Ch. Plummer mint Caesar az Uránia mozivásznán | Shaw: Caesar és Kleopátra

Posted on 2014. szeptember 27. szombat Szerző:

0


Christopher Plummer (Caesar) és Nikki M. James (Kleopátra)

Christopher Plummer (Caesar) és Nikki M. James (Kleopátra)

BJI |

A londoni Globe Színház és a National Theatre mellett egy hasonlóan magas színvonalú intéz­mény előadását láthatják a nézők az Uránia Nem­zeti Filmszínházban. G. B. Shaw Caesar és Kleo­pátra című vígjátékát vetítik szeptember 30-án a kanadai Stratford Festival produk­ció­já­ban. A férfi címszereplő az Oscar-díjas Chris­topher Plummer.

A Caesar és Kleopátra szellemes és csábító vígjáték a veterán római politikai stratéga és a elbűvölő, tinédzser egyiptomi királynő közötti kapcsolatról. A stratfordi előadást a The New York Times „a társulat lenyűgöző jelenlegi évadjának tetőpontjaként” üdvözölte. Most a moziközönség is tanúja lehet a legendás kanadai színész, Christopher Plummer (Caesar) játékának, és meg­ta­pasztalhatja Shaw színjátékában a drámát, az intrikát és a komédiát.

Az előadás női főszereplője Nikki M. James (Kleopátra), aki a későbbiekben megkapta a Legjobb musical színésznő 2011-es Tony-díját Nabulungi szerepéért A Mormonok Könyvében. A kiemelkedő színvonalú előadást a világ­hírű kanadai Stratford Festival színpadán rögzítették (2009), a moziváltozat a kitűnő operatőri munkának köszönhetően Shaw darabjának valós élményét ragadja meg.

A színházi közvetítést – hasonlóan A vihar című Shakespeare-mű tavasszal bemutatott Stratford-pro­duk­ciójához – a Pannonia Entertainment forgalmazza.

Shaw darabja eredeti nyelven látható, a magyar felirat Réz Ádám műfordítása alapján készült. A sorozat támogatója a British Council.

Az előadás egyetlen alkalommal, szeptember 30-án 19 órakor lesz műsoron az Urániában, jegyek kaphatók a Filmszínház jegypénztárában és honlapján, valamint a Jegymester hálózatában.

A szeptember végi bemutatót követően októbertől a Shakespeare’s Globe Színház és a National Theatre új produkcióival és népszerű, régebbi darabjaik ismétlésével folytatódnak a színházi közvetítések az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

caesar es kleopatra8-szűk260G. B. Shaw: Caesar és Kleopátra
A kanadai Stratford Festival előadása,
130 perc, angol nyelven,
magyar felirattal

Rendező: Des McAnuff

Szereplők:
Christopher Plummer – Caesar
Nikki M. James – Kleopatra
Diane D’Aquila – Ftatatíta
Peter Donaldson – Rufio
Timothy D. Stickney – Pothinus
Steven Sutcliffe – Britannus
John Vickery – Lucius Septimius

*

Érdekes elolvasni Bárdos Artúrnak (aki egyszerre volt rendező, esztéta, költő, dramaturg, publicista) a Nyugatban megjelent cikke néhány részletét, milyennek látta száz évvel ezelőtt.

Nikki M. James (balra, Kleopátra), Gordon S. Miller (Apollodorus), Ch. Plummer (Caesar) Peter Donaldson (Rufio)

Nikki M. James (balra, Kleopátra), Gordon S. Miller (Apollodorus), Ch. Plummer (Caesar) Peter Donaldson (Rufio)

(…) A címben szereplő két főszemély nincsen semmi drámai vonatkozásban egymással. Sorsuk független egymásétól, azaz hogy csupán az egyiké függő a másiktól, de ez sem emberileg, csak hatalmilag és annyira, hogy kizár minden drámai mellérendeltséget, erőkifejtést, tehát ütközést. Caesar annyira fölötte áll Kleopátrának, (…) hogy ő, e drámában az egyetlen erő, ő sem cselekszik, csak történtet, csak általa és körülötte történik a történelem végzetszerű szükségességgel. Hogy ez az emberi monumentum ezenfelül tele van apró, naiv gyarlóságokkal – hazugságokkal, furcsaságokkal, pózokkal –, az csak a Shaw jellemzésének gazdagságát mutatja, de éppen nem használ az alak drámai reliefjének.

Ebben a drámában nincs belső történés sem (érdekes, hogy külső, helyzeti meglepetés számos van benne), nem mutatkozik az előrefejlődésnek semminő vonala. Caesarral, a főalakkal, sőt az egyetlen alakkal, nem történt, nem is történhetett semmi, sorsának kimért útján egy epizód, egy apró természeti tünemény: csak ennyi volt az ösztönök leánya, Kleopátra, ő megy tovább, kilép a drámából (…)

Ch. Plummer (Caesar), Nikki M. James (Kleopátra)

Ch. Plummer (Caesar), Nikki M. James (Kleopátra)

Röviden: a Caesar és Kleopátra nem dráma, ez igaz, ez megállapítható, csak azt ne gondoljuk, hogy ezzel fölébe kerekedtünk Shaw-nak, csak azt ne, hogy ő ezt drámább drámának akarta, mint amilyennek sikerült. A kérdés csak az: úgy, amint van, megéri-e nekünk az elolvasás vagy a megnézés fáradságát? Az elolvasásét, azt hiszem, bizonyosan. A Caesar alakjában több van, mint dráma: világnézet. Nem egy vallomásában, mégis, több mint bölcsesség: szépség van. Ötlet, nem egy sekélyes, de szellemes is, több mint amennyi egy dráma inventáriumát kötelezi. (…)

És végül, az uralkodás, mint tudomány, mint tantárgy: roppantul eredeti és mulattató. (…)

(1913)