Ó, a zenevonat | Szebeni András: LGT

Posted on 2013. február 16. szombat Szerző:

0


szebeni-LGT_b1BJI

A megtriplázott és már zajló koncert alkalmából albummá rakta össze Szebeni András legked­vesebb képeit, melyeket a Locomotiv GT három nagy – dehogyis nagy: monumentális – buli­ján készített: Tabán 1979., LGT-show 1980., Nyugati búcsú 1992.

A könyv alcíme: Etűdök kamerára és három helyszínre. Persze nem ennyi az LGT, ennél sokkal több, többgenerációs élménygyűjtemény. Aki akár csak a három esemény közül az egyiken is jelen volt, nyugodtan hordhatja a kitűzőt: Ott voltam. Őrá tisztelettel (meg nem is kevés irigységgel) néznek majd a leszármazottak, az utódok, rokonok és ismerősök, lemez­rajongók és zenebarátok, épp úgy, mint azokra, akik jártak Turinban (Torinóban) az agg Kossuth Lajosnál…

Vagy majdnem.

Szebeni ráadásul akkor is fotózhatott, amikor Sándor Pál az LGT-klipfilmet forgatta, és aztán a Nyugati pályaudvarról kigördülő búcsúkoncerten is.

Az irigység csimborasszóját élik át, akik ezekből kimaradtak.

Szebeni András (Fotó: Móricz Simon)

Szebeni András (Fotó: Móricz Simon)

Szebeni utószónak ezt írta: »A tabáni képeket majd negyven éve készítettem. Az egész hegyoldalt betakarta a tömeg. Fiúk, lányok, szakállasok, hosszú hajúak és szép arcúak. Hullámzottak, hömpölyögtek, kívülről tudták a szöveget, ismételték a refrént. Azt hiszem, akkor örültünk. Nagyon. Mindenki.

Aztán néhány éjszakára a zenekar, csomó szép lány, modellek, lámpák, technika, Sándor Pál – a mozis – vezényletével kiköltözött a város peremére, egy romba. Itt forgott az LGT-show, a Nézd, az őrült mit csinál. A felkérés az volt, csináljak önálló képeket, amelyek a filmben is szerepelnek majd. Hát tessék. Itt vannak. És szerepeltek.

Karácsony, Somló, Presser, Németh

Solti, Somló, Presser, Karácsony – anno valamikor

Aztán Presser szólt, hogy a Nyugatiból kitolat a mozdony a Locomotiv GT-vel. Volt egyszer egy zenekar. Nem volt egyszerű, három napig szóltak, naponta tizenötezer ember… és egy búcsú. Szomorú vagy, nem akarod, hogy elmenjenek, de fényképezel.

Aztán megint eltelt vagy húsz év, s most újra szólnak. No igen, ilyen a rock and roll!«

Most itt a fotóalbum, fölidézve az LGT-dal egy sorát is: „Készül már a kép, ha nem ismernéd még…”. A képekhez Presser Gábor fűzött jegyzeteket

A fényképész: Szebeni András (1946. április 30.) Huszonnégy albuma jelent meg. Csaknem ötven kiállítása volt bel- és külföldön. Képei megtalálhatók köz- és magán­gyűjte­ményekben. Balogh Rudolf-díjas, a Magyar Köztársaság Érdemes Művésze.

A jegyzetek írója: Presser Gábor (1948. május 27.) Zenész, zeneszerző, előadóművész, a Lovomotiv GT együttes tagja. Dalokat, lemezeket, színpadi és filmzenéket, rádiós mese­játé­kokat és egy kis kötetnyi dalszöveget írt. Erkel Ferenc- és Kossuth-díjas.

Szebeni András: LGT – Etűdök kamerára és három helyszínre
Presser Gábor jegyzeteivel
Showtime Budapest
128 oldal
ISBN 978 963 874 8188

»Szebeni András: LGT – megvásárolható a koncerthelyszínen, azt követően pedig a polc.hu webáruházban«