Öt nap ünnep | Jön az ötödik Ördögkatlan (4)

Posted on 2012. július 19. csütörtök Szerző:

0


Írta: Jeges-Varga Ferenc

Csodálkozz rá az emberekre te is úgy, ahogy az Ördögkatlan Összművészeti Fesztivál védnöke, Törőcsik Mari tette 2011 augusztusában, amikor először látogatott el az ördögszántotta vidékre. 2012. augusztus 1. és 5. között te is átélheted azt, amikor „a minőség, a sokszínűség, a kíváncsiság és mindenekelőtt az egyszerűség és a szeretet ebben az oly nehéz és sokszor embertelennek tűnő 21. században is boldog közösségeket tud létrehozni.”

CSALÁDI PROGRAMOK

A nagyharsányi Narancsligetben a Kády Galéria a 6–14 éves, alkotni vágyó gyermekek részére képzőművészeti és filmes tábort szervez. A képzőművészeti alkotótáborban a legváratlanabb felületeken rajzolnak, festenek, szobrászkodnak, és persze barátkoznak egymással a lurkók. A filmes műhelyben a lelkes gyerekek kipróbálhatják magukat a kamera mindkét oldalán. Akár el is készíthetik életük első filmjét – persze felnőtt felügyelet mellett.

A Narancsligetben Mesekotyvasztó is nyílik. Na jó, de mit takar ez a játékos szólelemény? Végy egy nagy adag bátorságot, adj hozzá kétszer annyi önfeledt játékot, egy kiskanálnyi zenét, egy marék nyelvtörőt, egy cseppnyi fantáziát, öntsd nyakon egy kis tánccal, ne sajnáld belőle a jókedvet, ízesítsd nevetéssel, ügyes kézzel keverd-kavard, majd hagyd, hogy az ízek összeérjenek, és falatozz velünk jóízűen. Varga Anikó az apró katlanlakókat várja minden nap. Lesz Sárkány Sanyika bábszínháza Vitéz Lászlóval, Shakespeare-rel. A tízéves Sanyika még látta Kemény Henriket és az ő legendás Vitéz Lászlóját. Azóta ő maga is játssza-meséli a történetet: gyereknyelven gyerekeknek.

Esélykikötő

Az Esélykikötőben különböző játékok várják a nagyérdeműt. Játszhatunk Szociopolyt, avagy Gazdálkodj, ahogy tudsz! Az Esélyek Háza, az Üres Tér Társulat, valamint az Emberség Erejével Alapítvány önkéntesei játékmesterkedése mellett bárki kipróbálhatja, mire is elég a segélyből, családi pótlékból, gyesből, feketemunkából szerezhető jövedelem. Az esélyegyenlőséggel, az emberi jogok tudatosításával, a környezetvédelemmel, az önkéntességgel foglalkozó civil szervezetek Hétpróbát szerveznek, hogy játékos keretek között ismertessék meg munkájukat az érdeklődőkkel. A KUPÉ Egyesület olvasni, pihenni, feltöltődni invitál az Olvasóligetbe.

Halász Judit

Palkonyán a Pincesor 23. alatt nyílik a Gomba Udvar, ahol vizuális és gasztronómiai meglepetésekben, élményekben lesz része az arra látogatónak. A bemutató teremben megismerkedhetünk a gyógygombáktól az erdei gombákig, sok mindent megtudhatunk a fejlődésüktől a hasznosításig. Lesz kóstoló is, ahol – ki hinné? – finom gombaételeket lehet megkóstolni.

Az Ifjúsági Klubban Gyerekkuckót rendeznek be, odavárnak minden fiatalt és felnőttet, aki szereti kézműveskedni, lufit hajtogatni vagy szívesen bekapcsolódik interaktív társasjátékokba. A Malomparkban a Kolompos együttes lép fel néphagyományokon alapuló műsorával. A gyermekek velük szerepelnek, énekelnek, muzsikálnak.

