Kívülről nézve önmagunkat | Rados Virág: A visszakapott élet

Posted on 2012. július 3. kedd Szerző:

2


Írta: Abonyi Barbara

Rák. Már a kimondása is nem kevés drámát hordoz magában, hiszen korunk egyik leggyakoribb halálokáról beszélünk. Egy betegségről, ami olykor egészen váratlanul csap le, és tökéletesen kétesélyes a gyógyulás. Nincs biztos gyógymód, se menekvés. Ezért hát nagy tisztelettel nézünk föl mindazokra, akik nem nyugodnak bele a halál közeledtébe, hanem szembeszállnak vele és túlélik.

Hát ha még meg is írják! A betegségregény lassan külön műfaj, valahol félúton az önéletírás és az útikönyv közt. Miközben a betegségedről írsz, elkerülhetetlen, hogy te, a harcos megjelenj – tisztességes szorítóban is úgy szokás, hogy a feleket bemutatják az elején. A piros sarokban – a rák. A kék sarokban – Rados Virág. És persze ott van az út, a küzdelemé.

A szerző ezúttal ismét Péceli Rita maszkja mögött ír, ahogy előző könyvében, a Bipolárisban is tette. Ugyanakkor korábbi cikkekből, interjúkból összerakható, hogy a könyvben nagyjából változtatás nélkül meséli el a vele történteket – így akiben felmerül, hogy ismeri a szereplőket, az álnevek ellenére is beazonosíthat bárkit, aki meg nem ismeri őket, annak mindegy.

Jó kérdés persze, hogy a névváltás miféle változást hozott még a figurában – azaz a szerző el tudta-e távolítani magától a történetet annyira, hogy figurát kapjunk, ne pedig őt magát. Kérdés, hogy ez a karakter mennyire hasonlít saját magára. Egyáltalán, lehetséges akkora távolságot tartani, hogy írószemmel, kívülről nézhessük önmagunkat?

Erre a kérdésre talán csak a szerzőt ismerve tudnánk válaszolni, de a könyvből azért kitűnik, hogy nagyon őszinte. Kendőzetlenül ír arról, hogyan hatottak rá a történtek, hogyan viselkedett különféle helyzetekben. Nem szépít, nem maszatol, adott esetben azt is leírja, ha a betegségei miatti feszültség hatására egy hivatalban a földön fekve sír és kiabál. Akár azt is, ha adott esetben ő sem a legjobban dolgozta föl, hogy a környezete egész egyszerűen nem tudott mit kezdeni a bajával, és akaratlanul is bántották. Rita nem jobb ember másnál, és mindenképpen dicsérendő, hogy Rados Virág nem próbálja idealizálni könyvbeli önmagát.

Ami a stílust illeti, aki ismeri Rados korábbi írásait (például a Kiskegyedből), örömmel tapasztalhatja majd, hogy hozza a szokásos színvonalat. Úgy őszinte, hogy közben nem trágár vagy naturális. Időnként még érezzük, hogy költőiségre törekszik, hogy próbálja választékosan, olvasmányosan előadni azt, ami tulajdonképpen elég csupasz – a félelmet, a küzdeni akarást, a reményt, a szomorúságot és az örömöt. Néha nem is tudja kikerülni a hatásvadászat csapdáját – de ez sem nagy baj. A könyv célja, hogy érzelmeket váltson ki, és mindenkinek máshogy kell megérinteni azt az agyi központot, aminek révén ez elérhető. És ha akár csak egyvalakit megfog annyira, hogy szűrővizsgálatra menjen – már megérte.

Rados Virág (Fotó: Túri Gergely)

Azonban hiányoltam a könyvből a többi karaktert. Habár mélységében és magasságában megismerhetjük Ritát az előzmények olvasása nélkül is, a többiek kicsit kétdimenziósak maradnak, a háttérbe szorulnak. Nem derül ki például, hogy akik rosszat mondtak neki, azok vajon miért tehették. Érdekes módon egyébként a főhősnő kevésszer tett kísérletet arra, hogy próbálja megbeszélni a problémákat a többiekkel. (Ha nem kísérelte meg, az a furcsa, hogy miért nem, ha pedig igen, akkor érdekes, hogy arról miért nem ír.) Rengeteg érdekes mellékalak vonul föl, különösen amikor arról ír, kikkel találkozott a kezelés során. A betegtársak történeteit viszont sokszor csak egy-egy mondatban kapjuk meg. Engem azonban ezek jobban érdekeltek volna, mint egy félresiklott férfiügy a sok közül. A tényleges történésekhez ez csak lazán kapcsolódik, de oldalakat visz el rögtön az elején. Ez azért hiba, mert Rados saját bevallása szerint azért írt, hogy másoknak segíthessen. Ha viszont valaki a mellrákról akar beszélni, akkor érdekesebb lehetett volna több különböző, ide kapcsolódó életút (betegségút).

Kivéve persze, ha eleve nem is igazán a betegség a lényeg – sem itt, sem a Bipolárisban. Rados Virág megalkotta alteregóját, Péceli Ritát, hogy aztán rajta keresztül mesélhessen el dolgokat, amik vele történtek, vagy történhettek volna. Természetesen ez nem baj, és biztos sokan lesznek Rita-Virág kedvelői közül, akik akkor is szívesen olvasnak majd róla, ha már nem a betegségeiről ír, hanem csak önmagáról.

Rados Virág: A visszakapott élet
Jaffa Kiadó, 2012

»Rados Virág: A visszakapott élet  – megvásárolható a polc.hu webáruházban.«