Nekem nyolc | Augusztus elején újra Ördögkatlan Fesztivál

Posted on 2015. július 15. szerda Szerző:

0


ördögk-logoJeges-Varga Ferenc |

A nyolc sok vagy kevés? Ha a nagy elődökre, a Művészetek Völgyére vagy a Mediawave Fesztiválra tekintünk, akik idén születésük 25. évfordulóját ünneplik (ráadásul mindkét csapat vendégeskedik idén a Katlanban), akkor az augusztus 4. és 8. között megrendezendő Ördögkatlan Fesztivál nyolcadik alkalma egyáltalán nem mondható tekintélyes számnak.

De gondoljunk csak bele abba, hogy Kiss Mónika és Bérczes László 2008-ban nem kevesebbre vállalkozott, minthogy barátaikkal, védnökük, Törőcsik Mari szavait idézve, összegyűjtsék a „nem normális” embereket. Olyanokat, akik „korszerűtlen” módon a nyitottságot, kíváncsiságot, személyességet és minőséget képviselik, és akiknek értékrendjében előbbre való az emberség és a szeretet, mint a haszon. Hogy e sok ezer nem normális immár nyolcadik éve találkozik Nagyharsányban, Kisharsányban, Palkonyán és Beremenden (idén Kisjakabfalva is kínál programokat), bizony szép mutatvány. Évről évre a művészeti ágak legjobbjaival együtt ápolják hagyományaikat, és mindig ajánlanak valami újat is a mezítlábas összművészeti nyüzsgésben.

Wahorn András (Fotó: Nagy Gábor)

Wahorn András (Fotó: Nagy Gábor)

2015-ben is több művészeti ág képviselőit hívták meg díszvendégnek. A Katona József Színház után ezúttal az ország egyik legerősebb művész-színháza, a budapesti Örkény Színház képviseli a színházművészetet. Mácsai Pál igazgató kompániája három emlékezetes produkcióját (Tóték, Azt meséld el, Pista, Anyám tyúkja) hozza magával a katlanba, sőt a teljes társulat Esztrád címmel koncertet is ad, de érdemes lesz figyelni az Örkény-Vurstlira, amelyet Máthé Zsolt vezényel.

A képzőművészek közül Wahorn Andrást hívják. Jelenléte maga a performansz, folyamatosan kommentálja „nyilvános alkotó tevékenységét”. S most a barátait is magával hozza. A Tapasztalt Ecsetek kiállít és koncertet tart, miközben Wahorn András falfreskót fest a nagyharsányi legendáról. És még a Búcsúkoncert Zenekar sztárvendége is lesz.

Dresch Mihály

Dresch Mihály

A klasszikus zenét a kétszeres Kossuth-díjas zongoraművész Ránki Dezső képviseli, akit sok ezren hallgathatnak majd a beremendi Megbékélés kápolnánál. Az idén hatvan esztendős Dresch Mihályt is „díszvendégséggel” köszöntik. A magyar jazz megkerülhetetlen alakja többféle minőségben megnyilvánul a fesztiválon. Alapcsapata, a Dresch Quartet népzenében gyökerező jazzt játszik a Vylyan Teraszon, a Dresch Misi Vonós Quartet jazzből is táplálkozó népzenéjét mutatja meg Palkonyán. De a Bányavakság című előadás zenéjét is ő szerezte. S lesz még vele beszélgetés életről, zenéről, barátokról, fuhunról. [Nem elütés: fából készített, szaxofonbillentyűkkel megszólaltatott, a népi furulyára emlékeztető hangszer.]

Látva a gazdag színházi programkínálatot, akár egy önálló színházi fesztivált is rendezni lehetne az Ördögkatlanon belül. Az örkényeseken kívül látható lesz a Vádli & Füge & Szkéné tavalyi POSzTon is díjazott előadása (I. Erzsébet), Pintér Béla és Társulata pedig idén A soha vissza nem térő című produkciójukkal jönnek. Fellép a Nézőművészeti Kft. (A gondnok, A kézmosás fontosságáról), a kaposvári Csiky Gergely Színház (Bányavakság, Shylock), a Szabadkai Népszínház (Van valami bejelentenivalója?), a K2 Színház (kisharsányi ősbemutató!), a Kerekasztal (Szélben szállók). És akinek ez sem lenne elég, lesz még miből válogatnia: Dancing Graffiti, Nagyvárosok Máriája, Faluturisták Palkonyán, Hoppart (Ibusár), Pesti Magyar Színiakadémia (Sóska, sültkrumpli; Ördögök), Szentesi Gimnázium, Jordán Tamás (Széllel szembe). Az pedig fel sem merülhet, hogy Mulatság nélkül legyen Ördögkatlan.

