Rock Klasszikusok | Tavaszi koncertfilm-válogatás az Urániában

Posted on 2015. március 30. hétfő Szerző:

1


Jimi Hendricks (Photo by Allan Koss)

Jimi Hendrix (Photo by Allan Koss)

Újra mozivásznon láthatóak a rockzene történetének kiemelkedő zenekarai az Uránia tavaszi koncertfilm-válogatásában. A vetítés­sorozat a Led Zeppelin 2007-es londoni koncertjével kezdődik április 3-án, a válogatás további részében műsorra kerül a The Doors 1968-as „Live at the Hollywood Bowl” kon­cert­filmje és Jimi Hendrix legendás woodstocki koncertje is. Újdonságként szerepel a programban a Queen 1981-es montreali koncertje, amelyet most láthat először a fővárosi közönség.

A tavaszi koncert­film válogatás első epizódja a Led Zeppelin 2007-ben adott londoni koncertje lesz április 3-án 19 órakor. Az 1980-ban, John Bonham dobos halálát követően feloszlott blues-rock együttes – melyet a Mojo, a világ egyik legnevesebb zenei magazinja a rock’n’roll történelem legnagyobb bandájának nevezett – 2007. decemberében lépett a londoni O2 Aréna színpadára, ahol fergeteges, több mint kétórás koncertet adtak.

Led Zeppelin on Concert (Photo by Kevin Westenberg)

Led Zeppelin on Concert (Photo by Kevin Westenberg)

Az erről készült mozifilm Celebration Day címmel bejárta a világot és nyomban a Led Zeppelin mítosz részévé vált. Az alapító tagokat, John Paul Jones-t, Jimmy Page-et és Robert Plantet Jason Bonham, a néhai John Bonham fia kísérte a koncerten, ahol olyan 16 szám, köztük olyan slágerek hangzottak el, mint a Whole Lotta Love, a Rock And Roll, a Kashmir, vagy a Stairway To Heaven.

A vetítéssorozat keretében április 30-án Jim Morrison és legendás zenekara, a The Doors egyetlen teljes hosszában rögzített koncertje, az 1968-as Live at the Hollywood Bowl lesz műsoron az Urániában.

Doors live at the Bowl

Doors live at the Bowl

A Doors koncertjei sámánisztikus utazások voltak a rock and roll pszichedelikus színpadán. A zene, költészet és dráma zabolátlan zenei virtuozitással örvénylett bennük. A Doors kifejezőerejének csúcsán, a világ egyik legjobb előadóhelyén rögzített, később digitalizált és újrakevert koncertje cseppet sem poros, sőt! Századszorra hallgatva még mindig magával ragad!” – írta Jeff Jampol, a zenekar menedzsere és egyben a koncertfilm producere. A zenekar a klasszikus dalok – Light my fire, The End – mellett olyan, élőben ritkábban játszott számokkal villanyozta fel a közönséget, mint a Hello I Love You, The WASP vagy a Spanish Caravan.

Jimi Hendicks

Jimi Hendix, Woodstock

Május 8-án a rocktörténelem egyik mérföld­köve, Jimi Hendrix 1969-es woodstocki kon­certje látható az Uránia mozivásznán. A világ legjobb gitárosának tartott Jimi Hendrix és Gypsy Sun and Rainbows nevű új formációja azon a bizonyos augusztusi reggelen, a legendás Woodstock Fesztivál zárókoncertjén olyan ismert dalokat játszott el, mint a Voodoo Child, a Hey Joe, a Purple, a Haze vagy a Foxy Lady. A koncert teljes egészében eredeti formájában kerül a moziközönség elé, a mai kor igényeinek megfelelően digitálisan felújított képpel és térhatású hanggal, így olyan közel hozza a nézőkhöz a gitárvirtuóz fellépését, ahogy szinte csak a vele egy színpadon állók érzékelhették. A koncertfilmet egy speciális, archív anyagokból összeállított, rövid dokumentumfilm kíséretében vetítik, amelyben a zenésztársak is megszólalnak, mint pl. Billy Cox és Mitch Mitchell továbbá Eddie Kramer hangmérnök és a Woodstock promotere, Michael Lang is.

Queen Rock Montreal

Queen Rock Montreal

A válogatásprogramot a Queen Rock Montreal című koncertfilm bemutatója zárja május 29-én. A Queen 1981-es montreali koncertjét sokan az együttes legjobb fellépéseként tartanak számon. Ez volt az első alkalom, hogy egy zenekar teljes koncertjét mozi minőségben, 35 mm-es filmre rögzítették. Az eredeti filmkópiát 4K Ultra HD minőségben digitalizálták és a kép felújításával párhuzamosan a teljes zenei anyagot újrakeverték. A térhatású hangzás eddig soha nem hallott minőségben adja vissza a koncert hangulatát, amelyen olyan népszerű slágerek hangzottak el, mint a We Will Rock You, az Under Pressure, a We Are The Champions, vagy a Bohemian Rhapsody.

*-*-* *-*

A vetítésekre jegyek 2500 Ft-os áron kaphatók az Uránia jegypénztárában és honlapján, valamint a Jegymester hálózatában. A koncertfilmek a színpadi produkciókra és digitálisan felújított filmklasszikusokra specializált Pannonia Entertainment forgalmazásában kerülnek műsorra.

Részletek: www.urania-nf.hu/rock-klasszikusok