Popper-díj és Poppera | Kisopera a Spinoza Színházban

Posted on 2014. október 15. szerda Szerző:

0


Popper Péter (Fotó: Gordon Eszter)

Popper Péter (Fotó: Gordon Eszter)

BJI |

Popper Péter emlékére díjat hozott létre a Spinoza Színház, ahol a neves pszichológus több mint száz előadást tartott. Popper Péter (1933–2010) könyveivel, előadásaival és egész személyiségével sokat tett a pszichológia népszerűsítéséért.

A díjra esszével pályázhattak a szakma iránt érdeklődő szakemberek és civilek egyaránt. Az esszé témáját a Spinoza Színház évente más-más témakörben hirdeti meg, a 2014-re várt esszék témáját a »szorongásaink« címszóval jelölték meg.

A pályázat értékelésére és a Popper-díj átadására október 19-én kerül sor a Spinoza Színházban, majd a díjak kiosztása után bemutatják Henk Nieland, Mészöly Gábor és Sándor Anna egyfelvonásos zenés játékát, a Popperát.

A Popper-díjról

A műveket szakértő zsűri bírálta el – Vekerdy Tamás pszichológus, Pápay Herbert Zsuzsa, a Mindennapi Pszichológia főszerkesztője, Nieland Dániel pszichológus, Szörnyi Krisztina, a HVG Pszichológia Magazin főszerkesztője –, és a munkában részt vett a díjat kiíró Spinoza Színház igazgatója, Sándor Anna, valamint Popper Gábor, Popper Péter fia.

Sándor Anna (Háttérben a Spinoza Színház)

Sándor Anna (Háttérben a Spinoza Színház)

Csaknem kétszáz (!) pályázat érkezett szerte a nagyvilágból: Dublinból és Erdélyből, Ócsán és Ózdon keresztül egészen Budapestig. Küldtek írásokat olyan településekről is, amelyeknek még a nevét sem hallottuk. A zömmel laikus pályázók foglalkozása nagyon sokféle: kamionsofőrtől a professzorig, ezen belül meglepően magas a menedzserek és a diákok száma. A szakmabeliek aránya 15 százalék – érdekes volt olvasni az ő vallomásaikat saját szorongásaikról. Amint az várható volt, a pályázók döntő többsége nő.

„A beérkezett pályázatokból 127-et dolgoztunk fel. Formai okokból kihagytuk a későn érkezetteket, sokan eltértek a megjelölt terjedelemtől, verseket, rajzokat, hosszú novellákat küldtek be – mondta Sándor Anna, a Spinoza Színház igazgatója. – A pályázóknak egyértelműen jól esett, hogy lerakhatták elénk érzéseiket, gondolataikat. Sokszor úgy éreztük, hogy a pályázók most Popper Péternek vallanak, vele beszélgetnek.

A pályázatot sokan úgy fogták fel, mint tiszteletadást, főhajtást Popper Péter előtt. Sokan és sokat idéztek tőle. Többen most gondolták először végig, hogy miért is szoronganak. Szinte szemünk láttára fogalmazták meg érzelmeiket. Láthatóan igény van ilyen jellegű kezdeményezésekre, mint a Spinoza pályázata.”

A pályázat első díja 100 ezer forint, valamint Popper Péter portréja, Csernus Anna festőművész alkotása, amelyet a díjazott egy évig, a következő díjkiosztásig magánál tarthat.

A Popperáról

Popper Péter 100. előadása után a Spinoza Színház csapata elhatározta, hogy a neves pszichológus tiszteletére zenés játékot hoz létre – az ő problémamegoldó stílusában.

A Popperát korábban A GURU címmel mutatta be a Spinoza Ház (2010)

A Popperát korábban A Guru címmel mutatta be a Spinoza Ház (2010)

A Guru címmel 2010-ben bemutatott komikus kisopera arról szólt, amiről Poopper Péter előadásai és könyvei: miképp legyünk boldogok. A 2013-as Poppera A Guru folytatása. Akárcsak a korábban, a lány és a fiú elmegy a professzorhoz, és keresik a megoldást a mindkettőjüket nyomasztó problémákra (unatkozás, párválasztás, szerelem, kötődés, függetlenség), de új témák is előjönnek – ismerkedés az interneten, identitás, homoszexualitás, egészségmánia. A Professzor pedig mindezekre velük együtt keresi a megoldást.

Vajon van-e remény arra, hogy tartósan boldogok legyünk? És vajon lehet-e, kötelező-e tartósan boldognak lenni?

POPPERA | zenés játék / Spinoza Színház
Zene: Henk Nieland * Szöveg: Mészöly Gábor, Sándor Anna
Rendező: Fischer Gábor

Merán Bálint, Hábetler András, Bucsi Annamária

Merán Bálint                                               Hábetler András                                       Bucsi Annamária

Szereplők
Lány – Bucsi Annamária (szoprán)
Fiú – Merán Bálint
Professzor – Hábetler András

Zenei betanító: Neumark Zoltán
Producer: Sándor Anna

Helyszín: Spinoza Színház (1074 Budapest, Dob utca 15.)
2014. október 19. 18.30 (díjkiosztó), és 19.00 (az opera bemutatója)

Jegyrendelés