Zarathustra | Pannon Filharmonikusok / Müpa

Posted on 2015. április 14. kedd Szerző:

0


Richard Strauss

Richard Strauss

EE |

Az elmúlt százhúsz év egyik leg­nép­sze­rűbbé vált szimfonikus műve adja a Pan­non Fil­har­monikusok Müpa-beli kon­cert­jének címét. Még pontosabban: Richard Strauss szim­fo­ni­kus költeménye a kortárs filozófus Nietzsche művére, amaz pedig az időszámításunk előtti első évezred iráni/perzsa gondol­ko­dó­jára hi­vat­kozik.

A Pannon bérlet újabb hangversenye klasszikus szendvicsprogram: a két nagyon népszerű mű között egy kevésbé ismert, kortárs zenedarab hangzik el.

Mozart A-dúr koncertrondója eredetileg a 12., A-dúr zongoraverseny alternatív zárótételeként született meg. A variációs formában írt, kellemes, melódiagazdag muzsika, Mozart gáláns stílusának ez a remekművű példája manapság önállóan is szerepel a hangversenyek műsorán.

Dubrovay László

Dubrovay László

A Mozartnál annyira kedvelt gazdag dallam­áradatot sokan hiányolják a kortárs zenéből. Dub­rovay László éppen e tendencia ellenében adja vissza zongoraversenyében a dallam, a harmónia, a ritmus, a dinamika és a hangszín becsületét.

Az este címét adó, késő romantikus Richard Strauss-opusz ihletője Nietzsche filozófiai műve volt, az Imígyen szóla Zarathustra. »A kortárs közvélemény elképedt már a terv nyilvánosságra kerülésekor is – idézi Batta Andrást a Wikipédia –, nem tudták elképzelni, hogyan egyeztethető össze a filozófia és a zene. Strauss később így nyilatkozott erről: „Nem szándékoztam filozofikus zenét írni, vagy akár zenei portrét festeni Nietzsche nagy művéről. Sokkal inkább kívántam zenébe átültetni az emberiség fejlődésének eszméjét a kezdeti primitív szinttől a valláson s a tudományon keresztül, Nietzsche emberfeletti ember fogalmának megfelelően. A szimfonikus költemény Nietzsche géniuszának hódol, s ez a géniusz az Imígyen szóla Zarathustra című könyvben mutatkozik leginkább meg.« (…) A partitúra első lapján Nietzsche bevezető szavait olvashatjuk: »Zarathustra harmincéves volt, amikor elhagyta szülőföldjét és szülőföldje tavát, és a hegyek közé húzódott. Itt élvezte szellemét és magányát, s nem unt rá tíz teljes évig. Végül mégis mást gondolt szívében, egy reggel pirkadatkor felkelt, kilépett a napfényre, és így szólt a naphoz: …Zarathustra ember akar lenni újra.« A szimfonikus költemény ennek a napkeltének a csodálatos témájával indul.

A zenedarabot sok-sok film használta kísérőzeneként – kezdetként a 2001: Űrodüsszeia (R.: Stanley Kubrick) –, s ez népszerűségét, ismertségét csak növelte.

Bogányi Gergely

Bogányi Gergely

Az est szólistája Bogányi Gergely, aki két nappal korábban a futurisztikus külsejű, számos technikai újítást felmutató Bogányi-zongorán adja elő a versenyműveket Pécsett. A koncert vendégkarmestere Christian Schumann, a 2007-es Budapesti Nemzetközi Karmesterverseny győztese.

Christian Schumann

Christian Schumann (a próbán)

Műsor
Mozart: A-dúr rondo, K.386
Dubrovay László: III. zongoraverseny
R. Strauss: Imígyen szóla Zarathustra

Közreműködik
Bogányi Gergely – zongora
Vezényel: Christian Schumann

Zarathustra

2015. április 18., szombat 19.30,
Művészetek Palotája (1095 Budapest, Komor Marcell u. 1.)
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

A helyek nagy része elővételben elkelt, de érdemes néhány utolsó jegyért még pró­bál­kozni, akár a koncert előtt is.