Anilogue | 12. Nemzetközi Animációs Filmfesztivál / Uránia

Posted on 2014. november 13. csütörtök Szerző:

0


anilogue 2014 ÁLLÓNovember 19—22.

Immár tizenkettedszer rendezik meg Budapesten az Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivált. November 19. és 23. között az Uránia moziban peregnek majd az elmúlt néhány évben készült legizgalmasabb rajzfilmek. Idén a világ minden részéből érkezett hét egész estés animáció és harminc rövidfilm versenyez. A fesztivált Michel Gondrynak az Animált beszélgetés Noam Chomskyval című filmje nyitja.

A világ animációs termésének legjavát felsorakoztató Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon idén tizennégy egész estés animáció látható majd, melyek közül hét verseng a fesztivál fődíjáért. Bill Plympton Megcsalás (Cheatin’) című rajzfilmjében egy bukott mágus betiltott „lélekgépe” segítségével a megcsalt Ella felveszi szerelme számos szeretőjének alakját. Az észt Mait Laas filmje, a Lisa Limone és Maroc Orange: Egy gyors szerelmi történet (Lisa Limone ja Maroc Orange: tormakas armulugu) egy lehetetlen szerelemről mesél, hősei az éneklő hajóról menekült narancsfiú, Maroc és a zenélő kagylókat gyűjtő citromlány, Lisa.  A fiú és a világ (O Menino e o Mundo) című fantasztikus brazil animáció – rendezője Alê Abreu – egy gyermek szemével láttatja a modern világ problémáit.

Bill Plympton: Megcsalás

Bill Plympton: Megcsalás

A túlon túl (Resan till Fjäderkungens Rike) című skandináv gyerekfilmben Esben Toft Jacobsen a kedves, kíváncsi és kalandvágyó kisnyúlról, Johanról mesél, aki az élet szabályait tanulgatja. Az argentin Juan José Campanella animációjában, a Csocsó-sztoriban (Metegol) Amadeo csocsóasztala, kocsmája és lelke is összetört, de váratlanul csodálatos dolog történik vele: szeretett csocsóasztalának játékosai életre kelnek, és segíteni akarnak neki!

Mizuho Nishikubo japán művész alkotása, a Giovanni szigete (Giovanni no Shima) komoly történelmi témát dolgoz fel: mikor 1945. augusztus 15-én Japán megadta magát, az amerikai katonák helyett a Vörös Hadsereg érkezett, mivel a sziget immár a Szovjetunió területe volt. Végül az Oscar-díjra jelölt Kells titka rendezője, az ír Tomm Moore magával ragadó alkotását, A tenger dalát (Song of the Sea) egy ősi ír legenda ihlette. A fókatündérek (selkie-k) a vízben fókaként, a szárazföldön emberként élnek. A filmben egy testvérpárnak fel kell tárnia őseik varázslatos titkait, hogy hazataláljanak.

Tomm Moore: A tenger dala

Tomm Moore: A tenger dala

A rövidfilmek versenyében harminc, közelmúltban készült animáció vesz részt, 13 országból – köztük Bucsi Réka Oscar-jelölt Symphony no. 42 című alkotása. Ezeket hatszáz benevezett kisfilm közül választották ki. A versenyfilmeket idén is nemzetközi zsűri bírálja el, az egész estés filmeknél Juan Pablo Zaramella, Olga Pärn és Kostil Danila, a rövidfilmek zsűrije Nina Mihaila, Jana Slezáková, Marinov Gábor.

Michel Gondry: Animált beszélgetés Noam Chomskyval

Michel Gondry: Animált beszélgetés Noam Chomskyval

A fesztivál nyitófilmjében, Michel Gondrynak az Animált beszélgetés Noam Chomskyval (Is the Man Who Is Tall Happy? An Animated Conversation with Noam Chomsky) című alkotásában a rendező időutazást animál a zseniális filozófus komplex gondolatait felhasználva. A film a kézzel rajzolt animációt archív fotókkal és Chomskyval készült interjúk felvételeivel kombinálja, a végén pedig a vizuális tárgyakként lebegő kérdések híven idézik fel az elismert nyelvész szellemiségét.

 A verseny mellett az idei program egyik különlegessége a világhírű észt rajzfilmes Priit és Olga Pärn Az élet Gabriella Ferri nélkül című közös kiállítása, mely november 30-áig lesz látható. Az alkotók november 23-án, vasárnap 17 órakor személyesen tartanak tárlatvezetést, majd 17:30-kor a Csortos teremben a közös filmjeikből lesz vetítés, azt követően pedig közönségtalálkozó. Másnap, hétfőn Priit Pärn workshopot tart a BKF-en, míg a fesztivál díszvendége, az argentin Juan Pablo Zaramella november 20-án 11 órakor tart mesterkurzust. Mindkét szakmai program regisztrációhoz kötött.

Jan Švankmajer

Jan Švankmajer

Az animációs szakma idén ünnepli Jan Švankmajer nyolcvanadik születésnapját, a fesztivál retrospektív vetítéssorozattal és életmű-kiállítással tiszteleg a legendás cseh filmrendező előtt.

Idén is pereg majd egy japán kisfilmválogatás, az Anime Haiku, november 22-én 21 órakor pedig az Animált Éj című blokkban számos magyar és külföldi zenei videót, valamint animált horror és szerelmes történeteket láthat majd a közönség.

Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivál
Uránia Nemzeti Filmszínház, 2014. november 19–22.

Bővebb információk a fesztivál honlapján.