C. J. Sansom: A bosszú nyilai

Posted on 2012. július 4. szerda Szerző:

0


1545 nyarán járunk, VIII. Henrik félresikerült franciaországi hadjárata után Anglia a franciák inváziójának visszaverésére készül. Az angol hadihajók Portsmouth kikötőjében gyülekeznek, hogy szembeszálljanak az ellenség közeledő flottájával, és megakadályozzák a partraszállást.

Az utak a déli partvidékre vonuló katonák ezreitől és a folyamatosan áramló hadianyag-szállítmányoktól zsúfoltak. Shardlake eközben egy újabb megbízást kap pártfogójától, Parr Katalin királynétól, hogy egy öreg szolgálója ügyében járjon el, akinek fia gyanús körülmények között meghalt, miután az egykori tanítványa gyámügyében hozott döntés felülvizsgálatát kérte a bíróságon.

A fiút Hampshire-ben fogadta be egy család azt követően, hogy szülei és testvére pestisben elhunytak. Nevelőszülei a birtokaik kezelési jogát is megkapták, volt tanítója pedig a fiú ellen elkövetett szörnyű sérelmeket emlegetett a halála előtt.

Az ügyben felmerült kérdések tisztázása miatt Shardlake-nek személyesen kell felkeresnie a fiút és családját a háborúval fenyegetett déli partvidékhez közeli udvarházukban. Utazása során Shardlake igyekszik fényt deríteni a bedlami elmegyógyintézetbe zárt Ellen Fettiplace titokzatos múltjára is, nem sejtve, hogy milyen lavinát indít el ezzel.

A két ügyet beárnyékolja a lázas háborús készülődés, a közelgő összecsapás Portsmouth-nál, amely meghatározhatja Anglia sorsát, és bár Shardlake egyelőre nem sejti, de az övét is.

Fordító: H. Kovács Mária

Agave Könyvek, 2012

ISBN 978 615 504 9736