Puccini legszebb operameséjében Pelizzari és Lukács Gyöngyi | Turandot a Margitszigeten

Posted on 2012. augusztus 7. kedd Szerző:

0


BJI

Neves külföldi és magyar operaénekesek közreműködésével, fél-szcenírozott formában kerül színre 2012. augusztus 10-én és 12-én Puccini egyik legnépszerűbb operája, a Turandot, rendhagyó látvány-technikával a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon.

Puccini legszebb operameséje Turandot kegyetlen és megközelíthetetlen lényét, a szerelem beköszöntével érző, szerelmes nővé, emberré válását meséli el. Az átokkal sújtott hercegnő és a találós kérdését megfejtő herceg egymásra találása nem csak az operakedvelők körében ismert.

A Budapesti Nyári Fesztivál idei nagy operabemutatója olasz nyelven, magyar felirattal kerül színre a Margitszigeten, koncertszerű formában.

Turandot szerepét Lukács Gyöngyi, a Magyar Állami Operaház magánénekese alakítja, aki a világ számos operaházának állandó vendégművészeként olyan világsztárokkal énekelt együtt, mint Plácido Domingo, Samuel Ramey, Leo Nucci, Dolora Zajick vagy José Cura.

Rubens Pelizzari a Toscában, Cavaradossi szerepében

Kalaf hercegként Rubens Pelizzari, a kiváló olasz tenor először lép a magyar közönség elé. A Veronai Aréna állandó vendége Wiesbadenben énekelte először Kalaf szerepében az operairodalom legismertebb áriáját, a Nessun dormát.

„Gyönyörű feladat egy hőstenornak, igazi öröm énekelni – nyilatkozta. – Amikor Puccini ezt az áriát írta, utat talált az emberek szívéhez. Hangjegyeivel a lélek legmélyebb rezdüléseit is megszólaltatja” – mondja a Puccini- és Verdi-operákban népszerűvé vált Pelizzari.

A koncertszerű előadásmód Pelizzari szerint egyértelműen az előadásmódra, az egyes zeneszámokra, az énekes személyiségére, az „opera lelkére” irányítja a figyelmet, és még jobban érvényre juttatja a zene dramaturgiáját, a dallamok szépségét, kifejezőerejét – ezért is várja különösen a magyar művészekkel és közönséggel való első, nagy találkozást.

Lukács Gyöngyi így beszélt a Fideliónak adott interjúban a hercegnőről: „Nekem legbelül nem az a könyörtelen szörnyeteg, akinek egyes rendezők (is) szeretik beállítani, vagy, ahogy a köztudatban létezik. Szerintem Turandot nem egy jéghideg nő. Eleve nem is lehet az, mert az áriája olyan forró és tüzes, hogy annál felborzolóbb zenét keveset találni az operairodalomban. Az én értelmezésemben, Turandot már első ránézésre beleszeret Kalafba, és ezért drukkol neki, hogy találja ki a kérdéseket.” A hercegnő a történet során „metamorfózison megy át. A darab elején ő egy akaratos gyerek, aki válogathat és megengedheti magának, hogy a halálba küldje a férfiakat, de ezt nem gonoszságból teszi. Az opera végére pedig felnő, megtalálja az élete értelmét.”

Lukács Gyöngyi egy korábbi Turandot-előadáson

A Margitszigeti Szabadtéri Színpad előadásában közreműködik a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara, a Debreceni Csokonai Színház énekkara valamint a Bányai Júlia Általános Iskola énekkara. Vezényel Kesselyák Gergely. Jelmeztervező Olekszandr Bilozub. Az opera Anger Ferenc rendezésében kerül színre, a Szabad Tér Színház vállalkozásában.

Előadások: 2012. augusztus 10. (péntek) és 2012. augusztus 12. (vasárnap) 20 óra.

Részletek és jegyvásárlás a Szabad Tér Színház oldalán.

Az előadáshoz igazodva színházi hajójárat is közlekedik!

Posted in: NÉZŐ, Színház