Pearl Harbor árnyékában | James Ellroy: Perfídia

Posted on 2016. november 15. kedd Szerző:

0


ellroy_perfidia-bor240Tóth Gergely |

Az Egyesült Államok az 1940-es években még sokkal kevésbé volt szabad ország, mint manapság. Bár persze ma is bőven találunk kritizálni valót Amerikában, az 1940-es évekhez képest kifejezetten komoly fejlődést tapasztalhatunk.

A Perfídia 1941 decemberében játszódik, mindössze 24 nap alatt, de ez a 24 nap a szereplők és környezetük – Los Angeles, tágabban pedig egész Amerika – életében gyökeres változásokat hozott. December 7-én támadták meg ugyanis a japánok Pearl Harbort, berántva ezzel az Egyesült Államokat a világháborúba. És Los Angelesben a támadás előestéjén megölnek egy egész japán családot. Ez James Ellroy regényének kiindulópontja.

Ellroy négy szereplő látószögéből mutatja be a háborúba sodródó nagyvárost és a kialakuló káoszt. William (gúnynevén Whisky Bill) Parker rendőr századost és Dudley Smith őrmestert bízzák meg a brutális gyilkosság felderítésével. Ezen dolgozik helyszínelőként dr. Hideo Asida is, aki japán, akárcsak az áldozat Vatanabék, és ez a légitámadás után kialakuló általános gyanakvásban és idegengyűlöletben nagy hátrányt jelent.

A negyedik szempontszereplő, Kay Lake nem kapcsolódik a Vatanabe-ügyhöz, őt előbb Parker bízza meg, hogy beépüljön egy kommunista sejtbe, később kapcsolatba kerül a többi szereplővel is.

Bár a Vatanabe-gyilkossággal kezdünk, és a gyilkos felderítésével ér véget a történet, ezt Ellroy igazából csak sorvezetőnek használja, hogy bemutassa a négy főszereplő történetét és rajtuk keresztül a várost a japán internálás kezdeteitől a japánoknak kémkedő „ötödik hadosztály” leleplezéséig.

A négy főszereplő a nagy külső változások mellett lélekben is jelentős utat jár be ezekben a napokban, sokkal nagyobbat és intenzívebbet, mint egy átlagos decemberben:

Parker százados mindent megtesz, hogy elég kompetensnek tűnjön a rendőrfőnöki poszt betöltésére, és közben harcol nehezen leküzdhető alkoholizmusával.

Smith őrmester, hol bűnelkövetőként, hol bűnüldözőként megpróbál mindenütt jelen lenni és mindenből hasznot húzni, ez pedig néhány nap alatt teljesen felőrli.

Asida doktor amerikai érzelmű japánként a helyét keresi a hirtelen japánellenessé vált amerikai társadalomban, és próbálja elkerülni, hogy internálják (mint társadalomra veszélyes elemet).

Kay Lake pedig, bár a százados utasítására beépült, a kommunista csoportba, hogy bizonyítékokat gyűjtsön ellenük, valójában nagyon szeretne őszintén tartozni valahova – elsősorban a hadsereghez –, de nem sikerül neki.

Ellroy élethű, összetett jellemű (regény)alakokat teremtett, akiknek cselekedetei indokoltak. Velük szimpatizálva könnyű megismerni a világot ,amelyben élnek. Motivációik és döntéseik vezetik őket, ettől megérthetők és – jobbára – szerethetők. A könyv végére az egyéni sorsuk alakulása szinte fontosabbá válik, mint a gyilkosság felderítése. A szerző a valóságos szereplőket is bátran és hozzáértéssel mozgatja, nem fél attól, hogy szembe menjen a ténylegesen megtörtént eseményekkel.

Habár a könyv, főleg a feldolgozott időszakaszhoz képest egyáltalán nem rövid, és a cselekményben sok a mellékszál, élvezetes volt belemerülni a negyvenes évek Los Angelesébe. A város és a környezet él, érezni lehet a kor levegőjét, egyik mellékszál sem tűnt sem mesterkéltnek, sem fölöslegesen hátráltatónak – a párhuzamos, időnként egymást keresztező szálak inkább plasztikussá tették a fő történetet, melynek végére egyértelmű lett: Ellroy nem a háborút és Amerikát használja a gyilkosság háttereként, hanem a gyilkosságot használja indoknak a világháborús Amerika bemutatására. A mű címe, Perfídia, egy dal címére utal, ami valamilyen szinten mindegyik szereplőhöz kötődik, ha másért nem, akkor azért, mert azt jelenti: árulás.

Illés Róbert fordítása jól adja vissza az eredeti hangulatát. Egyedül a japán vagy kínai szövegek fordítását hiányoltam, ezek jelentését a könyv hol közli, hol meg nem – de lehet, hogy Ellroy eredetije sem adta. Azért a magyar kiadásba bele lehetett volna szerkeszteni.

James Ellroy

James Ellroy

James Ellroy: Perfídia
Jaffa Kiadó, Budapest, 2015
760 oldal, teljes bolti ár 3990 Ft,
kedvezményes webshop ár 3791 Ft
ISBN 978 615 549 2822

* * *  * * *

A könyv kiadói fülszövege

1941. december 6. Amerika a második világháború küszöbén áll. A béke reménye végképp szertefoszlik, amikor japán repülőgépek bombázzák Pearl Harbort. Los Angeles sokáig biztonságos menedéket nyújtott az Amerikába áttelepült első és második generációs japánoknak – de a háború kitörésével fellobban a gyűlölet lángja, és megkezdődik a japánok internálása.

Brutális kegyetlenséggel meggyilkolnak egy japán családot Pearl Harbor előestéjén. A gyilkosság három férfit és egy nőt idéz meg a háborús lázban égő városból. William H. Parker a Los Angeles-i rendőrség századosa. Parker rendkívül tehetséges, könyörtelenül ambiciózus, alkoholista és bizonytalan ideológiák megszállottja. Legnagyobb riválisa Dudley Smith őrmester – ír származású, az IRA egykori katonája –, aki igyekszik hasznot húzni a háború kitöréséből. Hideo Asida rendőrségi helyszínelő, az egyetlen japán a Los Angeles-i rendőrség állományában. Kay Lake huszonegy éves dilettáns, aki ki van éhezve a kalandra és az izgalomra. A nyomozás egymás mellé sodorja négyüket, és örökre megváltoztatja mindnyájuk életét. A bűncselekmény politikai vihart kavar, amely választás elé állítja őket, és átértékeli egymáshoz fűződő viszonyukat – elvtársak, riválisok, szeretők, a történelem bábjai.