A táncelőadás, ahol ér pontozni | XV. SzólóDuó Nemzetközi Tánc Fesztivál

Posted on 2014. január 7. kedd Szerző:

0


4209_álló»2014. január 8—12.«

Krivánszky Emőke |

Volt egyszer, hol nem volt, indult egyszer, pontosan 15 évvel ezelőtt egy kortárstánc verseny, a Szóló Tánc Fesztivál, melyet nem sokkal később (és onnantól fél éves váltásban) a Duó Tánc Fesztivál követett. Bár páros, mégis páratlan vállalkozás volt ez akkoriban, a kortárs táncélet éppen újjá­éledőben, még mindenki ott lehetett a tűznél. A lehe­tősé­gek nyitottsága a verseny kiírásában is meg­mu­tat­kozott: képzettségtől függetlenül bárki beadhatta a jelent­kezését a megmérettetésre. Voltak, akik itt keltettek fel­tűnést először, és azóta a magyar táncélet állócsillagai, voltak, akikre akkori bölcsész évfolyamtársként egyszer rácsodálkozott az ember, azután többé nem látta színpadon – de akkor és ott jutott nekik egy fényes pillanat.

Mostanra a verseny nemzetközivé duzzadt, és minden év elejének első fontos táncos eseménye az újabb forduló. Idén január 8. és 12. közé esik a XV. SzólóDuó Tánc Fesztivál, ahol a magyar mellett ezúttal német, lengyel, cseh, belga, osztrák, spanyol és holland produkciókat is láthatunk. A verseny továbbra is nyílt, azaz nem képzettséghez, hanem a benyújtott pályamunkák egyszeri meggyőző erejéhez kötött, és valóban a nézők szeme előtt, a nézők szavazatainak bevonásával alakul. Persze a legfrissebb kis kedvencek felfedezéséért meg kell küzdeni, mivel mindig akad esetlenebb, csak félig kiforrott vagy netán szív nélküli, formalista előadás, de ez a versenyszerűség sajátja. Viszont cserébe, egy-egy ütős darabot még évek múlva is emlegettek a barátaiddal, a benne szereplő táncost pedig sikkantgatva látod viszont később komolyabb előadások szereplőjeként. A tavalyi nyertes szólótáncos, az ázsiai Jaewon Oh semmihez sem hasonlítható, organikus mozgáskultúráját például az egy emberként tapsoló közönség biztosan összehasonlítási alapnak használja majd idén is. Annak is jó lehetőség a fesztivál, akit még csak most érint meg, szorít magához ez a világ, mivel beavatásszerűen rövid képekben kaphat képet a kortárs táncéletről.

191934_10151225210183511_1611353380_o

Érdemes tehát ott lenni a három versenynapon, és végigizgulni az előadásokat! Már csak azért is, mert a fesztivált záró gálaesten csak a nyertes szóló és duó látható, nincs „titkos favorit” második és harmadik helyezett. És egyébként is, ahogy azt a sportgálák alapján is tudhatjuk: ha csak a gálán vagy jelen, az azt jelenti, hogy megöregedtél.

Dusa Gábor fotói a 2013-as fesztiválon készültek.

A fesztivál hivatalos fórumai:
http://www.szoloduo.com és https://www.facebook.com/szoloduo?fref=ts

1155_állóAz elmúlt évek legjobb produkcióinak videói: https://www.facebook.com/media/set/?set=vb.249244548510&type=2

SzólóDuó 2014 | VERSENYPROGRAM

Helyszín: MU Színház, 1117 Budapest, Kőrösy J. utca 17.
(a 4-es villamos Fehérvári úti végállomásánál)

Január 9. csütörtök, 20:00

CICERI Klári (H): Volt, van (In the) past, now
Philipp van der HELJDEN, Lisa RYKENA (GE): Mielőtt folytatjuk, kérlek drágám, kapcsold le a villanyt / Before we continue please turn off the light, darling
KISS Tamás, BOGÁTI Fanni, LÁZÁR Evelin (H): Prototípus / Prototype
Angela RABAGLIO (CH): Wind up birds and polaroids
Marta PAŃKA, Joanna MIŚ-FUDALI (PL): Suttogás / Whispering
ULBERT Andrea, SOVÁK Anna (H): Két csepp / Two drops
Aleksandra HOLESZ (PL): Proformer
SZAMOSI Judit, PETHŐ Kincső, RUSU Andor (H): Mi ketten vagyunk / The two of us
Károly TÓTH (H): A lehetőségek útjai / Ways of possibilities

Január 10. péntek, 20:00

ROCCO Vermijs (ES): Itt, most / Here, now
PODMANICZKY Dorottya, PÁLFI Gabriella (H): Ébredés / Awakening
Maciej KUŹMIŃSKI (PL): Ismételd utánam / Repeat after me
LŐRINCZ Krisztina Mariann, VÁRADI Tamás Imre (H): Paradox
CSIZMADIA Tamás (H): Közötte / In between
Eline VAN ARK (NL), Barbara EBNER (D): Radar
Barbara FÖLDESI (AT): Árokban / At Ditch
BALOGH András Zsolt, POGONYI Petra, GÁL Nikolett Kitti (H): Kicsi vagyok, székre állok / I’m small, so im gonna stand up on the chair
Irène BORGUET-KALBUSCH, Anaïs VAN EYCKEN (B): Morajlás / Murmur
Aleksandra BOŻEK-MUSZYŃSKA (PL): I know №.Thing

Január 11. szombat, 20.00
Vendégművészek estje

Fellépnek: Kulcsár Noémi, Pataky Klári, Újvári Milán, Anna Piotrowska, Mándy Ildikó és Balázs Mari, valamint a fesztivál alapítói és szervezői, Fenyves Márk és Pálosi István meglepetés-előadása a 15. Fesztivál alkalmából.

Január 12, vasárnap, 20.00
GÁLAEST

Fellépnek a győztesek, és a Duna Táncműhely: A csend szigetei című produkcióval.