Indul a Zsidó Nyári Fesztivál!

Posted on 2013. augusztus 25. vasárnap Szerző:

0


fesztivál logoMától szeptember 2-ig 10 helyszínen, csaknem 40 program várja az érdeklődőket. Különleges könnyű- és komolyzenei koncertek, kiállítások, irodalom, doku­men­tum­film, gasztronómia, workshop, és sok kedves ismerős.

Mai programok

18.00 órakor Ámos Imre és a XX. század – kortárs össz­művészeti kiállítás megnyitása a Rumbach utcai zsina­gó­gában

19.00 órakor a Budapest Klezmer Band Haszene (Esküvő) című koncertje a Dohány utcai zsinagógában. Vendég: Dunai Tamás

19.00 órakor Klein Judit és a Judrom koncertje a Frankel Leó utcai zsinagógában

19.30 órakor a Budapest Ragtime Band koncertje a BMC-ben. Vendég: Szőke Nikoletta, Kovács Ferenc

Izraeli életképek – Vajda Tamás fotóművész kiállítása a Courtyard Marriott Hotelben

* * * * *

Szőke Nikolett

Szőke Nikoletta

A fesztivál nyitónapján különleges zenei élményt ígér a Budapest Ragtime Band. Az egész fővárosi zenei élet – és az ebben fontos szerepet játszó, idén 16 éves fesztivál számára is – új helyszín a Budapest Music Center (BMC), amelyben példátlan gyorsasággal otthonra talált a magas szintű zenei kultúra. A sokak által kedvelt ragtime muzsika avatott művelői már több alkalommal vettek részt a fesztivál programjában. Koncertjükön megmutatják, hogyan lehet életben tartani és magas fokon művelni Európában is a tradicionális amerikai zenei műfajokat. A ragtime ma is rendkívül népszerű, az együttes tagjai a nyolc-tíz tagú zenekarra hangszerelve adják elő a standard számokat.
A fesztiváli esten két olyan muzsikus vendéggel lépnek fel, akik a koncertprogramot improvizációkkal és a zsidó zene dallamvilágával gazdagítják. Érdemes meghallgatni Szőke Nikolettát, a Junior Prima-díjas jazzénekest, a Shure Montreux Jazz Voice Competition győztesét és a nagyszerű Kovács Ferencet, aki hegedül, trombitál és énekel – egyébként a Budapest Ragtime Band alapító tagja volt, most vendégjátékra tér vissza az együtteshez.

Szőke Nikoletta ajánlása:
„Boldog voltam, amikor a Budapest Ragtime Band meghívott erre a közös koncertre. Korábban egyszer már volt erre alkalom, azóta is vágytam rá, hogy újra együtt zenéljünk. Ráadásul a felkérés számomra szintén sajátos jelentőségű, mivel 2010-ben a második gyermekem születése előtt itt léptem fel utoljára. Mindenkit arra bíztatok, készüljön és jöjjön, már csak azért is, mert a BMC magas színvonalú, igazi otthona a zenének.”

Gayer Ferenc zenekarvezető ajánlása:
„A különleges zenei program tényleg már csak hab a tortán, annyira szép és jó a hely… Érdemes eljönni a nagyszerű vendégek miatt is, zenekar pedig klasszikus jazzmuzsikát játszik, de nem kell aggódni, ezúttal sem hiányzik majd a humor, a vidámság a fergeteges koncertről…”

Aki időben érkezik, a fesztivál támogatója, az ELAL légitársaság jóvoltából fél áron vehet jegyet a Muzsikás Együttes augusztus 27-i, a Dohány utcai zsinagógában tartandó koncertjére. Kétszáz akciós jegyet kizárólag a Fesztivál jegyirodában lehet megvásárolni (1074 Budapest, Dohány utca 2. – a zsinagóga előtt). A szerencsések az érkezés sorrendjében juthatnak hozzá a jegyekhez, az „ELAL” jelszó bemondásával!

Ivri Lider

Ivri Lider

Ivri Lider popsztár, az izraeli popzene ikonja szintén a Budapesti Music Centerben (BMC) hallható augusztus 31-én este. Érdemes megismerni különleges hangját és előadásmódját – nem véletlenül lett generációjának egyik legsikeresebb zenésze. Dalszövegei életre keltik Izrael új generációjának gondolatvilágát, rajongói nemcsak a fiatal korosztályból kerülnek ki, ugyanúgy kedvelik a katonák, a negyvenesek, sőt a hatvanon túliak is…

Sharon Brauner

Sharon Brauner

A fesztivál fellépői között van a Nyugat-Berlinben felnőtt Sharon Brauner. Augusztus 27-én, a Tango Appasionata című műsorában világhírű dallamok és tradicionális zsidó motí­vumok szólalnak meg. Zene­karával külön­leges hangzás­világot teremt, jiddis nyelven előadott dalai lágyak és felkavarók – a műsor éppen a Budapest Music Centerbe illik.

Az Uránia Nemzeti Filmszínházban szeptember 1-én magyarországi ősbemutatója lesz Norbert Glanzberg: Jiddis szvit című művének. Az est első részében Mocsári Károly és Neumark Zoltán két zongorán kápráztatja el a közönséget virtuóz, négykezes játékával. A most először elhangzó zenemű 1985-ben született, a zeneszerzőt Isaac Bashevis Singer egyik novellája ihlette meg.

A második részben Glanzberg ismert slágerei, sanzonjai hallhatók Jordán Adél és Bardóczy Attila előadásában. Ezeket Edith Piaf és Yves Montand vitte sikerre, együtt dúdolhatjuk, hogy Padam, padam, vagy Mon manège à moi, esetleg Je m’en fous pas mal

Mocsári Károly

Mocsári Károly

Mocsári Károly zongoraművész ajánlása:
„Glanzberggel Párizsban ismerkedtem meg a 80-as évek végén, a Jiddis szvit első megjelenése alkalmából. Később is többször volt alkalmam vele dolgozni, főleg a Holocaust dalokon, amelynek négykezes zongorakíséretét közösen tolmácsoltuk a roueni Kongresszusi Központban rendezett megemlékezésen, a 90-es évek elején. Idős kora és betegsége ellenére kiváló négykezes partner volt. Ráadásul egy olyan művésszel játszhattam, aki Bartókkal is együtt muzsikált, így számomra ő különleges kapocs a magyar zeneszerzőhöz.

Neumark Zoltán zongoraművész ajánlása:
„Glanzberg művének interpretálása felemelő számomra, mivel zenei pályám elsődleges feladata a tanítás, és a kántorok vagy énekesek kísérete. Az est második részében sem leszek hűtlen a kísérői szerepemhez, kiváló énekesekkel folytatjuk a Glanzberg-szerzemények sorát.”

Részletes további programok és jegyvásárlás a fesztivál honlapján.