De azok is megtalálják a számításukat, akik elsősorban a zenei műfajokat kedvelik, legyen szó akár a könnyedebb dallamokról, akár a komoly zeneművekről. A szervezők szerint idén is legjobb kezdés egy Quimby koncert a nagyharsányi nagyszínpadon, a befejezéshez pedig a Kiscsillag illik ugyanott. S hogy mi várható még?

Ránki Dezső

Ránki Dezső

A teljesség igénye nélkül sorolom: Ránki Dezső (Beethoven-zongoraverseny), Palya Bea, Rossini-operák, Psycho Mutants, Dresch Quartet, Buda Folk Band, Budapest Bár & Bangó Margit, Örkény Esztrád koncert, 30Y, Udvaros Dorottya (Mégis szép), Besh o droM, Faragó Béla-opera, Szirtes Edina Mókus, Little G Weevil & Pribojszki duó, Iva Bittová, Cseh Tamás-emlékest, Paul-Ronney Angel & Ane Angel, Oláh Ibolya, Márta István templomi koncertje Az őrült franciák (Wombo Orchestra) természetesen idén is örömzenélnek a katlanlakóknak.

A gyermekeket várja a kisharsányi Mesekotyvasztó Varga Anikóékkal, a Hétágfa Játszóház a Vylyan teraszon. Amíg a szülők fesztiváloznak, egy délután erejéig a gyerekek játszhatnak a nagyharsányi iskolában (Felnőttek szabadságon) vagy a Faluközpontban a mesevilágban kalandozhatnak (SzínMűVeletek). De az egész családnak izgalmas élmény lehet a MárkusSzínház előadása (A repülés története), a Bozsik Yvette Társulat fellépése (Csillagokkal táncoló Kojot), a Szélkiáltók vagy a Rutkai Bori Banda (Sárkányjárgány) koncertje. A palkonyai Cifra Udvarban pedig most is népzenei koncertek, műhelymunkák, néptáncbemutatók várnak a látogatókra.

Csillagokal táncoló kojot (Bozsik Yvette Társulat)

Csillagokkal táncoló kojot (Bozsik Yvette Társulat)

Az irodalom most is Palkonyán a Pécsi Bölcsész Udvarban, illetve a Vylyan teraszon kap helyet. Lesz szó klasszikus és kortárs irodalomról, filmekről, zenéről, társadalmi kérdésekről, fiatalságról. Megkóstolhatjuk a reneszánsz konyhai ízeit, dalesteket hallgathatunk A Csurgói Református Gimnázium és a Jelenkor vendégei Esterházy Péter, Kemény István, Keresztury Tibor és Víg Mihály lesz, a Kritikai Szalonban Szvoren Edina: Az ország legjobb hóhéra és Turi Tímea: A dolgok, amikről nem beszélünk című köteteiről beszélgetnek. A pécsi és a pesti slammerek fellépése pedig megint csak egy hagyomány. S aki a beszélgetős műfajt szereti, becsatlakozhat a Mácsai Pállal, Dresch Mihállyal, Wahorn Andrással, Márta Istvánnal, Hartyándi Jenővel folyó eszmecserébe. De érdekesnek ígérkezik Bérczes Tibor beszélgetéssorozata az eutanáziáról.

Ha pedig minden cél nélkül indulnánk neki a katlannak, még további izgalmas dolgokra lelhetünk. Megnézhetjük többek között Sprok Antal szobrait, Révai Sára, Kalmár Lajos, Szarka Zoltán fotóit, Sándor József Péter Alkotász és Szvetnyik Kata festményeit, Rutkai Bori és Nemes Péter közös kiállítását, Szikszai Rémusz fotókiállítását.

Sándor József Péter Alkotász egy korábbi játékszobra

Sándor József Péter Alkotász egy korábbi játékszobra

A Vylyan teraszon kiállítják az elmaradhatatlan művészi hordókat. A filmek kedvelői a kisharsányi Kovács Udvarházban a Mediawave díjnyertes alkotásait, a Templomkertben magyar független filmeket, a nagyharsányi Esélykikötőben a Sansz Filmklub programjait, a Festett Szoba mögötti udvaron az Örkény Színház legendás előadásait (Örkény mozi) nézhetik meg.

2015-ben is lesz cirkusz. A holland Cirque Platzak három napon át mulattatja a helyieket és az ide érkező vendégeket és idén harmadszor futhatunk a Sauska Pincészethez (ott egy fröccs) és vissza Nagyharsány központjába.

Naná, hogy jössz, mert te sem vagy normális.

A részletes programokat az érdeklődők az Ördögkatlan Fesztivál honlapján találják meg.