Nézz körül, fiam… | Kováts Kriszta: Budapest bámészko (koncert a Madáchban)

Posted on 2015. május 8. péntek Szerző:

1


Fő- és címszerepben: Kováts Kriszta

Fő- és címszerepben: Kováts Kriszta

FRISSÍTVE! – Kováts Kriszta és Nádasdy Ádám a Madách Stúdió Színpadán (május 10-én)

BJI |

Menthetetlenül budapesti vagyok. Nem csak úgy felületesen, pláne nem budai VAGY pesti. Nekem az egész kell. Apámnak köszönhető, ő már meglett ember volt, én még kamasz, sétáltunk a Körúton. Magyarázta a házak építészeti játékait, a sajátosan budapesti eklektikus turmixot. És mutogatta, hogy ki mindenki nagyember lakott itt meg ott. Nem politikusok. Írók, festők, színészek, rendezők.

Ott volt a Bástya mozi fölött (az sincs már) az Atelier, ahol a grafikai műteremben iratokat hamisítottak a rászorulóknak. Vele szemben a feketére koszlott New York palota, aminek a földszintjén egy valaha szebb napokat (és szebb lapokat) látott kávéház csillogott szordínósan. Figyelmeztetett, hogy nézzem a házak golyóverte arcát is. Mutatta, melyik kifoltozás a háború, melyik a forradalom utáni. De inkább csak azt mondta: OSE. Októberi sajnálatos események. Még nem volt konszenzus annak az ősznek a megítélésében.

Most én vagyok meglett ember, és ballagok a városban. Csak most Kriszta dalaival.

IMG_8237-550Minden emléktábla személyes ismerősöm. A rongyosra olvasott Rejtő Jenőé, aki halált képzelt a sivatagban, mígnem a valódi halál az orosz hósivatagban érte utol. A monoklis úré, Molnár Ferencé, akinek a szülőföldjét mostohaszülőre kellett cserélni egy erkölcstelen ország erkölcstelen vezetőinek erkölcstelen rendeletei és intézkedései miatt. (Jaj, ez a szó többé nem mondható ki úgy, hogy ne fájjon).

A másik budapesti bámészkodó: Nádasdy Ádám

A másik budapesti bámészkodó: Nádasdy Ádám

Tudnék-e valaha is végigballagni úgy a Kertész utcán, hogy ne jusson eszembe a világ legtehetségtelenebb zongoristája, a Kispipában játszó Seres Rezső, aki azonban egy vacak versből világslágert pöntyögött?

Aztán a színészek: a Dembinszkyn végig legalább féltucatnyi az emléktábla. Mindet láttam játszani, mindnek olvastam a gyászhírét. Jaj, Kriszta, emlékeztettél a gordonkahangú Domján Editre, aki legharmatosabb vígjátékból is képes volt színházi eseményt kovácsolni. Egy másik búgó hangúra is emlékeztettél, akit csak hallomásból ismertem, de hát persze apám is rajongója volt: Karády és az ő hamvadó cigarettavége… Aki már bácsi, sokra emlékezhet.

És a helyek! A város helyei. A Moszkva tér, amit az átnevezése előtt Kalefnek hívtak – és akkor még senki sem gondolta, hogy mire visszakeresztelik – már senki nem fogja Sz. K.-nak nevezni. A kurta Pál utca, az édes grund kitalált helye. A Thököly út, a házfalon a sokféle történettel koszorúzott asszony szobra – ami voltaképpen csak egy szép ajándékból nőtte ki magát városi legendává. A Blaha Nemzeti Színházastul, a sarkokon a patikával, az Emkével, aztán a Rákóczi út, a boltokkal, a Lottó meg az Otthon áruházakkal, tömeggel kipitykézve – és Füttyös Gyurival, aki a rakodóktól az elsők között kapta kézbe a nyomdafestéktől még maszatos Esti Hírlapot, hogy végigpaskolja vele a nők fenekét. (Jelzem, valaki mesélte a Blahán, hogy egy nő fel is háborodott, hogy kimaradt a szórásból…)

IMG_8298-550Ez mind a Kováts Kriszta estjének a hozadéka. Előjöttek belőlem az emlékek, mert ez a haza. Nem a nagy szavak, nem a nagypolitika, nem az ígéretek és nem a harcok. Hanem ezek az apróságok. Kern Andrásnak a Kresz Géza sarkán forduló villamos (az sem jár már ott), Krisztának az egyujjas zongorista.

* – * – * – *

A Budapest Bámészko bővített kiadásában – értendő ezen a könyv (+CD) változat –, amely most a Madách Stúdió színpadán hangzik fel, újabb dimenzió kapcsolódik a költő-műfordító szereplésével. Nádasdy mininovellái, lélek-szív-tárcái prózában és egy másik szemszögből mutatják a furcsa város furcsa embereit. A koncertre is érvényesek a könyvajánló szavai:

»Többször (sokszor) meghallgatható, a hozzáolvasható dalszövegekkel, és némi közös nosztalgiázás Nádasdy írásaival.«

...és a Kováts Kriszta Kvintett

…és a Kováts Kriszta Kvintett

Fotók: Dombi Rita

Részletek az előadásból:

Kováts Kriszta – ének, zongora, gitár, ütőhangszerek
Lázár Zsigmond – billentyű, hegedű, vokál
Schneider Zoltán – gitár, vokál
Csuhai Barna Tibor – nagybőgő, vokál
Perger Guszty – ütőhangszerek

Zene: Gallai Péter, Wolf Péter, Vedres Csaba, Leonard Cohen

Dalszövegek: Fábri Péter

Kováts Kriszta Kvintett: Budapest Bámészko
2015. május 10., vasárnap, 19.30
Madách Stúdió (1073 Budapest, Erzsébet körút 29-33.)