MOST FESZT | Színházmustra Tatabányán

Posted on 2016. március 6. vasárnap Szerző:

0


Juhász Károly (Fotó: Szvatek Péter)

Juhász Károly (SzP)

Zsíros Krisztina |

Tavaly hagyományteremtő szándékkal rendezték meg a MOnodráma és STúdiószínházi FESZTivált, a MOST FESZT-et. Négy monodráma és négy stúdiószínházi előadás négy nap alatt várja idén is a színházkedvelőket. Juhász Károlyt, a Jászai Mari Színház produkciós vezetőjét kérdeztük az idei programokról.

Hogyan alakult ki a MOST FESZT válogatott mezőnye?
Felhívást küldtünk a színházaknak, hogy jelöljék azokat az előadásokat, amelyeket ők az évad bemutatóiból fontosnak éreznek megmutatni. A válogatás során figyelembe vettük az előadások témaválasztását, rendezői koncepcióját és a kiemelkedő alakításokat is. Arra is figyelnünk kellett, hogy az előadások technikailag adaptálhatóak legyenek a fesztivál két játszóhelyének valamelyikére. Ebben az évben külön örömöt okoz számunkra, hogy sok monodráma előadás született, izgalmas, fontos, emberi és társadalmi kérdésekre koncentrálva. Monodráma bemutatására kevés művész vállalkozik, mert óriási szakmai kihívás. Feltétlenül szükséges, hogy találkozzon a darab – vagy a monodrámává átírt szöveg – és a művész személyisége.
A stúdiószínházi előadások bemutatása elsősorban azért fontos cél, mert ezeket a produkciókat a vidéki színházak gyakran bérleten kívül, alacsonyabb előadásszámban és csak egy adott évadban tudják játszani, ráadásul ezek az előadások inkább fókuszálnak nehezebb, a néző és játékos intim közelségét igénylő színjátékokra. A független és határon túli társulatok előadásainak bemutatása pedig régóta szakmai missziója a Jászai Mari Színháznak, az pedig, hogy a MOST FESZT keretében ezeket együtt tudjuk megmutatni, már a mi bátorságunkon is túlmutató szakmai cél.

Macska a forró bádogtetőn (WP)

Macska a forró bádogtetőn (WP)

Kikből áll össze az előadásokat minősítő zsűri?
Ugyanazok a színházszakmai szervezetek delegálják a zsűri tagjait, mint tavaly, de most mások érkeznek a mustrára. A Magyar Színházi Társaság részéről Szőcs Artur lesz az egyikük, ő egyébként a Miskolci Nemzeti Színház rendezője, művészeti vezetője. A Magyar Teátrumi Társaság Szűcs Gábort javasolta, aki a POSZT művészeti vezetője, és egyébként itt, a Jászai Mari Színházban is rendezett már két előadást. A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) kiemelten odafigyel erre a fesztiválra, mert ebben az évben jelentős anyagi támogatást is kaptunk a szervezettől, csakúgy mint az NKA-tól és Tatabánya városától is. Az akadémia színházművészeti tagozatát Pregitzer Fruzsina képviseli a zsűriben, valamint a Magyar Kritikusok Céhének képviseletében Stuber Andrea vesz részt a zsűri munkájában. Tehát nagyon sokféle színházi közegből érkező ember fogja nézni és megítélni az előadásokat.

A díjazások idén is ugyanazokban a kategóriákban lesznek, mint az elmúlt évben?
Így van, idén is díjazzuk a legjobb monodráma, valamint a legjobb stúdiószínházi előadást, emellett pedig különdíjjal jutalmazzuk a legjobb alakítást és az MMA által legjobbnak ítélt produkciót.

Hogyan fogadta tavaly a tatabányai közönség a produkciókat?
A nézők nagyon aktívan vettek részt mind az előadásokon, mind az azt követő szakmai beszélgetésen. Idén már most látható, hogy híre ment a tavalyi fesztivál sikerének, hiszen vannak olyan előadások, amelyekre már nem lehet jegyet kapni. Számunkra nagy öröm, hogy ilyen szép számmal keresik a jegyeket és a bérleteket.

A nagybőgő Klem Viktor (KG)

A nagybőgő – Klem Viktor (KG)

Díjátadásra mikor számítsunk?
A zsűri a nyolc előadás után, a fesztivál utolsó napján, vasárnap este összeül, és eldöntik, ki kapja az elismeréseket, majd sajtóközleményben hozzuk nyilvánosságra a díjazottakat, és természetesen értesítjük őket. Ezt követően elmegyünk az adott mű előadására, és a díjakat ünnepélyes keretek között adjuk át abban a színházban, ahol ezek a darabok megszülettek.

Tenki Réka Egyasszony (TA)

Egyasszony – Tenki Réka (TA)

Milyen előadások szerepelnek majd a MOST FESZT 2016 programjában?
A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház a Tesztoszteron című produkciót mutatja be, jön a FÜGE és az Orlai produkció Egyasszony című darabja, amelyet Tenki Réka ad elő, a Szabadkai Népszínház Szerbhorváth György Van valami bejelentenivalója? című darabjával érkezik hozzánk, Harold Pinter Hazatérés című művével a Budaörsi Latinovits Színház vendégeskedik. A Sóvirág, a Tünet Együttes rendkívül izgalmas produkciója is látható lesz, Süskind A nagybőgő című darabját a Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház és a FÜGE jegyzi, a Kecskeméti Katona József Színház pedig Tennessee Williams Macska a forró bádogtetőn című darabját mutatja be egészen különleges felfogásban, Zsótér Sándor rendezésében. Végül de egyáltalán nem utolsósorban a Színház- és Filmművészeti Egyetem Alszanak a halak? címen hozza el monodrámáját a MOST FESZT-re.

Fotók: Kiss Gergely (KG), Szvatek Péter (SzP),
Takács Attila (TA), Walter Péter (WP)

A teljes fesztiválprogram itt olvasható.