Zenei csemege a Nyitott Műhelyben | Oláh Kálmán–Tony Lakatos Quartet

Posted on 2013. szeptember 10. kedd Szerző:

0


EE

Tony Lakatos

Tony Lakatos

Különleges csemegére számíthatnak a zenebarátok szeptember 14-én este, a Nyitott Műhely koncertjén: Oláh Kálmán zongorista-zeneszerző és az egyik legkeresettebb európai szaxo­fonos, Tony Lakatos játszik Balázs Elemér dobossal és Pecek Lakatos Krisztián nagybőgőssel.

Tony Lakatos 1958-ban született Budapesten. 1982 óta Frankfurtban él. 1993 óta a Frankfurti Rádió Big Bandjének szólistája. A világ szinte minden jelentős jazz-fesztiválján fellépett már. Sok éve ő az egyik legtöbbet foglalkoztatott szaxofonos Európában. Tele­ví­zi­ós és rádiós felvételei szinte megszám­lál­hatat­lanok. Játéka több mint 150 lemezen és CD-n hallható. Sok pop-rock lemezen is dolgozott szólistaként.

Oláh Kálmán

Oláh Kálmán

Oláh Kálmán szólistaként és saját triójával, a Trio Midnight nevű, 1990-ben alakult formációval – amelyben a kezdetek óta Balázs Elemér dobol – hamar jelentős nemzetközi sikereket aratott. Számos előadóművészi díja mellett 2006-ban megnyerte a legrangosabb amerikai Thelonious Monk Jazz Composers Competition zeneszerzői fődíját, amelyet 2006 szeptemberében vett át a washingtoni Kennedy Centerben rendezett, nagyszabású gálán. Ez után jelent meg Oláh Kálmán amerikai CD-je 2007 júniusában, az Always című albumon Oláh Kálmánnal két világhírű zenész játszik, Jack DeJohnette dobol, Ron McClure bőgőzik.

Fontos, stílusokon átívelő kísérlete volt, amikor újrahangszerelte Bach, Bartók és Debussy műveit. A GOOD International lemezkiadó jelentette meg a Stuttgarti Kamarazenekarral közösen készített dupla albumát, melyen Bach Goldberg variációi hallhatók, kiegészítve Oláh Kálmán improvizációival. A lemez óriási sikere után elkészítette Sketches from Bach: Cello suits című lemezét, amelyben eredeti módon dolgozta fel a klasszikus művet, a jazz improvizációs lehetőségeivel kiegészítve.

Pecek Lakatos Krisztián

Pecek Lakatos Krisztián

Oláh Kálmán, akinek ezzel a koncerttel indul az új évadban az immáron hagyományos klubja a Nyitott Műhelyben, szenvedélyesen feszegeti a zene határait, és csillapíthatatlan vággyal keresi az önkifejezés új formáit, ilyen például a Concerto for Symphony Orchestra and Jazz Band és Passacaglia for orchestra & jazz trio című műve, amely több szimfonikus zenekarral is nagy sikert aratott, legutóbb a pécsi Kodály Központban, 2013. március 21-én, Oláh Kálmán szerzői estjén. Legutóbbi, A Duna arca című művét vegyes karra, vonósokra, zongorára és ütőhangszerre írta, az ősbemutató 2013. június 7-én volt Kovács László vezényletével, az ELTE vegyes karával és vonósaival.

Helyszín: Nyitott Műhely (1123 Budapest, Ráth György utca 4.)
2013. szeptember 14., szombat 19.30