Öt nap ünnep | Jön az ötödik Ördögkatlan (2)

Posted on 2012. július 14. szombat Szerző:

0


Írta: Jeges-Varga Ferenc

Csodálkozz rá az emberekre te is úgy, ahogy az Ördögkatlan Összművészeti Fesztivál védnöke, Törőcsik Mari tette 2011 augusztusában, amikor először látogatott el az ördögszántotta vidékre. 2012. augusztus 1. és 5. között te is átélheted azt, amikor „a minőség, a sokszínűség, a kíváncsiság és mindenekelőtt az egyszerűség és a szeretet ebben az oly nehéz és sokszor embertelennek tűnő 21. században is boldog közösségeket tud létrehozni.”

KÉPZŐMŰVÉSZET

A Nagyharsányi Faluközpontban a legenda folytatódik. Az „örökös tagok” (Kiss Tibi, Cseh Andris, Simon Edina, Surman Edit) csak festenek, a lányok kerámiamadarakkal, virágokkal csinosítanak. Hozzájuk csatlakozik egy-egy ecsettel Rutkai Bori és Sárkány Sándor. A francia Didier Delannoy tolmácsolásában az Egyesült Államok, Oroszország, Quebec után Nagyharsányban is minden kép a Nőről szól majd. Simon Edina és Surman Edit Tűnékeny tárlata is itt lesz látogatható. Itt nézhetjük meg azokat a textilmozaikokat, amelyek az amerikai őslakos indiánok életének szimbólumait, használati tárgyait mutatja be. Balogh Tünde zsebkendőket, hártyavékony textúrákat rétegez egymásra kiállítása, a Megfestettem zsebkendőmet idejére.

Rutkai Bori

Az Esélykikötőben „Legyen a tolerancia természetes, a diszkrimináció ciki”, s nézzük meg az „Egymásra lépni tilos” című pályázat alkotásait. De ha ott járunk, nem hagyhatjuk ki az Amnesty International elmúlt 50 évének híres plakátjait, valamint Magyarországon élő bevándorlókról szóló Bevándorló Budapest kiállítás fotóit sem. Ugyanitt a Kupé Egyesület rendezi be az Olvasóligetet. A fák alatt a fáradt fesztiválozó olvasgathat, beszélgethet, verselhet is, mélázhat az élet dolgairól. S látható Komlós Attila fotókiállítása is.

A Narancsligetben a Kády Galéria gyerekeknek és szüleiknek szóló festményei lesznek láthatók. Az ifjú képzőművész pár (Rutkai Bori és Nemes Péter) a garázsban és a mellette lévő kicsi kuckóban építi fel Traktorraktárát, ahol festményeket, horgolt és festett objekteket, reliefeket, fényképészeti és kultúrgraffitiket állítanak ki, alkotnak, sütnek-főznek, néha megpihennek – mi meg nézzük őket meg a műveket, és megesszük, amit főztek. Idén is jönnek a Szellemírók. Bodó Marci készül a festékszóróival, a 30Y pedig ideiglenes pólógyárat létesít. A szabad ég alatt a kedvenc költői és írói illusztrációit festi rá akár a te pólódra is. A fesztivál díszvendége, Rutkai Bori és a Specko Jedno ötnapos happeninget tart.

Koncz Zsuzsa

A legnagyobb magyar színházi fotográfus, a nemrég elhunyt Koncz Zsuzsa (1941–2012) képeit is a Narancsligetben állítják ki Színház az egész… címmel.

Kisharsány oldalában is lesz sok néznivaló. A Templomkertben profi túrázók amatőr fotóiból ismerkedhetünk meg a Villányi-hegység és az Ormánság természeti szépségeivel. A nyugdíjasklubban mutatja be Szabados László a 12 országban látott, furánál furább graffitiket. A kisharsányi Kovács Udvarház ad helyet Gyetvai Zoltán felvidéki fotográfus Régi idők című fotókiállításának, amely a barát és pályatárs Agócs Gergely (népzenész, népzenegyűjtő) felvidéki hangi leletmentő munkájának vizuális lenyomata. A megnyitón maga a zenész zenél. A Kocsiszínben pedig a hagyományok szerint a zárónapon levetítik a fesztivál alatt a Film- és Fotóműhelyben készült fotósorozatokat és filmeket.

A Kovács Udvarházban kap helyet Horváth Attila varositulelo kiállítása.A művész több éve foglalkozik többnyire kávés zacskók, hevederek, esernyők, szekondhendből mentett ruhák, táskák, kofferek, kerékpáralkatrészek, és egyéb funkciójukat vesztett tárgyak reciklikálásával. A Katlanban megmutatja a „teregetett ruhák” személyre szabásának lehetőségeit.

