Kelet–Nyugat | Szlovacsevszkij és a Pannon Filharmonikusok / Kodály Központ, Müpa

Posted on 2015. február 3. kedd Szerző:

0


Szergej Szlovacsevszkij

Szergej Szlovacsevszkij

EE |

Oroszország Franciaországgal, az irodalom a zenével, a fantázia a varázslattal találkozik a Pannon Filharmonikusok hangversenyén, 2015. február 5-én Pécsett, a Kodály Központban, majd február 6-án Budapesten, a Művészetek Palotájában.

A koncert műsorának mindhárom orosz származású zeneszerzője kapcsolatba került a korabeli Nyugat kulturális termékeivel, miközben a századforduló Franciaországa a keleti kultúrcikkekért lelkesedett, így a két zenei világ találkozása törvényszerű volt.

Csajkovszkij visszatérő vendége volt Párizsnak. A vihar című zenekari fantáziáját is egy európai útja során komponálta, mindössze két hét alatt. Shakespeare munkásságával az Ötök néven ismert zeneszerző-csoportosulás vezetője, Balakirev hatására került kapcsolatba. A vihar megzenésítésének ötletét pedig Sztaszov, korabeli orosz zeneszerző, elismert kritikus és kultúraszervező adta.

Igor Sztravinszkij

Igor Sztravinszkij

Shakespeare műveinek érvényessége nem ismer sem földrajzi, sem korszak-, sem műfaji határokat. A drámaíró mondandója ihlette zeneművek többsége a 19. században született, köztük Csajkovszkij A vihar című kompozíciója is, mely zenei eszközökkel játssza újra a dráma eszenciáját.

Sokan Sztravinszkij, a századforduló zeneszerzője szellemi otthonának is Párizst, a korabeli Európa kultúrközpontját tartják, hiszen első sikerei a francia városhoz kötik a komponistát. Petruska című művét is Párizsban mutatták be 1911-ben. A mű ugyanakkor egyike Sztravinszkij azon alkotásainak, amely zenéjét és témaválasztását illetően leginkább támaszkodik az orosz hagyományokra. A pétervári farsangi népünnepély sokadalmában megelevenedő bábfigura történetében, a Petruskában a szerző modernista korszakának csaknem teljes zenei eszköztára felvonul. A Pannon Filharmonikusok a darab 1947-ben − a szerző által − átdolgozott változatát játssza. (Ez a verzió nem lesz hallható a másnapi Sztravinszkij Maratonon. Tehát aki teljes Sztravinszkij-élményre vágyik, annak érdemes meghallgatnia a 6-i koncertet is.)

D. D. Sosztakovics

D. D. Sosztakovics

Sosztakovics I. gordonkaversenye is mutat keleties vonásokat. A tipikus Sosztakovics-mű magán hordja a zeneszerző szokásos stílusjegyeit, például a hangokba kódolt monogramot, valamint az idézés jelenségét, mely során más komponisták műveinek motívumait, témáit eleveníti fel. Az I. gordon­kaversenyt áthatják az életrajzi elemek, Sosztakovics e versenyművet Msztyiszlav Roszt­ropovics csellis­tának írta és ajánlotta, aki tanítványa és barátja is volt egyben. A csellista mindössze négy nap alatt memorizálta a műfaj egyik legkomplexebb darab­jának tartott alkotást.

Különös egybeesés, hogy a Pannon Filharmonikusok koncertjén közreműködő szólista, Szergej Szlova­csevszkij korábban többek között épp a darab ihle­tője, Rosztropovics tanítványaként tökéletesítette hangszeres tudását. A hang­versenyen Cristian Mandeal (RO) vezényli az együttest.

Cristian Mandeal

Cristian Mandeal

Műsor
Csajkovszkij: A vihar – zenekari fantázia
Sosztakovics: I. gordonkaverseny
Sztravinszkij: Petruska (1947)

Közreműködik: Szergej Szlovacsevszkij – gordonka
Vezényel: Cristian Mandeal

Kelet-Nyugat

2015. február 5., csütörtök 19.00, Kodály Központ
(7622 Pécs, Breuer Marcell sétány 4.)
2015. február 6., péntek 19.30, Művészetek Palotája
(1095 Budapest, Komor Marcell u. 1.)
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

A helyek nagy része elővételben elkelt, de érdemes néhány utolsó jegyért még pró­bál­kozni, akár a koncert előtt is.