Sörös étcsokoládétorta, zongorabillentyű keksz | Dom Ramsey: Csokoládémánia

Posted on 2017. január 11. szerda Szerző:

0


ramsey_csokolademania-bor240Bodó Viktória Booklány |

Kényeztessük el a bennünk rejlő csokoládéfüggőt! – mondja az alcím. Persze, egy kicsit másképpen, mint azt megszokhattuk. 

A sokadik gasztroforradalmon túl (ki tartja ezeket számon?) beköszöntött egy újabb szakácskönyv-forradalom is. Hiába, ilyen tüzes időket élünk. Az eddig megszokott, csilivili, méregdrága, albumszerű, forgathatatlan recept­gyűjte­ményeknek leáldozott. Az olvasók másra vágynak, a kiadók pedig megadják nekik: a 21. századot, az interaktivitás illúzióját, az információáramlás élményét. Senkinek nincs szüksége puszta receptgyűjteményekre, hiszen az végtelen számban és formában fellelhető a világhálón. Ma már másra vágyunk. Arra, hogy egy szakácskönyv a gasztroirodalom felé hajoljon el, adjon valami pluszt. Legyenek ezek családi történetek, vagy akár kulturális adalékok, a lényeg az, hogy a kötetet érdemes legyen forgatni, lehessen olvasgatni is.

Ilyen ez a Csokoládémánia is, amit a Hvg Könyvek jelentetett meg karácsonyra, folytatva a korábbi években megszokott irányát és stílusát, amit a Kávészenvedély és a Teakönyv alapozott meg. A csokoládéról ezer és egy receptes könyv jelent már meg magyarul is, egyik színesebb-szagosabb, mint a másik. Ez azonban kicsit más: nem a csokiból készíthető ételekre helyezi a hangsúlyt, hanem a szó szoros értelmében vett csokoládéra. Arra a csodás maja különlegességre, ami energiaital, gyógyító táplálék volt a maga idejében, majd luxuscikké, mára pedig hétköznapi konzumtermékké vált. Mindenkinek van kedvence, szinte mindenki fogyasztja, a könnyen hozzáférhető, kommersz kényeztetésektől egészen a delikát, kis szériás finomságokig. E sorok írója nagy rajongója Bilák Imre kecskesajtos bonbonjának, nemkülönben a fehércsokis-gorgonzolásnak, de van az a fleur de sel-lel [sóvirág] ízesített tábla, ami szintén jót tud tenni egy rettenetes nap után, pedig még édesszájú sem vagyok.

Egy szó, mint száz, a csokoládé sokakat megmozgat, azokat is, akik többet szeretnének tudni róla annál, mint ami könnyedén hozzáférhető. Nekik szól a Csokoládémánia, ami mesél a csokoládé eredetéről, a fair trade lehetőségekről, a termőhelyekről, magáról a növényről meg ezerféle másról, és csak ezután tér át a feldolgozás, a csokoládékészítés trükkjeire meg a különleges receptekre. Sörös étcsokoládétorta. Zongorabillentyű keksz. Gyömbéres-édesköményes csokoládéfagylalt. Folytassam a felsorolást?

Nem olyan könyv ez, amit fél óra udvarias lapozgatás után feltesz a polcra, akik kapja. Hiszen megkapta, nem igaz? Karácsonyra.

Az írás teljes terjedelem­ben elolvasható a Booklány szereti… oldalon

Dom Ramsey

Dom Ramsey, csokoládészakértő

Dom Ramsey: Csokoládémánia
Hvg Könyvek, Budapest, 2016
224 oldal, teljes bolti ár 4000 Ft,
kedvezményes webshop ár 3400 Ft
ISBN 978 963 304 3721

* * *  * * *

A könyv kiadói fülszövege

Hogyan merülhetünk el a világ legkedveltebb édességének a világában?

Legyen folyékony vagy táblás, a csokoládé szerelmeseiként értékeljük a valódi minőséget. A Csokoládémánia segít­ségével megismerhetjük a nyers kakaóbab átalakulását kész csokoládévá, felfedezhetjük a legfontosabb kakaó­termesztő országokat, és megtud­hatjuk, miért okoz függőséget a csokoládé. Ha már felismerjük az íz­árnyalatokat, elsajátíthatjuk a bean-to-bar [kakaóbabtól a csokiszeletig] csokoládé készítésének fortélyait. A könyvben a világ 30 legjobb cukrászának és csokoládékészítőjének rendhagyó receptjei is megtalálhatók.