Hollywood Anno | Korcsolán Orsolya hangversenye | ZsKF / Uránia

Posted on 2018. szeptember 8. szombat Szerző:

0


Korcsolán Orsolya (EÁ)

Bedő J. István |

Hogy Korcsolán Orsolya milyen nagyszerű hegedűművész, az nem újdonság. Újdonság azonban az Urániában tartott koncertje, még akkor is, ha a filmzenék mostanában egyre nagyobb számban jutnak be a hangversenytermekbe.

A Zsidó Kulturális Fesztivál (ZsKF) Hollywood Anno címet kapott összeállítása emléket állít azoknak a művészeknek, akik – jobbára a húszas évektől kezdve – elhagyták Európát. Részben az egyre borúsabb jövő miatt, részben mert az öreg kontinensen egyre nehezebb volt művészként megélniük – majd túlélniük. Komoly szerepük volt a később álomgyárnak nevezett nyugati parti filmművészet megteremtésében, és gyakran ők ösztönözték megbízásaikkal a zeneszerzőket is. Sőt: az innen az Újvilágba származott muzsikusok és komponisták alkották meg magát az ún. filmzene fogalmát, hiszen a hangosfilm már nem kényszerült a változatos tehetségű mozizongoristákra támaszkodni.

Korcsolán Orsolya egy fiatal művészeti ág kiérlelt darabjait szólaltatta meg. Zsidó fesztiválon mi sem természetesebb, ha a hagyományok megrepedezését (és a szomorú elüldözés idejét) elmesélő Hegedűs a háztetőn zenéje (Jerry Bock) szólal meg, és hála a műsor szerkesztőjének (meg a filmrestaurátoroknak) valódi, de nem klasszikus szkeccs formájában. Mert itt a filmjelenet nem élő szereplőkkel folytatódik (mint a némafilmes időkben), hanem a művészek: Korcsolán és a zongoraművész Lajkó István veszik át a hangot.

 

A filmvászonról induló hegedűszó élő előadásban folytatódik (PT)

A hatás nagyszerű és lenyűgöző – mert a filmek zenei kísérete sokáig inkább hangulatfestő volt, kivéve persze, ha énekes-zenés film született. De akkor is jobbára az énekszámra emlékeztünk, csupán valamikor a hatvanas évektől kezdődött a nem-énekelt filmzene önállóvá válása.

Az elhangzott hegedű–zongora kettősök részben átiratok. Az emigrálók művei Hans Eisler dalai, Erich Korngold (filmzenéje a Robin Hoodé, de itt egy eredeti, Shakespeare drámájához, hegedűre és zongorára megálmodott szvitjének részleteit hallhattuk) vagy Rózsa Miklós (a később Oscarral elismert Ben Hur) szimfonikus apparátusra komponált dallamai kevésbé maradtak meg a néző emlékezetében, miközben szerzőik számára életmentő lett a tengerentúli megbízatás. A későbbi, és ma is élő John Williams – természetesen szintén klasszikus tanulmányokra épült – muzsikája a Schindler listájához igazi szólistai feladat, egyszerű dallama mély érzelmeket mond el és vált ki. (A háttérben Schindler búcsújának filmrészletével különösen.)

Lajkó Istvánnak jutott egy rövid, könnyed, de egyáltalán nem könnyű mű Ernst Toch, a szintén elmenekült osztrák komponista tollából. A Zsonglőr című virtuóz darabot hallgatva a néző a némafilmek utánozhatatlan üldözéses jeleneteit képzelhette el – Lajkó megragadóan mulattató előadásában.

A koncert végére maradt az igazi mulatság: A diktátor című film legendás borotváló jelenete. Ez eredetileg a rádióból hangzó Brahms-műre (5. magyar tánc) van koreografálva: most a duó játszotta, hajszálpontosan felvéve a jelenet ritmusát – vagyis pompás utószinkront láthattunk-hallhattunk.

De a csúcs és az elképesztés még csak ezután jött. Darius Milhaud-nak született egy Cinema fantázia című zenedarabja, amihez Chaplin végül nem forgatta le a tervezett filmet. Viszont Chaplinnek van egy kicsit édeskés, sok ismerős patronnal felhabosított (és most tökéletesre restaurált) romantikus némafilmje, Az emigráns. (A színész-rendező zenét is írt hozzá.) És micsoda furcsa véletlen: Milhaud zeneműve pontosan illeszkedik hangulataival, ritmikailag a mulatságos bohósághoz. A két muzsikus megindítóan és nevettetően kísérte a csetlő-botló Charlie-t. Csudálatos találkozás volt.

Ki tudja, egyszer valaki ennek a nagyszerű hangulatú estének a rádiófelvételét, Korcsolán és Lajkó előadását összevágja a filmmel. De szép is lenne: honfitársaink Chaplinnel egy filmtekercsen!

Fotók: Erdőháti Áron (EÁ), Purger Tamás (PT)

Az Új Életben megjelent írás kibővített változata

Posted in: Koncert, NÉZŐ