A Pannon Filharmonikusok bérletsorozata ismét Budapesten

Posted on 2012. november 24. szombat Szerző:

0


Jérôme Pernoo, az első vendégművész

BJI

Tizedik évadát kezdte meg a Pannon Filharmonikusok Budapesten. A november 16-i koncert tulajdonképpen sorozatráadás volt, melyet a bérletesek előlegezett jutalomként kapnak – ugyanis A zongora négy arca témájú sorozat szimfonikus művekkel kezdődött a Művészetek Palotájában. A zenekar egyedülálló hazánkban, mert pécsi székhellyel egyszerre kínál helyi és fővárosi bérletet a komolyzene kedvelőinek.

A Pannon Filharmonikusok a 2002/2003-as évadban adott első ízben három koncertet Budapesten, akkor még az Olasz Intézetben, igen szűk közönség előtt. Az elmúlt egy évtized eredménye, hogy az idei sorozatban már 80% a bérletesek aránya.

A főváros meghódításának tíz évvel ezelőtt szakmai és anyagi szempontjai voltak – számolt be sajtótájékoztatón a zenekar jelenlegi helyzetéről Horváth Zsolt, a Pannon Filharmonikusok (PFZ) igazgatója. – Fontos cél volt, hogy lehetőséget adjanak a pécsi muzsikusoknak a kitekintésre, szakmai munkájuk, fejlődésük megmérettetésére. 2005-től a Művészetek Palotájában kaptak olyan akusztikai környezetet fellépéseikhez, amilyenben a Kodály Központ 2010-es felépültéig a pécsi muzsikusok sosem játszhattak rendszeresen.

Teltházas, nagysikerű koncertek sora jelzi, hogy megvalósult mára a zenekar szakmai megújulása.

Csaknem 50 alkalommal hallhatta a közönség a zenekart Budapesten, a bérletes koncerteken kívül a Budapesti Fesztiválzenekar Maraton sorozatának állandó közreműködőjeként is, illetve az Nemzeti Filharmonikus Zenekar bérletsorozatának vendégeként, a Szimfonikus Körkép és a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében, valamint ünnepi díszhangversenyeken.

Kiváló nemzetközi vendégek, illetve a magyar zenei élet kimagasló művészei léptek fel a PFZ-vel, mely lassan két éve dolgozik, koncertezik az egészen különleges akusztikájú pécsi Kodály Központban. „A jót ugyan hamar megszokjuk – állapította meg Horváth Zsolt –, de még ma is minden nap tudunk örülni a különleges helyszínnek.Deák Márta, a zenekar koncertmestere hozzátette: az első alkalmak egyikén, amikor ott játszottak, annyira belefeledkezett a Marosszéki táncok fuvolaszólójának szépségeibe, hogy majdnem elfelejtett belépni…

Föl se merült, hogy Pannon Filharmonikusok ne folytassák a Kodály Központ megnyitása után a budapesti bérletsorozatot, hiszen már évek óta stabil bérletes közönsége van a zenekarnak itt is. Azt viszont sajnálatos, hogy a mozgás ma is egyirányú: az új pécsi hangversenyterem még kevéssé ismert, két év alatt még nem vált igazán részévé a magyar zenei életnek.

Horváth Zsolt, Deák Márta, Bogányi Tibor

A PFZ idén nemzeti zenekari státuszt kapott, ami hároméves közszolgálati szerződést jelent, komoly többletfeladatokkal. Nem hallgatta el, hogy ugyanakkor a jövő évre tervezett állami támogatás az ideihez képest 10%-kal csökken. A feszes és hatékony gazdálkodású zenekarnál egyelőre nem is sejtik, hogy a hiányzó összeget miből tudnák pótolni. Horváth Zsolt bízik benne, hogy a végleges döntés szerinti támogatás legalább a tavalyi mértékével egyenlő lesz.

* * *

Bogányi Tibor

A 2012/2013-as évadban A zongora négy arca című sorozat jeles magyar és nemzetközi hírű zongoraművészeket állít a középpontba. A bérletek rendhagyó módon a következő, januári koncertig megvásárolhatók, hiszen a négy zongoraversenyt magába foglaló tavaszi egység első koncertje január 18-án lesz. Az elmúlt évben már több alkalommal együtt fellépett testvérpár, Bogányi Tibor vezető karmester és Bogányi Gergely zongoraművész 2013-ban is többször hallható a pécsi együttessel. Januárban Ravel és Szkrjabin művei mellett Bartók II. zongoraversenye hangzik el Bogányi Gergely előadásában.

A második, márciusi koncerten Ránki Dezső játssza Mozart c-moll zongoraversenyét, majd áprilisban Fazil Say Ravel G-dúr, a májusi évadzárón Frankl Péter Schumann a-moll zongoraversenyét adja elő. Az évadzáró koncert különlegessége, hogy a Pannon Filharmonikusok állandó karmestere, Vass András írta át nagyzenekarra Schubert vonósnégyesét.