Bűn vagy csak bűnhődés? | Mary Higgins Clark & Alafair Burke: A Csipkerózsika gyilkosság

Posted on 2018. május 31. csütörtök Szerző:

0


Somogyi András |

Nem szokványos krimit írt a két neves és sikeres amerikai szerző, Clark és Burke. Alaphelyzet: Casey Carter 15 évet töltött börtönben vőlegénye szerelemféltésből, erős felindulásban elkövetett megölésének vádjával. Hunter Raleigh gazdag és nagy hatalmú család tagja volt, apja közmegbecsülésnek örvendő nyugdíjas tábornok, aki nem nézte jó szemmel a társadalmilag alacsonyabb szinten álló lány beépülését a családba. Casey ártatlanságához ragaszkodva vádalkut sem volt hajlandó kötni, pedig ha beismerő vallomást tesz, megúszhatta volna hat évvel.

A vádlott őszintén szerette vőlegényét, de az esküdtszék a közvetett bizonyítékok alapján ítélkezett (ujjlenyomatok, lőpornyomok a kezén). Nem követték azt, ami az esküdtbíróság kötelessége: az ésszerű kétségek figyelembe vétele. Hiszen a bizonyítékokat más is elhelyezhette a kábult (ezt több tanú is megerősítette), majd a gyilkosság idején öntudatlan „Csipkerózsika” Casey helyett.

Szabadulása után ügyvédekhez, újságírókhoz fordult igazának kiderítéséért, de hiába, még most, másfél évtized után is rosszindulatú internetes kommentek gyilkolják verbálisan az eszementnek titulált Casey-t. Ezért „A gyanú árnyékában” című igen sikeres tévés műsorsorozat producerét, Laurie Morant keresi fel, aki a megoldatlan bűnügyek – döglött akták – feltárásával foglalkozik. Casey a bűntény előtt a Raleigh család tulajdonában lévő alapítvány gáláján vett részt, ahol – állítása szerint – valaki bedrogozta. Casey számos potenciális gyanúsított nevét adja át Laurie-nak. Mindegyiknek volt elég indítéka tönkre tenni őt: az egykori gazdasági igazgató gyanúba keveredett, hogy rosszul gazdálkodik az alapítvány vagyonával, a tábornok titkárnője élvezhette a golyó által megboldogult Hunter izzó gyűlöletét, szóba kerül Casey korábbi fiúja, egy kissé pettyes múltú „társasági hölgy”, sőt a tábornok másik, Hunterre pokolian féltékeny fia is.

Laurie egyre inkább hisz az elítélt nő ártatlanságában, és vállalja a műsor megszervezését, amit jócskán megnehezít, hogy a műsorvezető személye cserélődik. Az utód, a Casey ártatlanságában erősen kételkedő, nagymenő és igen önhitt benyomást keltő jogász, Ryan Nicols rögtön elnyeri mindenki ellenszenvét…

Maga a műsor jellegében egy bírói/ügyvédi meghallgatás formáját követi, ezért is nehéz rábeszélni a már lezártnak gondolt ügy szereplőit a kamerák előtti megjelenésre. Hiszen a kikérdezés módját ismerhetik a sorozat korábbi epizódjaiból, vagyis mindenkinek kényelmetlen lehet, hogy a „gyanú árnyékába” került. (Itt érezheti először az olvasó, hogy a hitelesség érdekében az olvasmányosságnak tett engedményt Clark és Burke: a tanúk végiglátogatása fontos, de ez az expozíció túlnyújtott.) Viszont a műsor során kiderül, hogy Ryan tulajdonképpen jó szándékú, érti a „moderátor-házigazda” dolgát, azaz ügyesen játszik a megjelentek egyéniségéhez és az ügyben játszott lehetséges szerepéhez igazodó kérdésekkel.

Ha a vége jó, minden jó: a történet váratlan és fortélyos fordulattal zárul, már-már Agatha Christie-t idézve – a legkevésbé gyanús a gyilkos. Aki a cím alapján még nem gondolta volna, megnyugodhat: kiderül Casey ártatlansága, és a mellékszálakból font románc is minden bizonnyal ki(be)teljesedik.

Hogy a döglött ügyekkel foglalkozni hálás feladat, azt a két szerző műlistája is jelzi. Mary Higgins Clark és Alafair Burke külön és együtt már negyedszer választotta a műsorsorozat eseteit témájául.

Végül pedig örömmel tapasztalom, hogy kezembe került, eredetileg idegen nyelvű könyvek döntő többsége kiváló fordítói munkát tükröz. Mint már annyiszor, ismét a számtalan szereplő egyéni stílusának kitűnő magyarításáért kell elsősorban kiemelnem Simonyi Ágnes munkáját.

Mary H. Clark (Fotó: Bernard Vidal)

Mary Higgins Clark, Alafair Burke:
A Csipkerózsika-gyilkosság

A gyanú árnyékában 4.
21. Század Kiadó, Budapest, 2018
336 oldal, teljes bolti ár 3490 Ft,
kedvezményes webshop ár 2792 Ft,
ISBN 978 615 563 8862

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

Tizenöt éve annak, hogy Casey Cartert bebörtönözték a vőlegénye meggyilkolásáért, ám a magát mindvégig ártatlannak valló nő elszántan küzd azért, hogy tisztára mossa a nevét. Úgy látja, ártatlansága bebizonyításának egyetlen módja, ha a megtörtént eseteket feldolgozó sorozat, A gyanú árnyékában következő epizódja az ő történetét meséli el…
A műsor producere, Laurie Moran hisz Casey ártatlanságában, és szeretne neki segíteni. De mivel társa, Alex Buckley szünetelteti a televíziós tevékenységét, a sorozat új házigazdát kap a Harvardon végzett, nagymenő jogász, Ryan Nichols személyében. A nagyképű Ryan átveszi a műsor irányítását, sőt megpróbálja lebeszélni Laurie-t Casey ügyéről, mivel ő biztos a nő bűnösségében.