A zongora harmadik arca | Fazil Say a Pannon Filharmonikusokkal a Müpában

Posted on 2013. április 8. hétfő Szerző:

0


BJI

Cristian Mandeal

Cristian Mandeal

A pécsi Pannon Filharmonikusoknak a fővárosban futó bérletsorozata a zongora arcait mutatja meg különböző stílusú előadóművészek és a számukra kedves zene­dara­bok összekapcsolásával.

Fazil Say – zongora

Fazil Say – zongora

Az áprilisi, harmadik hangver­­seny szólis­tája, Fazil Say, Ravel: G-dúr zongoraversenyét szólal­tat­ja meg, a művet Enescu: I. zene­kari szvitje és Dvořák: 8. szimfóniája fogja közre. A Pannon Filharmo­ni­ku­sokat Cristian Mandeal vezényli.

A török zongoraművész, Fazil Say a világ minden táján lázba hozza és megosztja a közönséget. Vannak, akik pusztán szemtelennek tartják, és vannak, akik ellenállhatatlannak is. Nála egészen biztosak lehetünk abban, hogy mindig olyasmit látunk-hallunk majd tőle, amit korábban és mástól sosem. Klasszikus művekbe illesztett rögtönzéseivel, dzsesszes átirataival akár kegyeletsértőnek is nevezhetnénk, ha nem lenne minden megmoz­dulása mélyen zenei. Ahhoz viszont nem fér kétség, hogy technikai tudása szinte természetfeletti, a virtuozitás legfelső fokát képviseli.

Maurice Ravel (1925)

Maurice Ravel (1925)

Sokoldalúságát tekintve is testhezálló darab számára Maurice Ravel 1931-ben bemutatott G-dúr zongoraversenye, hiszen ez azon komolyzenei művek egyike, amelyekre meghatározóan hatott a dzsessz. Ravel maga ezt mondta róla: „A szó legszorosabb értelmében vett koncert, Mozart és Saint-Saëns zongoraversenyeinek szellemében írtam.” A baszk és spanyol jellemvonásokat összesimító, dzsesszes részekkel tarkított első tétel és a csattanós finálé Chopin nocturne-jeihez hasonló andalító lassú tételt fog közre.

George Enescu

George Enescu

A román George Enescu 1. zenekari szvit­jén szülőhazája népzenéjének és Brahms stílusának befolyása érződik. A mű a barokk szvitek négytételes rend­jét követi, élén a rendkívül szokatlan, kizárólag vonós unisonó­ra és timpanira írott Prelude-del. Német romantika hangja uralja a közbülső tételeket, a fináléban spanyol tarantella kap helyet.

Városoktól távoli vidék magánya kölcsönözte Dvořák 8. (G-dúr) szimfóniájának derűs hangulatát. Az első tétel a természettel való ünnepélyes és boldog találkozás hangulatát örökíti meg. A lassú második tétel romantikus látomás egy ősi várról, amelynek romjai letűnt dicsőségről regélnek. A scherzo után következő finálé variációs tétel: témája cseh népdalelemekből szerkesztett dal.

(Pándi Marianne Hangversenykalauz című, az 1970-es években megjelent négykötetes munkájának nyomán)

A koncert karmestere Cristian Mandeal, Románia első számú szimfonikus együttesének, a George Enescu Filharmonikus Zenekar zeneigazgatója.

A hangverseny műsora:

Enescu: I. zenekari szvit
Ravel: G-dúr zongoraverseny
Dvořák: 8. (G-dúr) szimfónia

Vezényel: Cristian Mandeal
Szólista: Fazil Say – zongora

Helyszín: Művészetek Palotája (1095 Budapest, Komor Marcell u. 1.), Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem; 2013. április 12., péntek 19.30

A jegyek nagy része bérletben elkelt, de érdemes néhány utolsó jegyért még próbál­kozni, akár a koncert előtt is.

*

A következő, májusi koncerten Frankl Péter adja elő Schumann a-moll zongoraversenyét. Az évadzáró hangverseny külön­legessége, hogy a Pannon Filharmonikusok állandó karmestere, Vass András írta át nagy­zene­karra Schubert vonósnégyesét.