Pengeélen | Benedict Wells: Különc

Posted on 2014. október 22. szerda Szerző:

0


WellsBenedict_Különc-bor180Zemen Annamária |

A fiatal német író második regénye önéletrajzi ihletésű alkotást sejtet. Főszereplője antihős, húszas évei elején járó Jesper Lier. Tagadni próbálja az értelmetlennek tűnő mindennapokat, elutasítja a szokványost, úszik a boldogtalanságban és a konfliktusokban, tocsog az önmarcangolásban. Jesper meggyőződéssel hisz írói tehetségében, éppen a több mint ezer oldalas regényét fejezi be a hét napot felölelő történetben, ám talentumáról igazán senki sincs meggyőződve. Benedict Wells számára Jesper: modell. Az önmagára nem találó, reményt vesztett, kitörni vágyó fiatal modellje.

A történet maga abszurd, olykor nehézkes és úgy tűnik, hogy a semmibe mutat – mégis (sajnos) hihető. A fiatalok útkeresését a regény túlzott szélsőségekkel mutatja be, Jesper és barátai mind extrém figurák: a meleg Viktor és a hirtelen felbukkanó volt osztálytárs, Frank is. Az elbeszélésmód tragikomikus, következésképpen ironikus.

A lapokról áradó depressziós hangulatot Wells mulatságos pillanatokkal lazítja fel, amitől olvashatóvá válik a történet, ami valójában inkább tekinthető egy lelkiállapotot hosszasan taglaló esszének.

Jesper egyetemi tanulmányai miatt költözött Berlinbe, ám az előadásokra nem jár. Berlin nyüzsgő, színes, sokarcú város, tele érdekes emberekkel, Jesper mégis magányos, a pezsgésben sem találja a helyét. Egy lepusztult dohos alagsori lakásban él, illetve inkább tengődik. Megszállottan írja a regényét, felcserélve a nappalokat az éjszakákkal, nem eszik rendesen, viszont keményen iszik. Gyakran félrészegen piszkolja be a papírt A sorstárs című regényével. Étrend-kiegészítőként altatókat fogyaszt. Szükségből szerkesztői munkát vállal. (Vajon azt hogyan végezhette?)

Lassan kibontakozik, hogy depressziójának egyik oka az apja, aki öngyilkosságot követett el. Férfi kapcsolataival ezt az apahiányt igyekszik pótolni. Egyértelműen alárendelt szerepet vesz fel azokkal szemben, akikkel szorosabb kapcsolatba kerül: az újság főszerkesztőjével, a müncheni szomszéddal, a professzorral, aki megígérte, hogy elolvassa és véleményezi regényét.

A Különc Jesper egy hetét mutatja be, amikor is a főhős az összeomlás határára kerül, az események sodorják magukkal (már ha lehet eseményekről beszélni), és a bukás szinte elkerülhetetlen. Minden oldalról teljes kudarc fenyegeti: írói pályafutása veszélyben van, szerelme csak egy éjszakás kalandra fogadja el, a család nem ad neki biztonságot, még a barátok is hátat fordítanak neki.

A helyzetet bonyolítja, hogy albérletének előző lakóját alvilági elemek keresik, amitől Jesper is veszélybe kerül. De a végén már annyira összekeveredik a valóság, a kitalációval, a hallucinációkkal, hogy magunk se tudjuk, Jesper regényhőséről van-e szó, vagy a tényleges, valódi élethelyzetről. Olyan döntéseket kell tehát hoznia Jespernek, amelyek az életét hosszú távon meghatározhatják.

Jesper végül elhatározza, hogy nem bújik el a depresszió mögé. Az eredeti cím is talán éppen ebben a döntéshozatalban csíphető nyakon, mert egyébként nem lenne mivel magyarázható a magyar címválasztás. A könyv eredeti címe, a Spinner ugyanis lökött, kótyagos, eszement embert jelent.

Wells egy egész generáció problémahalmazát rakja elénk. A fiatalok magánya, elszigetelődésük, önértékelési zavaraik, a céltalanság, a kiúttalanság, az ábrándok kergetése, miközben passzivitásba süppednek – mind-mind jellemzője az új nemzedéknek.

Jesper nem egyedi eset, hiszen ugyanattól szenved, mint sok ezer, sok tíz(száz)ezer kortársa. Hát akkor mitől különc? Talán éppen attól, hogy megérti, az egyediség nem az elszigetelődésben, nem a látszat-különbözésben rejlik. Ha egyedülálló (példátlan) akarsz lenni, ne vedd szó szerint (egyedül álló). Légy egyedi, de másokkal együtt. Különben zsákutcába hajtasz.

A könyv egyszerű, hétköznapi, trágárságokkal gyakran fűszerezett nyelvét Vincze Ferenc gördülékenyen fordította, jól azonosulva Wells világával.

Benedict Wells

Benedict Wells

Benedict Wells: Különc
Geopen Könyvkiadó, Budapest, 2013
304 oldal, teljes bolti ár 3400 Ft
ISBN 978 615 533 1237

* * *  * * *

A könyv kiadói fülszövege

A húszéves Jesper Lier már csak egy dolgot tud: változtatnia kell az életén, mégpedig radikálisan. Hiszen író szeretne lenni, és a nagy áttörést tervezi készülő regényével. De a sorsfordító mű csak nem akar elkészülni, már több mint ezeroldalnyira dagadt, és ott hömpölyög a pincelakásban, ahova szerzője bezárkózott vele.

Nem csoda hát, hogy a leendő nagy író egyre furább állapotba kerül. Ki tudná ilyenkor szétválasztani a valóságot a képzelettől? Talán valódiak Berlin utcái a farkasok? És az a néhány alak, aki hirtelen körülveszi Jespert? A lánynak azonban, akibe szerelmes, annak kell lennie. Vagy őt is csak elképzeli?

A fiatal Benedict Wells tragikomikus regényt írt a félelemről, arról, hogy néha az ember nem meri meghozni az helyes döntéseket. Ironikus hangvételű, mélyre hatoló és elgondolkodtató története tele van szókimondó, keserű humorral.