Az önfeladás határán túl | Blaine Harden: Menekülés a 14-es táborból

Posted on 2013. június 13. csütörtök Szerző:

0


Harden_Menekülés a 14-bor-180Írta: Bodó Viki Booklány

Mindannyian tudjuk, hogy voltak, vannak diktatúrák ezen a bolygón. Azt is tudjuk, hogy a diktatúrák rosszak. Az már csak egyéni ízlés, beállítottság, tájékozottság kérdése, hogy melyik átokverte rendszert szeretnénk szebb színben feltüntetni. Egy azonban biztos: olyan emberrel még nem találkoztam, aki az észak-koreai sztálinista diktatúrában bármi jót vélt volna felfedezni.

Azt biztosan tudjuk, hogy a helyzet évről évre romlik ebben a végletekig kegyetlen és korrupt maffiaállamban, a lakosságot egyre újabb éhínségek tizedelik, a diktátorok viszont kiválóan élnek és híznak, ahogy az lenni szokott. A világtól tökéletesen elszigetelt kis országból évtizedek óta nem szivárog ki túl sok dolog a külvilágba: sem a hírek, sem az emberek nem mozoghatnak szabadon. Csak az észak-koreai menekültek ütnek némi rést az önfényező rendszer pajzsán, ami csak Kína támogatásának köszönheti létét és azt, hogy folytathatja rémuralmát a milliók felett.

Mivel semmi sem működhet tökéletesen, még az elnyomás sem, így olykor a rendszer saját „terméke” fordul a rendszer ellen, és kelti annak egyre rosszabb hírét a világban, a felszínen tartva a témát. Így talán (végre) lesz valaki, például egy híresség, aki a szenvedő észak-koreai nép jogai és méltósága mellé áll. Addig viszont olyan hétköznapi emberekre van szükség, mint Szin. Az ember, aki megszökött a 14-es táborból. A világ nem is egy diktatúrájából menekültek már el, Észak-Koreából is megszöktek már több ezren. A menekültek beszámolói mind hasonlítanak egymáshoz: éhezésről, az emberi jogok sárba tiprásáról, ideológiai agymosásról, felfoghatatlan mértékű személyi kultuszról számolnak be. A Kim-dinasztia immáron harmadik generációja uralkodik abban az országban, tökéletesen megnyomorítva jobb sorsa érdemes állampolgárait. Csontig ható sztálinizmus és dinasztikus öröklés – szép kis abszurd. Nevetnénk, ha nem lenne a dolog nagyon komoly és elborzasztó…

A sok közül egy menekült sorsa azonban nem illeszthető be a szörnyű sémába. Az ő sorsa nem a szenvedők szokásos életútját követi. Az övé túltesz minden felfoghatón: Szin a 14-es táborban született, és ott élt egészen a szökéséig. Élete első két évtizedében semmit sem tudott az életről, a világról, de még Észak-Koreáról sem. Abban az országban, melyben hivatalosan nincsenek kényszermunkatáborok, emberek százezrei élnek az övéhez hasonló körülmények között az egyes táborokban, hosszabb-rövidebb ideig. Mind közül a rettegett 14-es a legrosszabb, maga a földi pokol, teljhatalmú őrökkel, éhezéssel, kényszermunkával, nemi erőszakkal, indoklás nélküli kínzásokkal, kivégzésekkel. Ebből a táborból még senki nem szökött meg. Ezidáig.

Szin a táborban nevelkedve sok dolgot megtanult. Azt, hogy az éhezés a legrosszabb dolog a világon, és mindent meg kell tenni az éhség csillapítására. Azt, hogy a család nem jelent semmit. Azt, hogy akár a családtagok beárulása is jó dolog, mert extra ételadagot jelent számára. Azt, hogy az ember a saját anyját is képes feladni, ha megfelelő agymosáson esik át, és akkor is, ha tettének egyetlen következménye lehet: anyja nyilvános kivégzése.

Nem veszített el semmit. Eleve nem kapott meg semmit. Egy észak-koreai ember, aki számára létezik a tábor, az éhség, a normák teljesítése a munkában, és az engedelmeskedés az őröknek. Nem létezik család, szeretet, lojalitás, Isten, a titok, sőt a táboron kívül semmi más sem – ugyanis ezekről a haszontalanságokról még életében nem hallott…

Mivé teheti az egyik ember a másikat? Robottá? Állattá? Létező géppé? Mivé tehet egy rendszer egy egész országot. Meddig tűrhető mindez? Szin története felkavaró és gyomor­forgató. Ha elolvasod, többé nem leszel képes relativizálni egyetlen diktátor tetteit sem.

Fordította: Nagy Marcell, Rádai Andrea

A Booklány szereti… blogon megjelent írás szerkesztett változata

Blaine Harden: Menekülés a 14-es táborból
HVG Könyvek, 2013

»Blaine Harden: Menekülés a 14-es táborból – megvásárolható a hvgkonyvek.hu webáruházban