Keress, gyűjts, találd meg benne magad! | Austin Kleon: Lopj úgy, mint egy művész!

Posted on 2013. november 9. szombat Szerző:

0


Kleon_Lopj-úgy bor180Fekete Judit

Aki hisz az újban, az eredetiben és a megismétel­hetet­len­ben, esetleg az isteni szikrában, ez után a könyv után valószínűleg sírva gyűri majd a kispárnáját. Austin Kleon szerint ugyanis mindenki lop. Minden, a nagy ötletek, a ritka művek, kivételes alkotások, mind-mind valami korábbi ötletből születtek. És ha jobban belegondolunk, ez valószínűleg igaz is. Mindennek van valami előzménye, egyszerűen így működünk. Amikor neki­fogunk egy tevékenységnek, gyorsan elő­kotorjuk agyunkból azt, ami tetszett, és azt mondjuk: Na, ez az! Valami ilyesmit szeretnék!

Ezzel az alapgondolattal kezdődik a szerző könyve, melyben tíz tanáccsal lát el minket, kreativitásunk fejlesztése, segítése céljából.

Az első tanács tehát igen egyszerű: nézzük meg, mivel érdemes foglalkozni, fogalmazzuk újra, alakítsuk át saját hangunkra. Természetesen nem plágium, amire Kleon buzdít, inkább a jó ötletek gyűjtése. (Ami persze könnyen átcsaphat tolvajlásba.)

A következő kilenc tanács is kifejezetten gyakorlatias és hasznos, sőt sokszor igazán bevállalós és őszinte. Semmiképp nem szeretném lelőni a poént, ezért a tanácsokat nem fogom ízekre szedni. Elárulhatom viszont, hogy a könyv főképp művészeknek és kreatív elméknek szól, mégis inkább az utóbbiaknak javasolnám. Helyenként ugyanis olyan ötletekkel szolgál, mely csakis a realistáknak, vagy a két lábbal a földön álló (ülő) olvasóknak lehet segítség. Az például, hogy pontosan miként érdemes felhasználni a már meglévő ötleteket, vagy hogy miképp adjuk el magunkat – nem éppen a csipkés lelkületűeknek szól. De az sem lesz számukra szimpatikus, hogy a mai digitális világban mi mindent tehetünk magunkért, hogyan használhatjuk a közösségi háló áldásos hatalmát, hogyan menedzseljük önmagunkat.

Vannak viszont a könyvben olyan gondolatok, melyeket érdemes megfogadni, kortól, nemtől, csipkéktől függetlenül. És bár mostanában ezeket már sokat hallhattuk, nem árt időnként e gondolatok segítségével újragondolni alkotásainkat.

Részlet a hármas számú tanácsból (Írd meg a könyvet, amit szívesen olvasnál!)

Austin Kléon

Austin Kléon

„Rajzold meg azt, amit szívesen néznél. Hozz létre olyan céget, melynek ügyfele lennél. Játszd azt a zenét, melyet örömmel hallgatnál. Írd meg azt a könyvet, amelyet elolvasnál. Alkosd meg azt a terméket, amelyet szívesen megvennél. Más szóval: végezd el azt a munkát, amelynek az eredményére vársz.”

Ez a tanács a kezdő íróknak például aranyat ér. Amikor tudjuk már az irányt, csak épp a konkrétumokat nem. Amikor benne van a bugi a lábunkban, csak épp nem tudjuk, mit táncoljunk.

A kis könyvecske persze nem ad örök érvényű tanácsokat, és nem mondja meg a tutit. Inkább arra való, hogy szemezgessünk, ötleteljünk az összegyűjtött tippekből. Azaz lopjunk. Ám Austin Kleon megengedi ezt, sőt arra buzdít, hogy merjük kiválogatni a jó gondolatokat, hisz ez visz majd előre minket is.

A könyv szerkezete egyébként friss és jópofa, időnként humoros és laza. Ám ha ajánlanom kéne egy célcsoportnak, gondban lennék. Ahhoz ugyanis, hogy felismerjük, hogy szükség van a kreativitásra, az egyediségre, el kell jutnunk egy bizonyos szintre. Hibáznunk kell, kicsit nyűglődni, belebámulni a nagy semmibe. Meg kell ismernünk saját korlátainkat. Ha viszont ez már megtörtént, magunktól is ráérzünk (jó esetben) az apró fortélyokra, melyeknek segítségével szárnyalhatunk. Csodát tehát nem szabad várni a trükkök kis gyűjteményétől, de mindenképpen találhatunk benne hasznos gondolatokat. Például ha elakadtunk, a segít­ségükkel kicsit tovább lendülhetünk.

Mini könyvnyi segítség a művésszé váláshoz.

Fordította: Nagy Marcell

Austin Kleon: Lopj úgy, mint egy művész!
HVG Könyvek, 2013
160 oldal, 3200 Ft
ISBN 978 963 304 1215

* * *  * * *

A könyv kiadói fülszövege

Nem kell zseniknek lennünk, csak legyünk önmagunk! Ne féljünk beismerni, hogy szinte semmi sem eredeti a művészetekben, hagyjuk, hogy a minket érő hatások újabb ötleteket és képzettársításokat szüljenek! A kreativitás ott van mindenütt és mindenkiben.

Austin Kleon tíz inspiráló tanácsa előhozza művészi vénánkat, és egy sokkal kreatívabb élethez vezet. Foglalkozzunk azzal, ami igazán leköti bennünket, járjuk a saját utunkat, hogy mielőbb megtaláljuk szenvedélyünkben életünk értelmét!

Felejtsük el régi berögződéseinket, írjuk meg a könyvet, amelyet szívesen olvasnánk, vagy rendezzük meg a filmet, amelyet szívesen megnéznénk!

A Lopj úgy, mint egy művész! a digitális korszak kiáltványa.