“Pöttyösbögre-hordó”

A Vylyan teraszon találkozhatunk a New Yorkban élő képzőművész Böröcz András munkásságával, amelynek egyik központi figurája a hordó, a hordóemberek élete és a hordókból született világ a Barreled World. A fesztivál egyik díszvendége a Vylyan pincében mutatja be „Haydn Hordói” című rendhagyó performanszát, a költő Parti Nagy Lajos és a zeneszerző Szemző Tibor közreműködésével. Kiállítja továbbá a hordók életéről szóló rajzsorozatait és két új Művészi Hordó szobrát. A KisHáz csoport egy tölgyfára alkotott land-art installációt mutat be, Stop-motion címmel. És ahogy minden évben, a Vylyan teraszon most is képzőművészeket kérnek fel arra, hogy leheljenek életet a „kiszolgált” boroshordókba. A művészi hordók a borok érleléséhez használt 225 literes (közismertebb nevén barrique) tölgyfahordókból készülnek.

A Palkonyán található Mayer Pincészet ad otthon Garamvári Gábor kiállításának, címe: 4 in 1. A Hárságyi Pincészetben Pácser László iparművész illatszirom kiállításán a nyár illatainak kivonata testesül meg. A Haraszti Pincészetben Tenke István gyermekkönyv illusztrációit láthatjuk, amelyeket a művész Zsubori Ervin mesekönyveihez készített.

Az Ifjúsági Klubban a regionalista művészeti csoport, a Hatok a Tűz, mint őselem tematikáját dolgozza fel Ördög című kiállításában. A Cifra udvarban Henics Tamás és a Cifra Műhely olyan képeket mutat nekünk Kalotaszegről, amely nem feltétlenül a főbb turisztikai útvonalak mentén készített a művész. Egy kiállítás erejéig megismerkedhetünk a moldvai csángókkal is.

IRODALOM

A Jelenkor Kiadó ezúttal is a Vylyan teraszon tartja irodalmi beszélgető műsorait. Ágoston Zoltán, a folyóirat főszerkesztője Parti Nagy Lajost és Kőrösi Zoltánt várja vendégségbe. Petőcz András, a PEN Klub alelnöke, Szabó Zoltán Attila, a Nyugat Most alapító-főszerkesztője a Nyugat Most elnevezéssel „kortárs irodalmi uzsonnára” invitálja a látogatókat, s egy meglepetés vendéget is hívnak. Tóth Krisztina írásait pedig zenével veszik körbe, amelyből megszületik A szerető álma.

A nagyharsányi Narancsligetben ideiglenesen berendezik a Cseh Tamás Archívumot. Bérczes László beszélget az archívumról annak létrehozójával, Hanák Gáborral, Novák Jánossal a 25. Színházról és a készülő könyvéről, Cseh Andrással egy apáról, egy családról, képekről és zenéről. A beszélgetéseket az énekesről szóló filmvetítések (Tamás arcai és mások) kísérik.

A nagyharsányi faluközpontban a Kupé folyóirat tart rendhagyó irodalmi délutánokat Túlhordott ölelések címmel, Frank Fruzsina, Kiss László, Szabó Márk József közreműködésével. A Szoborpark Amfiteátrumában moderált irodalmi és rockzenés szövetség alakul egy felvonásban. A fesztivál egyik díszvendégével, a 30Y frontemberével, Beck Zolival és (a tavalyelőtti díszvendég) Háy János íróval a rockzene és irodalom kapcsolatáról beszélget Artner Szilvia Sisso a MaNcs újságírója, kritikus. A téma a költészet, a zene, a kísértés, a legnagyobb szentek élete, a realista utópiák, az áldozathozatal, a nők, a férfiak és a táguló világegyetem.

Különbékét köthetünk a Vylyan borok társaságában. A Kaláka megzenésített Szabó Lőrinc-verseket és műfordításokat énekel, Rátóti Zoltán előadásában részletek hangzanak el a költő leveleiből, verseihez fűzött kommentárjaiból, és a róla szóló írásokból. Lesz még rockzenés irodalmi skizó, azaz Magyar Narancs-est is a Szentkékségről. Artner Szilvia Sisso vendége: Beck Zoli. A kisharsányi Kovács Udvarház udvarán a Slam Poetry ül tábortüzet. Fiatal költők adják elő verseiket, amelyeket zenével kísérnek. Megszólalnak szerb muzsikusok és a Csángálló is belelendül.

FILM

A kisharsányi Kovács Udvarház Spájzmozijában a 85 éve született és 2009-ben elhunyt rajzfilmrendező, Dargay Attila mesefilmjeit (Szaffi, Vuk, Ludas Matyi, Gusztáv) vetítik. Válogatást mutatnak be továbbá a Mediawave 2012 dokumentum-, kisjáték- és animációs filmjeiből. A nagyharsányi Esélykikötőben rendezkedik be a Sansz Filmklub, ahol az Isten hozott az Isten háta mögött című francia, a Karamell című francia-libanoni vígjátékot, valamint Az új élet című francia romantikus drámát láthatják a mozi szerelmesei.

Ollós-ragasztós vágás, kerregő vetítőgép, karcos fekete-fehér filmek várnak ránk a palkonyai éjszakában. A Pincesori Kisszínpadon a pécsi Control Stúdió saját gyártású burleszkfilmjeit mutatja be, élőzenével.

(Folytatása következik)