Klasszikus és jazz | Oláh Kálmán és Váradi Zita az MR Márványtermében

Posted on 2014. szeptember 22. hétfő Szerző:

0


Váradi Zita

Váradi Zita

Különleges koncert hallható Bartók Béla halálának évfordulóján, szeptember 26-án, a Klasszikus és Jazz sorozatban. Oláh Kálmán nemcsak nemzetközi hírű dzsessz-zongoristaként, hanem zeneszerzőként is nagy sikereket arat évek óta a saját műveivel.

A Magyar Rádió Márványtermében rendezett hangverseny első részében Oláh Kálmán a Bartók-művek hatására született kompozícióit adja elő. A pianista most először lép be a klasszikus dalest világába. Az esten közreműködő operaénekes, Váradi Zita viszont most kilép az operistai szerepből. Közösen adják elő Bartók ciklusát, a Nyolc magyar népdalt, majd Kodály Epigrammák című darabjának két tételét. A megszólalás egyediségét az adja, hogy az eredeti dalokat a zongorista-zeneszerző ott születő improvizációkkal szövi tovább.

Az este további részében Oláh Kálmán két saját ciklusából – Magyar vázlatokból és Vázlatok Bach csellószvitjéből – hallhatunk részleteket.

A koncertet újfajta, a fúziós zenéhez közelítő, felszabadult kísérletező kedv jellemzi. Váradi Zita az Operaházban szeretetreméltó, csavaros eszű figurákat elevenített meg (mint Norina [Don Pasquale], Adina [Szerelmi bájital], Susanna [Figaro házassága], Adél [A denevér], Musette [Bohémélet]). Váradi Zita örömmel és kíváncsian vállalkozott a számára szokatlan zenei kalandozásra, amely mindkét művész számára új horizontokat nyithat meg.

Oláh Kálmán (DL)

Oláh Kálmán (Fotó: Dobó László)

Klasszikus és jazz
Oláh Kálmán zongoraestje, közreműködik: Váradi Zita – ének

Műsor:
Oláh Kálmán: Bartók Impressions
Oláh Kálmán: Polymodal Blues
Bartók: Nyolc magyar népdal
Kodály: Epigrammák
Oláh Kálmán: Hungarian Sketches
Oláh Kálmán: Sketches from Bach Cello Suites

Magyar Rádió, Márványterem
2014. szeptember 26. péntek, 19:00