Amikor az anyaság nem fenékig tejfel | Jo Frost: A kisgyerekkor nagy kérdései

Posted on 2013. október 7. hétfő Szerző:

0


Frost_A kisgyerekkor-bor180Bodó Viktória Booklány

Ezt a nőt nem lehet nem szeretni, a könyveit nem lehet nem bólogatva olvasni, a Szuperdada sorozatot pedig nem lehet nem lelkesen nézni a tévében. Van valami különleges ebben a modern kori Mary Poppinsban, aki megjelenik a problémás családoknál és az átokverte kölkökből kis angyalokat varázsol.

Talán a kompetencia teszi. Manapság, amikor olyan sok mindent elfelejtettünk, részben a rengeteg, egymásnak ellent mondó információ miatt, ami szó szerint ömlik ránk, részben a talajtalanságunk miatt, égető szükség van ezekre a könyvekre. Az anyák nem mernek (nem tudnak?) nevelni, mert akkor gonosznak bélyegzik őket, stresszesek és ezer dologgal kell megküzdeniük, ráadásul, időközben az is kiderül, hogy az anyaság korántsem fenékig tejfel, a gyerekek pedig nem olyan kis tündérmanók, mint elsőre látszanak. Mi történik ilyenkor? Pánik és kétségbeesés üti fel a fejét, indulati reakciók születnek, a feszültség egyre nő, apa ideges, anya retteg, a gyerek hisztérikus… nem ezt a családot képzeli el magának az egyszeri szülő. S ekkor lép be a képbe Jo Frost, ez a megértő, okos és felkészült nő, aki varázsütésre megoldja a megoldhatatlant: a kis pokolfajzat asztalnál eszik, nem ordít a lefekvésnél és úgy általában elfelejt hisztizni.

Varázslat? Nem hinném, inkább csak önbizalom és helyes módszerek kérdése az egész. Ebben segít a Kisgyerekkor nagy kérdései című könyv, részletes magyarázatokkal és nyúlfarknyi fejezetekkel, mert egy kisgyerekes szülőnek minden perce drága. Egyéves kortól egészen az iskoláig elkíséri a családot ebben a könyvben a Szuperdada, támogatást és tippeket nyújtva a sokszor túlterhelt, bizonytalan anyáknak és apáknak, a mindennapok olyan apró, de annál jelentőségteljesebb kérdéseiben, mint az egészséges táplálkozás, az testvér születése, az óvodai beszoktatás vagy a helyes játékok kiválasztása, esetleg a közös házimunka kérdése.

A szülők mind különbözőek, de egy dologban megegyeznek: a legjobbat akarják a gyereküknek. Csak sokszor azt nem tudják, mi a valóban legjobb: a hosszú távú érdek vagy a rövid távú vágybeteljesítés. (…)

Fordító: Dudik Éva

Az írás teljes terjedelemben elolvasható a Booklány szereti… oldalon

Jo Frost

Jo Frost

Jo Frost: A kisgyerekkor nagy kérdései
Barka Ferenc rajzaival és színes fotókkal
Park Kiadó, 2013
376 oldal, 4900 Ft
ISBN 978 963 530 9757

  • Olvass bele!

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

Ha kizárólag az zakatol a fejedben: „Nem tudom, mit csináljak! Áááá!”, akkor jó helyen jársz. Nem lesz semmi gond. Nem vagy egyedül. Ígértem én már olyat, amit ne tartottam volna be? Fogom a kezed. Tudom, hogy ezzel a könyvvel fölszerelkezve élvezni fogod gyermeked életének legvarázsosabb éveit. Mérget vennék rá. Jo Frost

Jo Frost, az Egyesült Királyság legmegbízhatóbb és legelismertebb gyereknevelési szakértője a magyar szülők körében is népszerű Szuperdada 1–2. után olyan könyvet írt, amely kizárólag a kisgyerekkorra (14 hónap–5 év) koncentrál.

Új eszközöket és módszereket tanít, hogy szülőként jobban megértsük gyermekeink érzelmeit és gondolkodásmódját, miközben rólunk sem feledkezik meg. Számos jó tanáccsal szolgál arra nézvést, hogyan érezhetjük magunkat egy kicsit jobban a bőrünkben ebben a gyermekünk fejlődése szempontjából oly fontos időszakban, amely néha meglehetősen frusztrálónak és idegtépőnek tűnik.

A konkrét tanácsok és ötletek mellett ezúttal mesekönyveket, játékokat és mondókákat is ajánl, amelyek még színesebbé és hasznosabbá, már-már nélkülözhetetlen kézikönyvszerűvé teszik munkáját.

„Jo Frost tanácsai és javaslatai már-már receptszerűek – pontosan adagolt utasításokkal operálnak. És működnek.” Dr. Nemes János

Fordító: Dudik Éva

Jo Frost: A kisgyerekkor nagy kérdései
Barka Ferenc rajzaival és színes fotókkal
Park Kiadó, 2013
376 oldal, 4900 Ft
ISBN 978 963 530 9757