Bóbitáék

Halász Judit csaknem harminc éve énekli magyar költők verseit a magyar könnyűzene legjobbjainak megzenésítésében. Dalain generációk nőttek fel, és ezek a generációk, szülők és gyermekek együtt láthatják-hallhatják őt Palkonyán.
Szintén Palkonyán, de a Malomparkban, Kisharsányban a Kocsiszínben, valamint a beremendi strandon is megnézhetjük, ahogy a Szentesi Horváth Mihály Gimnázium drámatagozatosai elhozzák körünkbe a Négyszögletű Kerek Erdő lakóit: Szörnyeteg Lajost, a legjobb szívű behemótot, Ló Szerafint, a kék paripát; Aromót, a fékezhetetlen agyvelejű nyulat; Bruckner Szigfridet, a kiérdemesült cirkuszi oroszlánt; Mamintit, a kicsi zöld tündért; Nagy Zoárdot, a lépkedő fenyőfát; Vacskamatit, a macskaforma egyént; Dömdödömöt, aki csak annyit tud mondani, hogy dömdödöm; és természetesen Mikkamakkát, mindannyiuk eszét.

Ugyancsak Malomparkban a MárkusZínház előadja a maga János vitézét. A Petrovics bácsi az ügyelő, a színházban nagyon fontos ember. A színészek félelmesztő kalandokon mennek keresztül, hogy a zsiványok vagy éppen a törökök legyőzettessenek. Tessenek látni, ily’ nehéz sora van a hazai (báb)színházi életnek. Ja, hogy közben a János vitéz történetjét használhatja a nézősereg – amit ez a mi Sándorunk ügyesen odakanyarított –, hát, kérem tisztelettel, az sem mellékes dolog. Nem lesz itt vér meg erőszak, csak bársonyos finomság kicsiknek s nagyoknak. A palkonyai Faluházban Gál Tamás előadása lesz látható Arany János Nagyidai cigányok című művéből.

Hagit Yakira

A Cifra Udvarban hímzést tanít Karádi Marika néni. Ördögtánc lesz a kisharsányi óvodaudvaron: az izraeli Hagit Yakira délutánonként a felnőtteknek, délelőttönként a gyerekeknek tart foglalkozást. A különböző  technikákat ötvöző fiatal mesteróráit sok százan keresik fel Bécstől Jeruzsálemig. A Bóbita Bábszínház négy éven felülieknek szóló vásári bábjátékát, a Szeleburdi Gáspár és a varázshegedűt a kisharsányi Kovács Udvarházban játssza el. A Kocsiszínben Rutkai Boriék Vacka-dalokat énekelnek a gyerekeknek. Itt látható majd Bódog és Szomorilla, a 2012-es Nemzetközi Gyerekszínházi Biennálé díjnyertes előadása: egy öreg bőrönd és egy szeszélyes piknikkosár találkozása. Előadja a kétszemélyes Hepp Trupp, vagyis Schneider Jankó és Nagy Viktória Éva.

S végül szóljunk arról, hogy idén a kisharsányi Kovács Udvarház, a Mediawave főhadiszállása átalakul igazi közösségi térré. A cél az, hogy „ne pont légy a tömegben, a közönségben, hanem válj a közösség részévé!” Találkozhatsz itt ingyenesen látogatható művészeti és re-art műhelyekkel, agrár-romkocsmával, koncertekkel, kiállításokkal. Lesz itt az ősi cserekereskedelmet megidéző cserebere placc: könyvet játékra, játékot vörösborra, almás lepényt újrahasznosított ruhára cserélhetsz! Ezenkívül a tészta- és bográcsételek versenyén megmérheted tudásod, megtanulhatod a vizsolyi biblia készítésének technikáját, bepillanthatsz a zenei, a fotós és építész műhelyek munkájába, rajzfilmeket nézhetsz a Spájzmoziban és minden éjjel tábortűz mellett, a csillagos ég alatt hallgathatod az ifjú slammer-generáció legjobbjainak verseit – egy kis muzsika és villányi bor kíséretében.