Kafka táncol és élvezi! | Equinoxe az Átriumban

Posted on 2013. november 16. szombat Szerző:

0


Equinox_2-álló180Krivánszky Emőke

Mizantrópok, elidegenedettek, cinikusok, Kafka-imádók és táncrajongók, figyelem! November 19-én este a kafkai világ – főleg az Amerika – inspirálta alkalmi előadás tekinthető meg az Átriumban. A nemzetközi kopro­duk­cióban megvalósuló, Equinoxe (Napéjegyenlőség) című darab a vallási, nemzeti, etnikai, kulturális vagy faji alapon nyugvó különbségekről, azok egymás általi elfo­gad­hatóságáról beszél, leginkább a tánc nyelvén.

Franz Kafka befejezetlenül maradt Amerikáját mondják az író legkönnyedebb művének. Főhőse az álmok országába kivándorló fiatalember, aki földrajzi-etnikai értelemben is eleve elidegenedésre ítélve mozog az Újvilágban. A világ működése természetesen itt is átláthatatlan, az emberek hatalmaskodóak, de Kafka e szövegében még reménytelibb a humor, mint a későbbi művekben.

Equinox_1-illAz előadás a négy különböző kultúrából jött – magyar, francia, szlovák, mexikói – alkotók közös munkájának eredménye. Létrejöttében kortárs táncosok, audiovizuális szakik és – bármily meghökkentően hangzik – opera­énekesek működtek közre. A darab koreográfusa Bakó Tamás, akit legfőképp a régi OFF és a mostani Artus társu­latából ismerhetünk.

Az írói anyag nem először kerül táncszínpadra. Kafka ihlette Nagy Józsefnek (Josef Nadj) A virrasztók című előadását (2002), amely annak idején zseniális érzékkel hozta össze A per és a teljes kafkai univerzum történéseinek abszurditását a pantomim felé eltolt tánc-nyelvezettel. Valami olyasmit teremtett, amire azt mondhatjuk: az eredeti szövegvilág bizonyos rétegeit csak a tánc erős vizualitása tudta előhozni. Felejthetetlen volt, ahogy a félember-féltárgy K-t úgy viszik ki a végén, mint egy bőröndöt…

Ezzel kell a mostani színrevitelnek megküzdenie. Lássuk, az Equinoxe nemzetközi társulata milyen csomaggal érkezik!

Laurent Festas (FR), Bakó Tamás (HU), Laura Vera Esperanza (MX), Karol Beffa (FR): Equinoxe

Átrium Film-Színház (1024 Budapest Margit körút 55.)
2013. november 19. 19:00

Posted in: HÍREK, NÉZŐ, Tánc