Tánc bejglimérgezésig! | Év végi táncajánló 2016

Posted on 2016. december 6. kedd Szerző:

0


Elhayagolt férfiszépségek (Andrássy Máté, Újvári Milán. Fotó: Georgij Merjas)

Elhanyagolt férfiszépségek (Andrássy Máté, Újvári Milán. Fotó: Georgij Merjas)

Krivánszky Emőke |

Van, aki év végén pénzt és energiát nem kímélve 24 órán át ajándékokra vadászik. (Éjjel is erről álmodik, így jön ki a 24.) Más viszont az utolsó erejét is minél több élmény begyűjtésére összpontosítja (ugyanolyan fékevesztetten). Ríkasson meg századszor is a Diótörő, süsse ki az agyat még utoljára Frenák! Ha az utóbbi csoportba tartozol, akkor tesssssék!

Amint a közelgő ünnepek (satöbbi) ürügyén igyekszünk az év utolsó érdekesebb táncelőadásait egy csokorba gyűjteni, akkor tűnik fel igazán, milyen gazdag a hazai paletta. A sok izgalmas ajánlat közül alább csak szubjektív válogatás található, a választék ennél még nagyobb és színesebb.

Az első megálló december 8. Ezen a napon a MU Színházban a Frenák Pál Társulat dupla szólóelőadását (UN, azaz „Egy”), a Víziváros kulturális bástyájában, a Jurányi Inkubáturházban pedig a tánc és a bábjáték találkozására épülő A tó című darabot nézhetjük meg. Az Un idei Frenák-koreográfia, ami kissé megbújt a sokat játszott és repertoáron tartott korábbi sikerdarabok, valamint a túlhevült őszi bemutató, a Lutte („Harc”) mellett. Pedig talán ez a koreográfia a titkos favorit, amelynek első felében egy akrobatikus fiatal táncos és egy magasból alálógó kötélrendszer, míg második felében a társulatvezető Frenák Pál lesz látható, ezúttal a tradicionális japán színházat megidézően férfiként női ruhában. A tó Kálmán Eszter munkája, aki eredetileg látványtervező, ezért a közönség tőle mindig erős színpadképre, játékos formavilágra számíthat. Darabja ezúttal a leghíresebb balett, A hattyúk tava mesevilágát idézi meg egy bábművész és egy táncos tolmácsolásában.

Akik megszerették az újcirkusz itthon viszonylag fiatal műfaját vagy még csak szemeznek vele, azoknak december 9-én vagy 25-26-27-én a Müpában lehet bérelt helyük a Párizs éjjel című előadásra. A Müpa saját újcirkuszi társulata, a Recirquel inkább tablót fest, nem bocsátkozik szédítő mélységekbe, de a kunsztok hátterében jól mutat a 30-as évek mondén Párizsa, a szemtelenül fiatal tagok pedig szemtelenül jól mulattatnak hol virtuóz, hol egyenesen veszélyesnek tűnő színpadi produkciójukkal. A nevetőizmok megrengetése végett pedig itt van nekünk a csaknem kétméteres színész-táncos Andrássy Máté és a magyar táncvilág 162 centis energiabombája, Újvári Milán duója, a helyzet- és jellemkomikumra építő Elhanyagolt férfiszépségek. Az előadás idén minden lehetséges színházi humordíjat elnyert. December 14-én látható a Jurányiban.

December 17-én a Trafó idei utolsó tiszta tánc előadása látható a 200% TÁNC sorozatban. Tiszta tánc, azaz viszonylag könnyen dekódolható, látványos mozgásvilág. A már nálunk is dicsért Duda Éva Társulat (Azt hitted, büntetlenül?) két idei darabja látható a sorozat keretében egy este, ez a Mesh és a Breath. Mindenkinek ajánlható, aki szereti a friss, energikus, örömelvű, de korántsem üres táncnyelvet és/vagy kíváncsi a hazai táncélet egyik legszerethetőbb csapatára. Szinte ugyanez a jellemzés adható a december 20-án és 21-én látható táncos pár, Egyed Bea és Újvári Milán évzáró előadásairól (MU Színház). A 20-i Totem és tabu című előadásban friss szemmel próbálják megvizsgálni a címben szereplő freudi értelmezésű fogalmak, a mai társadalom és kettejük viszonyát, a 21-i A szerelem természetében pedig kettejük szerelmét és minden szerelem alapvető működését állítják elénk intimitással, líraian, mulatságosan.

A szerelem természete (Fotó: www.peterpress.com)

A szerelem természete (Fotó: Jekken Péter)

Karácsony havában nem lehet kihagyni a felsorolásból a Diótörő-előadásokat sem. Idén decemberben jut nekünk egy-egy kortárs balett ízlésvilággal megfogalmazott Diótörő a Szegedi Kortárs Balett/Juronics Tamás, valamint a Budapest Táncszínház/Földi Béla tolmácsolásában. Utóbbiban a klasszikus Csajkovszkij-zenemű Duke Ellington jazzfeldolgozásában élvezhető. A fiatal közönség kedvéért mindkettő látványos, díszletes-jelmezes, de nem habos. Ha pedig a gyerek vagy mindkettőnk kedvéért klasszikus balettben megfogalmazott, grandiózus Diótörő szükségeltetik, akkor ott régi jó barát, az operapáholy, ahonnan Lotti módjára cukorkát lehet potyogtatni. És a fővároson kívül is törik a dió: a Győri Balett Győrben, Debrecenben és Veszprémben turnézó arénaverziója.

Az év utolsó napjaiban az elmúlt év Lábán Rudolf-díjasát, az Artus Társulat Cseppkánon – Hogy vagy Herakleitosz? című előadását és a két ismert kortárstáncos, Simkó Beatrix és Grecsó Zoltán közös koreográfiáját, az #Orpheusz  #Eurüdikét is elkaphatjuk.

#Orpheusz  #Eurüdiké

#Orpheusz #Eurüdiké (Fotó: Dömölky Dániel)

Előbbitől december 29-én erős képszerűséget, még erősebb performanszjelleget kapunk, és ezúttal a vizes színpad exkluzivitását, az utóbbi pedig (30-án) egy ősrégi mítosz átfordítása a mai szerelmi kapcsolataink pillanatképébe. Ebbe a képbe valószínűleg egyetlen dolog nem fér majd bele: az illúzió. Utána meg majd egy orbitális parti-szerelemvonat ragad minket át a következő évbe. Nagyon táncos új évet mindenkinek!