Kitörni! | Jessica Knoll: Szerencse lánya

Posted on 2016. október 7. péntek Szerző:

0


knoll_szerencs-lanya-bor240Bodó Viktória Booklány |

Van abban valami pikantéria, ha a Cosmopolitan szőke, karcsú, tökéletes mosolyú munkatársa regényt ír arról, hogy miért lesz valaki egy vezető női magazin szőke, karcsú és tökéletes mosolyú munkatársa. Jessica Knoll tudott újat mutatni e tárgyban, úgy, hogy közben terítékre kerül az egyre elhatalmasodó iskolai erőszak témája, meg a középiskolai lövöldözések is. Izgalmas? Az. Kegyetlen? Naná!

Mesét mond az egyszeri lányról, aki semmi mást nem akart, csak tizennégy évesen beilleszkedni a felső-középosztálybeliek iskolájába. Annyira akarta ezt, hogy bármire hajlandó volt. Mint mi mindannyian, mint a tizenévesek mind. Még akkor is akarta, amikor a menő srácok, egy elfajzott, alkoholos éjszaka során, megerőszakolták (nem, nem véletlen a többes szám). Ez után sem akart botrányt, mert pontosan tudta, hogy az iskolai pályafutása végét jelentette volna, és ezzel elveszítette volna az egyetlen esélyt a kitörésre.

Kitörni vágyott. Ki a típusházak világából, a lízingelt autók, erős sminkek, műkörmök és olcsó bútorok világából, a tömegízléstelenségből. El onnan, ahol a középszerű emberek élnek, teljességgel középszerű életet. El onnan, ahol egy anya a lányát is felelőssé teszi azért, mert megerőszakolták, hiszen minek ivott annyit, nem igaz? Ki a szürkeségből, el az átlagtól! Ezért mindenre hajlandó volt, akár hallgatni is. vasakarattal, összeszorított foggal járni tovább az iskolát, ami a belépő lesz a majdani menő életébe.

Aztán eljön a nap, amikor az iskola pokolból horrorrá változik. Amikor azt hitte, hogy nem lehet rosszabb, akkor érte utol az elképzelhetetlen… Mindez pedig örökre megváltoztatta az életét, és a személyiségét is. Ani fontos emberré vált, akinek százötven dollárért igazítják a haját, akinek menő állása van Manhattanben, és egy vőlegénye, aki örökölt és nem vásárolt gyűrűvel kéri meg a kezét. Megnyílt a kapu, ami a Kiválasztott Kevesek világába vezet, már csak be kell lépni rajta.

Ám ahogy mondani szokás, a sikernek ára van és nem titka. Megéri-e mindez abban az esetben, ha egy életen át szerepet kell játszania? Megéri-e a titkokkal terhes, tökéletes élet? Kell-e egy olyan vőlegény, akit éppen olyan egyszerű manipulálni, mint a külvilágot? Valamint: akarhat-e egy olyan klub tagja lenni, amelyik felvenné?

Az a legjobb az egészben, hogy nem ezek a kérdések teszik igazán érdekessé a könyvet, hanem a többdimenziós főhős. Ani, aki a nevétől, a bélyeggé vált mementótól is szabadulni vágyik, olyan egyszerűen irányítja a környezetét, hogy öröm nézni. Pontosan tudja, hogy mikor mit kell tennie vagy mondania a kívánt hatás eléréséhez. Ő az áldozat, ám a manipulátor is egyben. Életszagú karakterré sikerült formálni, és éppen ezért félő, hogy a készülő filmben elsőként éppen ezt, a belső monológokban megjelenő pszichopátiás jellemvonást fogják kiradírozni belőle. Kár lenne érte, ez a sava-borsa a jellemének. Olvasó, te pedig tedd fel magadnak a kérdést: érted ezt a lányt? Megérted őt?

Több ez, mint összeszedett, okos, kíméletlen történet, az átlagosnál éppen csak egy picit jobb stílusban megírva, az átlagosnál éppen csak egy picit rosszabb fordítói munkával. Mindezzel együtt vétek kihagyni. A filmet úgyis megnézed majd. Addig olvass.

Az írás teljes terjedelem­ben elolvasható a Booklány szereti… oldalon 

Jessica Knoll

Jessica Knoll

Jessica Knoll: Szerencse lánya
Libri Könyvkiadó, Budapest, 2016
496 oldal, teljes bolti ár 3499 Ft
kedvezményes internetes ár 2624 Ft
ISBN 978 963 310 6655

* * *  * * *

A könyv kiadói fülszövege

A huszonéves TifAni FaNelli a kiváltságosok életét éli. Egy körülrajongott női magazin megbecsült munkatársa, aki a drága ékszerek és márkás ruhaköltemények mellé még egy sármos és jó pedigréjű vőlegénnyel is rendelkezik. Mindazt elérte, ami másoknak csak álom. De a tökéletesség látszata valójában álca.

Ani múltja kimondhatatlan titkot rejt. Tizennégy évvel ezelőtt a Bradley középiskolában borzalmas dolgok történtek. Meggyalázták, meghurcolták, kinevették. A kis Ani aznap megsemmisült. Az erős TifAni lépett a helyébe, aki mindent meg akar kapni az élettől…

A szerencse forgandó; a bűnösökből is lehet áldozat. A bosszú lehetősége TifAnié; vajon leveszi az álarcot, vagy örökre bezárja magát a múlt börtönébe?