E-könyvek | Trendek és hírek

Posted on 2012. június 16. szombat Szerző:

1


Fokozatosan nyílik a kereslet és kínálat közötti olló az e-könyvek hazai piacán annak ellenére, hogy a legálisan hozzáférhető tartalom mennyi­sége folyamatosan, ám lassan növekszik. Erre és az ebből adódó veszélyekre is felhívták a figyelmet egy sajtóbeszélgetésen, amely a 83. Ünnepi Könyvhét egyik utolsó rendezvényeként az e-könyv hazai helyzetét járta körül.

A rendezvény házigazdája, Salamon Eszter, a Szerep Művészeti Alapítvány képviselője elmondta: a szakmai programot indokolja, hogy Nyugat-Európában az e-könyvpiacok jelentős növekedésnek indultak az elmúlt évben, Németországban például kétszeresére növekedett az e-könyvforgalom, a kötetek fele pedig hagyományos és e-formátumban is megjelenik.

Farkas István, az ekonyvolvaso.blog.hu szerkesztője rámutatott, hogy Magyarországon 2008 óta lehet kapni könyvolvasókat. Szerinte az eltelt évek során tízezernél is többet értékesíthettek belőlük, a piachoz hozzá kell számolni a tableteket, a számítógépeket és az okostelefonokat is.

Ugyanakkor a fogyasztói igényt legálisan kiszolgáló tartalomboltok nagy késésben vannak. A legális kereskedelmi kínálat néhány ezer cím, ráadásul nem is a nagy példányszámban keresett művek. A legális ingyenes [elsősorban a Magyar Elektronikus Könyvtár (MEK) és a Digitális Irodalmi Akadémia (DIA) oldalain található] tartalom tízezer cím körül jár. Ezzel áll szemben a tartalommegosztó oldalakon föllelhető 40-50.000 cím, amik után véletlenül sem jut ellentételezés az alkotókhoz, jogtulajdonosokhoz. Ezek írott – vagyis papíralapú – könyvek digitalizált változatai.

Miközben a legális szféra címkészlete nagyon kevés kivételről eltekintve vagy nem friss, vagy nagyon szűk kör érdeklődésére tarthat csak számot, az illegális zónában minél népszerűbb egy kötet, minél nagyobb olvasói várakozás kíséri, annál gyorsabban bukkan fel. A hagyományos könyvkiadók nagy része még kivár, úgy vélik, számukra a kalózkodás nem okoz jelentős kárt, nem éri meg a fáradságot vesződés az e-könyvekkel. A kiadók inkább amiatt aggódnak, hogy az e-könyv egyidejű megjelenése akadályozná a hagyományos könyvek eladását. A legnagyobb kérdőjelek napjainkban a legálisan kapható e-könyvek esetében illegális másolás elleni védelem szükségessége és az e-könyvek ára.

Mijazaki Dzsun (Miyazaki Jun), a science fiction művekkel foglalkozó SF Portál képviseletében a másolásvédelmi technológiákkal kapcsolatos néhány tévhitet igyekezett eloszlatni. A magyarországi e-könyv piac egyre több szereplője osztja azt a nézetet, hogy a másolásvédelem (DRM) több szempontból is zsákutca, ahogy azt a film- és zeneiparban már láthattuk. Nem hatékony, hiszen az interneten könnyen megtalálhatóak a védelem feltöréséhez szükséges eszközök. Ráadásul éppen azon fogyasztók életét nehezíti meg, akik legálisan megvásárolták, pénzt fizettek az adott tartalomért. A másolásvédelem a tartalom előállítóját védi, és ez igaz az e-könyvekre is. Az utóbbi időben egyre inkább legfeljebb a vásárlót azonosító vízjelet helyeznek el az e-könyvekben. Szerinte az olvasókkal kell megértetni, hogy az e-tartalom is érték, a piac túlélése múlik azon, hogy fizet-e a felhasznált tartalomért.

Séllei Aranka, a digitalbooks.hu kereskedelmi vezetője arra hívta fel a figyelmet, kulcskérdés az e-könyv piacának szempontjából, hogy milyen áron kínálják a megvásárolható tartalmat. Az e-könyvet olvasók igénye egyrészről, hogy aránylag alacsony áron jussanak tartalomhoz, másrészről a kiadók a papírkönyvek eladását féltik, ezért tartják az e-könyvek árát magasan. Az arany középút az lenne, ha az e-könyv tartalma határozná meg az árat, és az e-könyvek ugyanúgy az öt százalékos általános forgalmi adó hatálya alá essenek, mint például a hangoskönyvek.

A CoLibri Könyvek képviseletében Salamon Eszter elmondta, a tarthatatlan helyzet egyik megoldásaként közvetlenül megkerestek számos bestseller-szerzőt annak érdekében, hogy akár hagyományos könyveik kiadóit gyors cselekvésre bírva, akár más kiadó gondozásában tegyék elérhetővé könyveiket legálisan is. Ez a lépés a könyves szakma egy részében igen pozitív fogadtatásra talált, míg másokat felháborított.

A Sony e-olvasója, illetve az Amazon Kindle-je

Kereszty András, a www.ahonapkonyve.hu e-kiadó vezetője elmondta, az e-könyv piac különböző szereplői között szakmai együttműködés van kialakulóban, elkezdődött a közös álláspont keresése. Ez az egyeztetési folyamat és a majdani állandó párbeszéd mindenki számára nyitott, aki e-könyvekkel foglalkozik vagy foglalkozni kíván a jövőben. Az egyeztetésben résztvevők úgy vélik, hogy miközben versenyhelyzet van a piacon, közös érdekeik védelmében közösen kell fellépniük.

Moldován István (Országos Széchenyi Könyvtár) a Magyar Elektronikus Könyvtárt működtető egyesület képviselője üdvözölte a formálódó szakmai együttműködést, ami nélkülözhetetlen a terület fejlődéséhez. A hazai e-könyv világában még bevezetés előtt áll az e-könyvek könyvtári kölcsönzése, amely külföldön már elterjedt gyakorlat és jelentősen bővítheti az e-könyvek ismertségét, használatát. A nemzeti könyvtár örömmel üdvözli, ha közös álláspontot alakítanak ki a kiadók és terjesztők ezen a területen csakúgy, mint az e-könyvek kötelespéldányait illetően.

Forrás: Szerep Művészeti Portál, MTI