Kávézás és forradalom – Gasztrohistóriai frissítő

Posted on 2015. július 14. kedd Szerző:

0


nesp-tejhabositoMi az összefüggés a kávé
és július 14-e között,
avagy hogyan járult hozzá
a kávézás a forradalomhoz?

Ugyan nem konkrétan egy kávéházból indultak megostromolni a Bastille-t 1789. július 14-én a franciák, mint ahogy nálunk a márciusi ifjak a Pilvaxból, de közvetve igenis fontos szerepet játszottak a kávéházak a francia forradalom kitörésében. A forradalmat megelőző filozófiai áramlatok, a felvilágosodás eszméi erősen köthetők a párizsi kávéházakhoz, mert itt zajlottak azok a szellemi viták, melyek a Nagy Enciklopédiához, az embert, az emberi képességeket, jogokat és lehetőségeket magasztaló mű megírásához, majd később az uralkodó osztály megdöntéséhez vezettek. Az 1686-ban nyílt – és azóta is működő – Café Procope a 18. és 19. századi irodalmi és filozófiai élet központja volt.

A Café Procope-ban balról jobbra Condorcet, La Harpe, Voltaire (felemelt karral) és Diderot

A Café Procope-ban balról jobbra Condorcet, La Harpe, Voltaire (felemelt karral) és Diderot

Ahogy azt az épületen lévő emléktábla is megörökíti, megfordult itt La Fontaine, Balzac, Robespierre, Rousseau, Danton, Marat, Victor Hugo, Verlaine, Gambetta, Anatole France, sőt Bonaparte Napoleon is.

Emléktábla a Café Procope falán

Emléktábla a Café Procope falán

Egyes források szerint Benjamin Franklin egy itteni asztalnál dolgozott az Egyesült Államok alkotmányán, Voltaire asztalát pedig kis réztábla is jelzi. Sok híres francia író kávéval tartotta ébren magát munka közben, Honoré de Balzac az Emberi színjáték köteteinek írása közben több ezer csésze kávét ivott meg, Voltaire-ről is az hírlik, hogy napi öt csésze kávét fogyasztott.

Álljon itt egy olyan recept, melyet előszeretettel isznak manapság is Franciaországban, mi pedig itthon is elfogyaszthatunk a szabadság tiszteltére és a forradalmárok emlékére július 14-én.

nesp-mandulas-karamelles-300Vaníliás-mandulás café croquant

Hozzávalók

1 kapszula Nespresso Livanto (vagy Decaffeinato Intenso) Grand Cru kávé
1 gombóc vaníliafagylalt
tej
mandulás karamell felaprítva

Elkészítési javaslat

1. Főzzön le egy adag kávét (40 ml) egy magas üvegpohárba.
2. Kanalazzon vaníliafagylaltot a kávéba.
3. Töltse a tejet az Aeroccino tejhabosítóba és készítsen meleg tejhabot (vagy használja a kávéfőző habosító rendszerét.
4. Töltse lassan a tejet a fagylaltos kávéra.
5. A hab tetejére szórjon aprított mandulás karamellt.

A kapszulás kávékeverékekről és a kávégépekről olvassanak el mindent a Nespresso honlapján vagy a Nespresso mobilalkalmazásán.

Címkézve:
Posted in: Programajánló