Screen Memories | Filmfesztivál és konferencia közép-európai filmekkel

Posted on 2014. november 14. péntek Szerző:

0


screenmemories-alló2014. november 20—26.

A Screen Memories Filmfesztivált az 1989-es kelet-európai rendszerváltások 25. évfordulójának al­kal­mából rendezi meg a Goethe Intézet, valamint Bul­gária, Észtország, Lengyelország, Szlovákia és Cseh­ország kulturális intézetei, együttműködve az ELTE Művészetelméleti és Médiakutatási Inté­ze­tével.

A fesztivál négy napjának, valamint az azt követő konferenciának az a célja, hogy feltegye a kérdést: hogyan járultak hozzá a mozgóképes médiumok az államszocialista múltról alkotott képünk kialakulásához?

A múlt filmes nyomaira irányuló figyelem abból a meggyőződésből fakad, hogy a mozgóképek e tekintetben egyre fontosabb szerepet játszanak.

A programot olyan játék- és dokumentumfilmek alkotják, melyek néhány kivételtől eltekintve hazánkban még nem kerültek forgalmazásba. A szervezők által válogatott anyag arra mutat rá, milyen különböző célokkal jöttek létre az egyes országok mozgóképes dokumentációi, és mennyire eltérnek egymástól. Reméljük, Izgalmas utazás részt venni a filmfesztiválon, közösen fedezhetjük fel, milyennek látszik a tegnap a mából, és hogyan formálja a jelent a közelmúlt.

A fesztivál filmjeit eredeti nyelven, angol felirattal és magyar hangalámondással vetítik.

További részletek és a teljes filmes program megtekinthető itt.

A sorozat lengyel filmjei

80 millió | 80 milionów (PL, 2011, 102 perc)
Rendező: Waldemar Krzystek

A film több ezer ember erejéről, több mindazokról,-száz bátorságáról és egy kis csoport barátságáról szól, akiknek köszönhetően milliók sorsa változhatott meg. A megidézett események tíz nappal azelőtt történtek, hogy 1981-ben Lengyelországban bevezették a szükségállapotot. Władysław Frasyniuk, a Szolidaritás szakszervezet egyik regionális elnöke négy társával együtt 80 millió zloty szakszervezeti pénzt vett ki a bankból, amit később a földalatti ellenállási mozgalom kiépítésére fordítottak.

Fekete csütörtök | Czarny czwartek (PL, 2011, 105 perc)
Rendező: Antoni Krauze

Ez a film azoknak a munkássztrájkoknak állít emléket, melyek 1970 decemberében söpörtek végig Lengyelország tengerparti városain, ám a kommunista hatóságok brutálisan elfojtották őket. A történet középpontjában egy gdyniai hajógyári munkás, Brunon Drywa családja áll – azé a Drywáé, akit a zavargások alatt, 1970. december 17-én lelőttek egy gdyniai vasútállomáson.

A berlini fal nyulai | Królik po berlinsku (PL, 2009, 40 perc)
Rendező: Bartek Konopka

A berlini fal szomszédságában élő nyulakról szóló történet. A nyulak akaratlan tanúi a város viharos, háború utáni és a várost kettéválasztó fal történelmének. A kamera által közvetített, abszurd humorral teli, a nyulak mindennapos életét bemutató narráció, észrevétlenül az NDK-ban élő emberek történetévé válik, akiket a világ többi részétől szó szerint és átvitt értelemben is elválaszt a fal.

Események és helyszínek

Filmfesztivál: 2014. november 20–23. Toldi Mozi
Konferencia: 2014. november 24–26. ELTE