»Gyere, énekelj te is!« | Zap Mamával a MoMkultban

Posted on 2015. szeptember 22. kedd Szerző:

0


A3Xénia |

Zap Mama, vagyis Marie Daulne egy olyan, újfajta vokális zene létrehozója, ami immár az egész világon ismert. Több szólamú női kvin­tettje a legkülönbözőbb zenei stílusokat ötvözi: az a cappellát, a latin zenét, a jazzt, a R’n’B-t, a hip-hopot és a soult. Az elmúlt húsz évben, különböző zenei formációkban folyama­tosan fejlődött, ma pedig már több is, mint csupán egy énekesnő. Mindenesetre meghallgatható lesz szeptember 30-án a MoMkult falai között. Érdemes föl­készülni rá!

A díva attól egyedülálló, hogy egyszerre érezni előadásmódján az afrikai, amerikai és európai kulturális hatásokat. Zap Mama összeköti a közönséget a világ hangjaival, megkötések nélkül, a határok kitolásával. A kísérletezés útján a ’80-as évek indították el. 1987-től jazz éneket tanult Antwerpenben, majd 1990-ben megalapította az afro-európai ének-kvintettet, a Zap Mamát.

Zap Mama1992-ben a Talking Heads frontembere, David Byrne vette szárnyai alá. Mivel a siker nőtt, a kvintett meghívásokat kapott a világ minden részéről, jazzfesztiválokra, köztük a montreux-ire (CH), a holland North Sea-re, a Womad-ra (AU, NZ, UK), a brit Glastonbury-re és még számos helyre. Az első Észak-Amerikában megjelent Zap Mama-album 21 héten keresztül vezette a Billboard listáját.

Marie zenéjére szintén ez idő alatt bukkant rá Mathieu Kassovitz, és fel is használta a Métisse című (Tejeskávé-ként/A mesztic lányként  is ismert) filmjéhez. Zap Mama első lemezét, az Adventures in Afropeá-t a legjobb világzenei album kategóriában jelölték Grammy-díjra.

1995-ben felkérést kapott egy Coca Cola-reklám főszerepére és zenéjére; ezt világszerte sugározták az 1996-os atlantai nyári olimpiai játékok alatt. Ezzel a figyelem középpontjába került, és jóval erősebb városi befolyást szerzett. 2000-ben Marie New Yorkba költözött, ahol elindult önálló karrierje is. Az elmúlt évek során bejárta az egész világot. Visszatérve gyökereihez, a már védjegyévé vált tiszta énekhangot osztja meg a rá jellemző szenvedéllyel.

Marie Daulne és a Zap Mama02

Marie Daulne és a Zap Mama (fotó: Banning Eyre)

Az új Zap Mama-koncepció, a Vocal Flashmob a zenei találékonyság kiteljesedése. Az internet segítségével a közönség megtanulhatja Zap Mama dalait, hogy közreműködőként részt vehessen a koncerten, kórusként csatlakozhasson a showhoz.

»Ezzel az új projekttel az egész közönséget bevonom a koncertbe. Ez kollektív zene, amit meg kell osztani, hogy hallhatóvá váljék a sokaság rezonanciája. Mindenkinek van egy hangja, egy hang, hogy meghallgassák« – mondja a sajátos nézőtéri kórusról az énekesnő.