Az első Klazz az évadban | Miskolci zenecsemege

Posted on 2013. január 29. kedd Szerző:

0


miskolci_szimfonikusok-logoKlazzKoncert_logoS. R. Xénia

A Művészetek Házában rendezi meg február 1-jén, pénteken este az évad első Klazz koncertjét a Miskolci Szimfonikus Zenekar, Kovács László vezényletével.

A különleges hangverseny igazi zenei csemegét kínál a közönségnek. A szimfonikus és jazz hangzását ötvöző koncerten elhangzik majd Friedrich Gulda Csellóversenye, Oláh Kálmán Hungarian Moods, valamint Zsoldos Béla Movie és Mericske Ernő Vivaldiana című darabja.

Lukács Miklós cimbalomművész

Lukács Miklós cimbalomművész (Fotó: Raffay Zsófia)

A koncerten olyan neves művészek lépnek színpadra a Miskolci Szimfonikus Zenekarral, mint a bámulatosan sokszínű, virtuóz cimbalomművész, Lukács Miklós, valamint Mérei Tamás csellóművész (aki egyébként a Savaria Szimfonikus Zenekar igazgatója), Csepregi Gyula szaxofonművész és Márffy Gabriella hegedűművész.

A koncerten közreműködik Dés András (ütőhangszerek) és Barcza Horváth József (nagybőgő), ők ketten Oláh Kálmán cimbalomversenyében játszanak a szólista Lukács Miklóssal. Ez lesz Oláh Kálmán cimbalomversenyének az első vidéki bemutatója (az ősbemutató a budapesti Művészetek Palotájában volt). Ez a zenemű is hallható azon a lemezen, amely nemrég jelent meg Cimbalomversenyek címmel, a Hangvető kiadó gondozásában (www.mikloslukacs.com).

 

Klazz koncertek

Kovács László, a Miskolci Szimfonikus Zenekar művészeti vezetője, aki karmesterként is elkötelezett híve a dzsesszmuzsikának, több mint hat éve határozta el, hogy a megszokott szimfonikus koncertektől eltérő újdonsággal is szeretné megkínálni a zenekedvelő közönséget. Így születtek meg a Klazz koncertek. Az elképzelés olyan népszerűnek bizonyult, hogy mára elképzelhetetlenné vált az évad Klazz koncertek nélkül.

Miskolci Szimfonikus Zenekar, vezényel Kovács László

Miskolci Szimfonikus Zenekar, vezényel Kovács László

A sorozat elnevezése a klasszikus és a jazz szavak összevonásából keletkezett. Az utóbbi évek során számos neves, nemzetközileg is elismert művésszel dolgozott együtt a miskolci zenekar a Klazz koncertek alkalmával. A vendégek között volt például (a teljesség igénye nélkül): Vukán György, Oláh Kálmán, Balázs Elemér, Fekete-Kovács Kornél, Babos Gyula, Borbély Mihály, László Attila.

Művészetek Háza (Miskolc, Rákóczi utca 5.)
2013. február 1., péntek, 19.00

Posted in: Koncert, NÉZŐ