres Sándor Színház produkciója pedig, mely még most is műsoron van,  az év legjobb rendezése díját nyerte el. – A szerk.)

Salem városa azóta is létezik, és Jodi Picoult ide helyezi az Ítélet című regénye cselekményét. Jack St. Bride, az egykori középiskolai tanár ide érkezik meg, hogy a világ elől elbújjon. Mosogatói állást vállal, és váratlanul szerelembe esik a főnöknőjével. Ez eddig lehetne hétköznapi eset is, azonban ebben a szerelemben nem csak ők vannak. „Benne van” az asszony elhunyt kamasz lányának emléke, Jack foltos múltja, és az újabb generációja az érzelmileg félresiklott salemi kamaszlányok nak, akik hatalmat követelnek maguknak. Ebből a rossz elegyből nem sülhet ki semmi jó. Alig néhány hónap elteltével az amatőr boszorkányok csoportjának a vezetője, Gillian – aki nem mellesleg a város leggazdagabb, legbefolyásosabb és legfeddhetetlenebb emberének a lánya, erőszakkal vádolja Jacket. A vád egyértelműen badarság, de a város tulajdonképpeni hűbérurának kislánya mellett a rendőrség és a lakosság kételkedés nélkül áll ki. Az sem szolgálja Jack ártatlanságának vélelmét, hogy az egykori tanár jelenleg éppen azért éttermi mosogató az Isten háta mögött, mert korábban (vádalkuval) nyolc hónapot ült, szexuális zaklatás vádja miatt.

Van-e kiút ebből a képtelen helyzetből? Hihetünk-e egy embernek, ha nem szól mellette egyértelmű bizonyíték? Mindenható-e az alibi? Meddig tart egy nő szerelme? Hová vezet a tömeghisztéria, és milyen gyorsan mondunk ítéletet mi magunk is embertársaink felett? Végül a legfontosabb kérdés: milyen sérülések vihetnek rá egy gyereklányt, hogy ilyen módon próbálja magára felhívni a figyelmet? Vajon mindig látjuk a teljes képet, vagy elhomályosítanak az előítéleteink?

Minderre keresi a választ Jodi Picolut az Ítéletben, abban a regényében, amelik az eddigi legfelkavaróbb véget tartogatja olvasói számára.

Idegombolom a végére az elmaradhatatlan dicséretet: Babits Péter újra értő kézzel nyúlt a szöveghez, a tőle már-már megszokott, kiváló fordítással kényeztetve el az olvasót.

*striga = állattá átváltozni képes boszorkány, nem azonos a rontást okozó maleficával.

Az írás teljes terjedelem­ben elolvasható a Booklány szereti… oldalon

Jodi Picoult

Jodi Picoult: Ítélet
Athenaeum Kiadó, Budapest, 2018
496 oldal, teljes bolti ár 3999 Ft,
kedvezményes webshop ár 3199 Ft
ISBN 978 963 293 7571

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

Jóképű idegen érkezik az álmos New England-i kisvárosba, Salem Fallsba, remélve, hogy mindent tiszta lappal kezdhet. Az egykori előkészítős leányiskolai tanárt a múltban súlyos vádak érték, amelyek megpecsételték jövőjét. Aztán egyszer csak egy nyugalmas kisvárosban találja magát, amelynek a kocsmájában mosogat, Addie Peabody irányítása alatt. Lassacskán alkalmazkodik a napi rutinhoz, és Addie is megtalálja a helyét a mogorva férfi szívében. Ám Salem Fallsban egy tinilányokból álló csapat tagjai sötét titkokat rejtegetnek – és Jack kiváló célpontnak tűnik, hogy megvádolják őt.