Az elveszett Doktor | Gareth Roberts: Shada

Posted on 2014. április 14. hétfő Szerző:

1


RobertsGar_Doctor-who-bor 180M. Dalnoki Fanni |

Hogy kicsoda a Doktor? Hogy nem ismeritek? Őt iga­zá­ból senki sem ismeri. Kivéve talán a BBC sci-fi írói stáb­jának tagjait, akik megalkották a híres időlord alakját. A Doktor egy idegen lény, aki a Gallifrey nevű bolygóról származik, téridő járó űrhajóját, a Tardist pedig egy kék, londoni rendőrségi telefonfülkében rej­tet­te el. A doktor világok megmentője, gonoszok le­győ­zője és idétlen ruhák szakavatott viselője.

A fent említett írói stáb egyik tagja az angol abszurd humor kiválósága, a fiatalon elhunyt Douglas Adams. Neki köszönhetjük a Galaxis útikalauzt és Dirk Gently holisztikus nyomozóirodáját. A Doctor Who (magyarul Ki vagy, doki? címen fut) világa tökéletes terep egy ilyen stílusú és humorú író számára. Adams nevéhez fűződnek a The Pirate Planet és a City of the Death című epizódok, valamint jelen könyvünk tárgya, a Shada. Ezen a címen három epizód futott, de egy sztrájk miatt sosem kerültek adásba, csak a később megjelent VHS-re rögzítették őket. Gareth Roberts fogta ezeknek az epizódoknak a forgatókönyvét, és regénnyé alakította.

Nem könnyű dolog egy másik író stílusában megírni egy könyvet, főleg ha az eredeti mű forgatókönyv, az eredeti szerző pedig Douglas Adams. A nehézkesség érződik is kicsit a könyvön, de előbb lássuk röviden a történetet.

Skagra, a gonosz zseni, Cambridge-be tart, hogy megszerezzen egy különleges hatalmat birtokló könyvet. Sajnos ezt a veszélyes tárgyat Chronotis professzor, az idős, kedves, kissé szenilis úriember őrzi, aki jobban szeret váratlan vendégeinek teát főzni, mint beavatni őket az idővel kapcsolatos titkaiba. Dirk Gently-rajongók, ugye ismerős a figura? Igen, pontosan az a professzor, a holisztikus nyomozóiroda Regje. Az öreg tanár szórakozottsága folytán ez a nagy hatalmú könyv egy fizika szakos hallgatónál, Chris Parsonsnál köt ki. Skagra azonban nem adja fel az utána indított hajszát, hiszen ez a könyv – Gallifrey imádatra méltó ősi törvénye – elengedhetetlenül szükséges világuralmi terveinek megvalósításához. És amikor a birtokába kerül, az univerzumon nem segíthet más, csak a Doktor.

A történetről nem szükséges többet mondani, a Doktor évadonként legalább kétszer megmenti a világot egy őrült lángelmétől, ez nem újdonság. Lássuk tehát a regényt. A Shadán érződik némi nehézkesség, mint említettem, ami abból ered, hogy eredetileg forgatókönyv volt. A történet elég lassan indul be, a szerző igyekszik regényesíteni, vagyis több leírást, bemutatást alkalmazni, mint amennyi egy filmben lehetséges. Ebben dicsérendő azonban, hogy nem érezni, melyik szerzőről van szó. Biztosan F. Nagy Piroska fordításának érdeme is, hogy stílusát tekintve a könyv akár Adams műve is lehetne. (Aki bírja annyira az angol nyelvet, annak mindenképpen érdemes elolvasnia eredetiben is.)

»Emberi lények, amelyek arról ismertek, hogy képesek tanulni a mások tapasztalataiból, figyelemreméltóak abban is, hogy feltűnően idegenkednek attól, hogy így is tegyenek.« Douglas Adams

»Emberi lények, amelyek arról ismertek, hogy képesek tanulni a mások tapasztalataiból, figyelemreméltóak abban is, hogy feltűnően idegenkednek attól, hogy így is tegyenek.« Douglas Adams, ősforrás

Nagyjából a könyv felétől maga a cselek­mény is felpörög. A jelenetek izgalmassá és filmszerűvé válnak. És innentől kezdve minden Doctor Who-rajongó garantáltan élvezni fogja a leírásokat is, hiszen min­den kép tökéletesen beleillik a sorozat vi­lá­gába. Az eszközök, a kapcsolók, a gonosz lények, a Doktor nyeglesége, kísérőinek megrökö­nyö­dése, mindez olyan tökéle­te­sen elképzelhető és beilleszthető, hogy olvasás közben érde­mes olykor szemünket behunyni, és mö­götte a filmet vetíteni ma­­gunknak… Ez főleg a technoblablát olvasva nagy élmény!

Ráadásul, bár a doktor karaktere minden egyes új testtel, amelyben újjászületik, átmegy kisebb-nagyobb változásokon, de megmarad nyegle, komolytalan, humorizáló, mégis mély érzésű főhősnek (bárki beillesztheti kedvenc Doktor-színészét). Azok is, akik életkoruk folytán csak az elmúlt években szerethették meg a sorozatot (1963 és 1989 között vetítették, és 2005-ben kezdték újra forgatni), mint azok, akik a korábbi évtizedekben váltak Doktor Who-függővé.

Nem tudnám megmondani, mit fog szólni a könyvhöz, aki nem ismeri a sorozatot. Aki nem szereti, annak valószínűleg Roberts műve sem tetszene, de aki még nem találkozott a Doktorral, annak érdemes tennie egy próbát. Douglas Adamshez tökéletesen hűséges a Shada, ha másért nem, ezért talán ők is kedvelni fogják. A rajongóknak pedig egyenesen kötelező.

Gareth Roberts

Gareth Roberts

Gareth Roberts: Shada
Gabo Könyvkiadó, 2013
480 oldal, teljes bolti ár 3990 Ft
ISBN 978 963 689 7161

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

A Doktor régi barátja, a szintén időlord Chronotis nyugdíjas éveit a Cambridge Egyetemen tölti, ahol aztán senkinek sem tűnik fel, hogy a professzor élete évszázadokig tart. Az viszont már nagyon is feltűnik valakinek, hogy amikor az öregúr eljött a Gallifrey bolygóról, magával hozott néhány szuvenírt, köztük egy igen veszélyes könyvet.

A Gallifrey imádásra méltó ősi törvénye nem tóparti olvasmány: a sötét Rassilon-kor idejéből származó Leletek közé tartozik, és nem kerülhet rossz kezekbe. A felülmúlhatatlanul gonosz Skagra pedig meg akarja szerezni a könyvet, és még ennél is alattomosabb tervet forgat a fejében. Teljesen egyértelmű, hogy ebben a helyzetben csak a Doktor, Romana és K-9 segíthet.

A Shada az utánozhatatlan Douglas Adams forgatókönyve alapján készült: a legendás, »elveszett« Ki vagy, Doki?-történet a klasszikus tévésorozathoz íródott. A tervezett epizódok végül nem kerültek képernyőre, Gareth Roberts azonban regényt írt Adams munkája alapján.