Árnyaltan | London Katalin fotói a Sajtóházban

Posted on 2012. szeptember 3. hétfő Szerző:

0


Nézelődők

London Katalin fotográfusként eddig inkább enteriőrök, épületek és portrék készítőjeként volt ismert. Két évtizede vezető hazai építészeti és lakberendezési magazinokban publikál írásokat és képeket.

Árnyaltan című kiállításán másik oldaláról mutatkozik meg. Elégikus hangulatú táj- és városképeket, különös enteriőröket, elgondolkodtató portrékat állít ki. A félszáznyi alkotás a világ számos pontján készült New Yorktól Párkányig, Korzikától Szentendréig, de az utazások során szerzett vizuális élmények csak a megörökítés apropójául szolgáltak. Akár az amerikai nagyváros kőrengetegében megbújó magányos embert, akár a pusztuló tiszai gőzhajót, akár a velencei biennále rejtett mozzanatait találta rögzítésre érdemesnek, a lényeg nem a téma, hanem az a koherens alkotói szemlélet, amelyik egységbe fogja a nagyon is különböző képeket.

Parti Nagy Lajos

London Katalin fotói nemcsak a témájukat és készítésük helyét illetően változatosak, hanem műfajilag és formailag is. Vannak , s akad néhány kép, amelyik vegyíti a kettőt. Egyes fényképek inkább a távlatokkal, mások az apró részletekkel operálnak. S néha ugyanaz a téma inspirálja arra, hogy megmutassa az egészet és a benne rejtőzködő részleteket is.

Az emberábrázolások esetében is megtapasztalható a sokféleség: a fegyelmezett rendet sugalló színes portré a festőművész Bak Imréről, a Makk Károly filmrendezőről készült intim monokróm kép, vagy akár a Parti Nagy Lajos költőt ábrázoló meglepő kompozíció különféle fotográfiai magatartást mutatnak. Egy valami azonos minden képben és London Katalinnak a fényképezéshez való alapvető viszonyában. Ő így beszél erről a tárlat katalógusában: „Fényképezés közben ma is ugyanazt a felszabadult boldogságot érzem, mint gyermekkoromban, amikor Pajtás gépemmel mindent lefényképeztem, hogy megmutathassam, mi van az árokparton vagy az utca túloldalán.”

Az ingyenesen látogatható tárlathoz kétnyelvű színes katalógus készült.

Sajtóház (1064 Budapest, Vörösmarty u. 47/A), Mikszáth-terem
2012. augusztus 31.–szeptember 21., hétköznap 8–19 óráig