Rendetlen zsenik és ok nélkül lázadók | Dr. Máté Gábor: Szétszórt elmék

Posted on 2013. október 27. vasárnap Szerző:

0


MátéG_Szétszórt-elmék-bor180Makuvek Nóra

A Szétszórt elmék már külalakjában is követi a figye­lem­hiány zavar problémájával élők igényeit. A négyszáz oldalas könyv alap­eset­ben kétszáz oldalas lenne, átla­gos betűmérettel és margók­kal, a szerkesztők viszont nem hagyták, hogy bárki is elkalandozzon a sorok között. (Nem mintha ez csak a szerkesztőknek lenne köszönhető.)

Máté Gábor következetesen vezeti le könyvében a figyelem­hiány zavar diagnózisát, miközben kísérletekkel, pszichológusok vélemé­nyével, irodalmi részletekkel, valamint a saját és páciensei életéből vett példákkal színesíti írását. A könyv címei alapján a divatos témákra számítottam: halmozott médiafogyasztó (multitasking) életmód, a virtuális világ hatásai, az egyre intenzívebb hatásokat generáló külvilág által megosztott, felszabdalt emberi figyelem. Tévedtem – de csak annyiban, hogy majd erről fogok olvasni. De nem változott meg a véleményem, hogy mindezek tökéletesen kiszolgálják a figyelemhiány zavaros elmét, mely a folyamatos lefoglaltságot igényli.

A könyvben tárgyalt probléma természete összetett. Egy hiperaktív gyermeket is lehet figyelemhiány zavarral diagnosztizálni, de a hiperaktivitás önmagában még nem figyelemhiány zavar, tekintve, hogy gyermekekről van szó. A magyarra fordítva izgágaságnak nevezhető jelenséghez hozzájárul még a környezeti ingerek feldolgozásának hiányossága és a gyenge koncentráló készség. Máté Gábor tudományosan is levezeti, miképpen fejlődhet ki egy figyelemhiány zavaros agy.

Ma már tudjuk, milyen nagy súlya van az ember életében a születésnek és az első néhány hónapnak. A pszichoterapeuta ennél tovább megy, és legalább ilyen fontos szerepet tulajdonít az anyaméhen belüli időszaknak is. A fogantatástól számított első tizennyolc hónap minősége függ az anya testi egészségétől, lelki nyugalmától, a szülők kapcsolatától és a család környezetétől. A kiegyensúlyozatlan, feszültségektől terhelt légkör kedvez bármilyen későbbi lelki zavar kialakulásának. A szerző megindítóan ír saját élete kezdetéről: ,,1944 januárjában születtem Budapesten, zsidó szüleim első gyermekeként. Két és fél hónappal később Magyarországot megszállták a német csapatok. […] De vajon mit is tudtak ezek a zsidó csecsemők a nácikról, a második világháborúról, a fajgyűlöletről és az emberirtásról? Annyit tudtak róla, […] hogy a szüleik szoronganak. A szorongásukat magukba szívták az anyatejjel, kihallották apjuk hangjából, érezték az őket tartó kar feszüléséből.”

Mielőtt bárki elkezdené magát hibáztatni a csemetéjében felismert figyelemhiány zavarért, a szerző figyelmezteti: a kisgyermek olyan apró dolgokra érzékeny, olyan események alakítják lelki életét, melyek a szülők legjobb akarata ellenére sem mindig kiküszöbölhetők. A figyelemhiány zavar alapvető gyógymódja maga az aktív, őszinte figyelem lenne, mely a szeretett utód biztos anyagi hátterét megteremteni kívánó felnőttek határidőnaplójába egyre nehezebben fér bele. A már ,,elrontott” gyermek viszont fegyelmezés vagy kilátásba helyezett jutalommegvonás helyett apró, hétköznapi figyelmességek alkalmazásával is a javulás útjára léphet. Mindezek nélkül jöhet a következő lépcsőfok, a figyelemhiány zavaros, depressziós vagy szenvedélybeteg felnőtt, aki általában egyedül marad problémájával, és szakemberhez kell fordulnia.

Aki beleolvas a magyar származású, kanadai pszichoterapeuta és orvos, Máté Gábor könyvébe, felismerheti az önmagában vagy gyermekében esetlegesen fellelhető figyelemhiány zavart, és jó úton indulhat el a probléma orvoslása felé.

Dr. Máté Gábor

Dr. Máté Gábor

Dr. Máté Gábor: Szétszórt elmék. A hiperaktivitás új gyógymódja
Libri Kiadó, 2013
410 oldal, 3990 Ft
ISBN 978 963 310 2077

 * * *  * * *

A könyv kiadói fülszövege

Népbetegség a figyelemzavar és a hiperaktivitás? Vagy csak a gyerekek szenvednek tőle? Honnan ered és hogyan gyógyítható?

Máté Gábor nemcsak magát tartja figyelemzavarosnak, de három gyermekét is hiperaktív figyelemzavarral diagnosztizálták. Nem csoda hát, ha a téma mélyére akart látni, és meg akarta ismerni a betegség eredetét, hogy közelebb kerüljön a gyógyításához is. A Szétszórt elmék teljesen új szemlélettel közelíti meg a témát, és új módszereket kínál, hogy segítsen azoknak a gyerekeknek és felnőtteknek, akiknek nap mint nap meg kell küzdeniük a figyelemzavar és a hiperaktivitás okozta gondokkal.

A Szétszórt elmékben Máté Gábor

  • Bebizonyítja, hogy a figyelemzavar nem örökletes betegség, hanem visszafordítható károsodás.
  • Elmagyarázza, hogy a figyelemzavaros agyban az érzelmek és a figyelem kontrolljáért felelős területek nem fejlődnek ki kisgyerekkorban – és azt is, hogy miért.
  • Megmutatja, hogy élettapasztalatunk pszichológiai „terméke” – már az anyaméhen belül is! –, hogy a figyelmünk elterelhető, hogy gyakran „kikapcsolunk”.
  • A szülőknek segít megérteni, miért tikkelnek a figyelemzavaros gyerekek, a figyelemzavaros felnőtteknek pedig megmutatja, hogyan értelmezhetik érzelmeiket és saját viselkedésüket.
  • Reménnyel tölti el az olvasót, hogy a figyelemzavar felnőttkorban is megváltoztatható.
  • Programot ajánl, amely a gyermekekben és felnőttekben ezt a változást elősegítheti.

Dr. Máté Gábor 1944-ben született Budapesten. Családjával 1957-ben vándorolt ki Kanadába. Több mint húsz évig családorvosként dolgozott, hét évig volt a Vancouveri Kórház orvosi koordinátora, jelenleg ír és előadásokat tart szerte a világon. Célkitűzése, hogy felhívja a figyelmet a betegségek tágabb összefüggéseire.