Natalija Nyikityina: Hazatérek hozzád

Posted on 2013. április 25. csütörtök Szerző:

0


nyikityina-hazatérek-bor180Imre pilótaként teljesít szolgálatot az orosz fronton, amikor egy végzetes napon gépét találat éri. Sebesülten és magányosan kell túlélnie a kegyetlen orosz télben. Ráadásul elveszti az apjától kapott tiszti tőrt, a becsület és hűség jelképét. Reménytelen helyzetéből Olga, az egyszerű orosz parasztlány menti ki. Az idill azonban nem tarthat sokáig, mert közbeszól a történelem.

Natalija Nyikityina új regénye az orosz klasszikusok mesélőkedvével és az őket jellemző mély emberismerettel festi meg a II. világháborút és az utána következő időket, egy megható szerelmi történet keretében.

„Imre apja, a vezérkari tiszt, akinek egész életét meghatározta, hogy utolsó leheletéig hűségesen szolgálta Magyarországot emlékezetében egyetlen perc alatt végigpergette élete eseményeit. (…) nem hozott-e véletlenül szégyent tiszti becsületére”

Fordító: Liberman Mária

Natalija Nyikityina 1957-ben született. 1997 óta tagja az Oroszországi Írók Szövetségének. Aktív irodalmi tevékenységéért kitüntették az A. P. Csehov emlékéremmel. A Pedagógiai Tudományok Nemzetközi Akadémiájának rendes tagja, a Szent Olga Alapítvány kuratóriumának elnöke.
Magyarul eddig trilógiája (A tolvaj, A szépségverseny, A tűzmadár) és a Fizetés nélküli szabadság című regénye volt olvasható. Hazájában nagy népszerűségnek örvend az Olga hercegnőről készült munkája, valamint a kiváló orosz közgazdászról és filozófusról, Ivan Vernadszkijról írott könyve. Ezen kívül több gazdaságtörténeti és polgári jogi tudományos publikációja és monográfiája jelent meg Moszkvában és Szentpétervárott.

Natalija Nyikityina: Hazatérek hozzád
Libri Kiadó, 2013
404 oldal
ISBN 978 963 310 1520