Hobbitok, Smaug, tündék, utazások | Tolkien Nap az Urániában

Posted on 2013. december 29. vasárnap Szerző:

0


J.R.R. Tolkien

J.R.R. Tolkien

A Magyar Tolkien Társaság az elmúlt tíz év ha­gyo­mányaihoz méltóan, »Egy Rég Várt Utazás« címmel nagyszabású rendezvény­so­ro­zatot szer­vezett J. R. R. Tolkien munkássága előtt tisz­telegve. A rendezvénysorozat zárása­ként janu­ár 5-én az Uránia Nemzeti Film­szín­házban egész napos programmal ünneplik a professzor szü­le­tésnapját, együtt a rajongókkal és az ér­dek­lő­dőkkel.

A Gyűrűk Urából ismert Egy Rég Várt Ünnepély (Long Expected Party), mely az elmúlt években Tolkien Nap néven került megrendezésre, egyike a Tolkien Társaság legnagyobb horderejű rendez­vé­nyei­nek. A Tolkien Nap keretében az elmúlt évek so­rán több ezer rajongó és érdeklődő válhatott részesévé a Középfölde lenyűgöző világát egy teljes napra Budapestre varázsoló változatos programoknak.

A hagyományosan évente megrendezett egész napos program keretében filmvetítésekkel, ismeretterjesztő előadásokkal, művészeti workshoppal, kiállítással és vásárral, színpadi produkciókkal, családi és gyermekprogramokkal várnak minden érdeklődőt az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

A Tolkien Nap idei díszvendége Ted Nasmith, világhírű kanadai Tolkien-illusztrátor, aki képzőművészeti workshopot és előadást tart az érdeklődőknek, válogatott műveit pedig kiállítás keretében mutatják be az Urániában.

A nap folyamán a látogatók találkozhatnak a szinkronszínészekkel, jelen lesz többek között Széles Tamás, Dányi Krisztián, Haás Vander Péter és Hermann Lilla. A Tolkien Napon exkluzív vetítés keretében, egyetlen alkalommal megtekinthető lesz A hobbit – Egy váratlan utazás kibővített változata.

Este hat órától tolkieni ihletésű előadásokkal szórakoztatják a közönséget „Középfölde dalban, táncban” címmel. Fellép Ted Nasmith (gitár, ének), Nika, a világhírű táncos, valamint a Tolkien Tribute Band. Ezután a nézők megtekinthetik a rajongói kezdeményezésre megszületett Gondor hősei című zenés színdarab ősbemutatóját, a Tolkien Társaság tagjai, szimpatizánsai és vendégművészek előadásában.

A programok többsége ingyenes, a kiemelt programokra, köztük Ted Nasmith workshopjára a jegyek kaphatók az Uránia jegypénztárában és honlapján

Részletes program

Díszterem

9:45–13:00 A hobbit – Egy váratlan utazás bővített változatának VIP vetítése

Hobbit-plakát

13:10–14:10 Ted Nasmith »meet & greet« – előadás és dedikálás A szilmarilok nemrégiben megjelent új kiadása kapcsán

14:20–16:20 Ted Nasmith képzőművészeti workshop

16:30–18:00 Színésztalálkozó A hobbit – Smaug pusztasága magyar hangjaival

18:00–20:00 Középfölde dalban, táncban – tolkieni ihletésű előadások: Nika, Ted Nasmith, Gondor Hősei – zenés színdarab

Uránia Kávézó

10:15–11:00 Bilbó gyűrűjétől Sauron gyűrűjéig – A Hobbit keletkezése és helye a tolkieni mitológiában (Kaszab Zsuzsanna)

11:05–11:55 Szerelem és vágy – a tündék magánélete (Füzessy Tamás)

12:00–12:50 Tünde nyelvek és írások (Baksai Károly és Rácsai Róbert)

13:00–13:50 Mozi és regény – eltérések és különbségek az adaptáció során (Tóth Gergely)

14:00–14:50 Ilúvatar ajándéka – a halál (Füzessy Tamás)

15:00–16:30 Beszélgetés Szirmai Gergővel, a Hollywood Hírügynökség főszerkesztőjével

17:00–18:00 A Tolkien Művészeti Pályázat ünnepélyes díjátadója

Fábri terem

11:00–12:00 Utazás a Bakacsinerdőn át – Kisfilm a Litvániában rendezett nemzetközi Tolkien Táborról

12:15–13:45 Rajongói kisfilmek, bemutatkozik a Magyar Tolkien Társaság – videóvetítések

14:00–15:00 A Tolkien Művészeti Pályázatra érkezett pályamunkák bemutatása, elemzése

További részletek