A snookerkirály csókja| Lionel Shriver: Születésnap után

Posted on 2014. június 27. péntek Szerző:

0


Shriver_Születésnap után-bor180Bodó Viktória Booklány |

»– Na és a nők mit szeretnek jobban? Ha jó az emberük? Vagy ha szeretnivalóóóó?
– Hát, akármelyik mellett köt is ki egy nő, azon fog agyalni, hogy nem inkább a másik kellene-e neki?«

A fenti dialógusrészletet tekinthetnénk is a könyv alapvetésének, ám ez végzetes félreértésekhez vezetne. A romantikus regények könnyed kikapcsolódásra vágyó szerelmesei sikítva dobnák el a kötetet a könyvesboltban, a fajsúlyosabb irodalom kedvelői viszont a kezükbe sem vennék egy ilyen indítással. Holott, mindannyian szarvashibát követnének el, kihagyva egy olyan, műfajok között álló kötetet, ami – az író jó szokásához híven – nem gondolkodik az olvasó helyett. Láttat, elemez, gondolatokat provokál.

Lionel Shriver azért ír, mert közlendője van, azért nyúl bizonyos témákhoz vagy gondolatokhoz, mert szeretne valamit adni, megmutatni a világból. Témái tabudöntögetők, ám ezeket soha nem csomagolja habkönnyű szövegbe, az olvasónak meg kell küzdenie a megértésért. Nem a felszínt akarja kapargatni, amit sokszor érzek – az egyébként igen kiváló – Jodi Picoult-nál, sokkal inkább a teljes feltárásra, megismerésre, és már-már mélyfilozófiai szintű láttatásra törekszik. Nem adja könnyen a felkavaró élményeket, egy pillanatig nem akar szórakoztatni azon a divatos, könnyed, huszonegyedik századi, habcsók-módon. Fajsúlyos tartalmat közvetít, okos, gyakran felkavaró módon, kiváló, intelligens stílusba burkolva. Ha túl soknak találod a jelzőket, még nem találkoztál egyetlen könyvével sem, Olvasó. Pótold be, a saját érdekedben!

A Születésnap után a döntések súlyáról szól. Arról, hogy minden döntésünk egy útelágazás, aminek mentén elindulva gyökeresen más irányt vesz az életünk, miközben örökre elveszítjük azt a bizonyos másik sorsot. A „ha volna két életem” divatos dilemma, de már a Piramis együttes sem tudott érdemben mit kezdeni vele. Jelen esetben Irina, egy közepes illusztrátor két életébe enged bepillantást az író: az egyik szálon végigvezeti az életét okos, jó, megbízható, kellemes társa mellett, a másik szálon pedig – egy adott pillanatban hozott másik döntés nyomán – új életet kezd a kísértés tárgyával, a sztársportolóval. Shriver végtelenül elmés módon vezeti párhuzamosan a két életfonalat, szinte pillangóhatásra hajazó életfolyamokkal. Motívumai újra és újra átfedik egymást, az alternatív valóságok hasonlatosságaival, finomságaival játszik végig, pedig csak a szerelemről ír. Sziklasúlyú, koppanó szavakkal.

Filozófiai, sőt lélektani mélységeket boncolgatva mesél a jellemek fejlődéséről, az emberek dilemmáiról és gondjaikról – úgy, hogy minden szavának ereje van. Precíz, alapos, frappáns könyv. Shriver zsonglőrként bánik a karaktereivel, bravúros egyensúlyozó tehetségről téve tanúbizonyságot. Az ember és a szerelem természetrajzát kutatja, választ keres arra az égetően fontos kérdésre, hogy mi a fontosabb: a kukorica vagy a szex? Az-e a valódi társunk, aki tenyerében melengeti fázós ujjainkat, vagy az, aki megy, és vesz egy jó meleg kesztyűt?

»A nők átlagosan hat-hét évvel élik túl a férfiakat, igaz? Na, persze, amikor az ember szerelmes lesz, ez az utolsó, ami eszébe jut. Csakhogy egy nő számára párválasztáskor az egyik legfontosabb dolog, amit el kell döntenie, hogy kinek fog segíteni meghalni.«

A kiadónak üzenem, hogy csak így tovább: olvasni szeretném a szerző többi könyvét is magyarul! Valamint, ha lehet, ismét Komló Zoltánt bízzák meg a fordítással, mert igen kiváló munkát végzett a Születésnap utánnal is, holott nem volt kis feladat.

A Booklány szereti… oldalon megjelent írás szerkesztett változata

Lionel Shriver

Lionel Shriver

Lionel Shriver: Születésnap után
Gabo Könyvkiadó, 2014
600 oldal, teljes bolti ár 3990 Ft
ISBN 978 963 689 8694

* * *  * * *

A könyv kiadói fülszövege

Irina McGovern, az amerikai gyermekkönyv-illusztrátor Londonban éli biztonságos, megálla­po­dott életet értelmes, hűséges és fegyelmezett part­nere, Lawrence mellett – mindaddig, amíg egy es­te megmagyarázhatatlan vágyat érez, hogy meg­­csókoljon egy másik férfit, a szenvedélyes, extravagáns, elsőrangú snookerjátékost.

Két, egymással versengő, alternatív jövő függ ettől az egyetlen csóktól, hiszen Irina döntése – hogy behódol-e a kísértésnek, vagy megmarad a Lawrence-szel való, látszólag biztonságos partnerkapcsolatában – nagy horderejű változásokat fog hozni a karrierjében, a baráti körében, a családi kapcsolataiban és mindennapi életének szövedékében is.