POSzToljunk | Színház az egész város (2)

Posted on 2012. május 30. szerda Szerző:

0


Zsolnay Kulturális Negyed (fotó: Jeges-Varga Ferenc)Most ugrik a majom a vízbe! A június 7. és 16. között zajló XII. Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSzT) lesz az első olyan rendezvény Pécs város életében, amikor a belváros terein, valamint az idén megnyílott Zsolnay Kulturális Negyedben egyszerre kínálnak sokszínű kulturális programokat a látogatóknak.

Az egykori Hamerli Vaskereskedés épületegyüttesében (Király utca 9.) megnyílott Belvárosi Könyvtárban és környékén a Pannon Klassz Közösség Kulturális Klaszter és a Flaszter Társulat meglepetés-akciói örvendeztetik a publikumot. A Dekorszövetség szervezésében negyedik alkalommal rendezik meg a Mediterrán Kirakatversenyt, amelyben a POSzT versenydarabjai és kísérő programjai témájában rendezik be Pécs belvárosában és sétáló utcáiban található üzletek kirakatai. A Boltív közben található Szobában a [FOSZFOR] Kreatív Bázis kínál minden nap este kreatív, kritikaíró, élménymegosztó, feltöltő pihenőbázist és találkozóhelyet a fiatalok számára. A Király utcában és a Parti Galériában fellép a Még Színház (Ördögök, Apokrif) és a Színház téren a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskola és Szakiskola tartja Cirkuszi Játszóházát Cirkuszmisszió címmel, és a szakmában Oroszlánnak nevezett Pintér Tamás emlékére rendeznek látványos kaszkadőrshow-t a tanítványai.

A magyar színjátszásunk két emblematikus alakjára, Latinovits Zoltánra és Bujtor Istvánra emlékeznek közös kiállítással: A „Színészkirály” nyolcvan, öccse hetven éves lenne idén. A fesztivál díszvendége Cserhalmi György Kossuth-díjas színművész lesz, akivel több programon is találkozhatunk: énekelni fogja Cseh Tamás dalait, életéről, szerepeiről vall a Játszó-társak című beszélgető műsorban, s B. Müller Magda fotóművész válogatásában eddigi legemlékezetesebb alakításait megörökítő fotók borítják majd be a Palatinus Hotel kirakatát.

A Pécsi Horvát Színház a találkozó ideje alatt a 2010-ben létrejött Magyar Nemzetiségi Színházi Szövetség Egyesület első POSzT megjelenésének ad játszóhelyet. A Nemzetiségi Színházak Találkozója ’12 keretében bemutatkozik a szarvasi Cervinus Teátrum (Ivan Holub: Angyal, avagy az Igazság) a Magyarországi Szerb Színház (Radoslav Zlatan Dorić: Ne adj Isten, szerbek egyesülnek), a Cinka Panna Cigány Színház (Balladák földjén) és a Karaván Színház (Banyamesék, A show folytatódik), valamint egy horvát nyelvű előadással (John Buchan–Alfred Hitchcock–Patrick Barlow: 39 lépcsőfok) a Pécsi Horvát Színház is szerepel. Ugyanitt lesz megtekinthető a Kaposvári Egyetemen 2010-ben végzett fiatal látványtervezők kiállítása (Szem-Szög), amely a tervezői munka folyamatába enged betekintést. Sárosi István Veszedelmes – sms – viszonyok című könyvének bemutatóját is itt tartják.

Színes kavalkád lesz 2012-ben is. Immár negyedik éve része az OFF programoknak a SzínTér Tematikus Roma Fesztivál, amely keretében cigány és nem cigány, híres és a pályájuk elején járó művészek felvonultatásával a többségi társadalom és a roma nemzetiség együttélésének pozitív példáit kívánják bemutatni. A roma hagyományokba bepillantás engedő rendezvénysorozat programjainak a Sufni Cult Café, a Caflisch Kávéház és Cukrászda, valamin a Zsolnay Negyed Ginkgo Gasztró Korzója ad helyet.

A Színház tértől alig húszpercnyi sétára lévő Zsolnay Kulturális Negyed lesz a színházi fesztivál kísérőrendezvényeinek másik fő terepe, ahova a menetrendszerűen közlekedő városi kis vonattal (Interposzt) is eljuthatnak majd az érdeklődők. Az E78-as terem, a Bóbita Bábszínház, a Janus Egyetemi Színház és az ArTér Kávézó épülete ad otthont az egyetemisták kilenc vizsgaelőadásának. 2012-ben a Színház- és Filmművészeti Egyetem [Presznyakov-gyakorlatok (Terror); Egy kis Marivó, Karnyóné-gyakorlatok; Jelenetek Papp András–Térey János Kazamaták című drámájából; Jean Racine: Berenice], a Kaposvári Egyetem Művészeti Kar („Téli utazás”; „Szedett-vedett orfeum”), a Babeş–Bolyai Tudományegyetem Színház és Televízió Kar, Magyar Színházi Intézet (10) és az Újvidéki Művészeti Akadémia (Kreón… vagy fordítva) végzős hallgatói mutatkoznak be. A kaposvári egyetemisták II. évfolyama pedig Sebő Ferenc verseit zenésíti meg (Az ördög hárfái).

Gardénia - K. V. TársulatLáthatunk független színházi produkciókat (Jana Dobreva: Homokpuzzle – Szkéné, a Vádli Alkalmi Színházi Társulás és a FÜGE Produkció; Elżbieta Chowaniec: Gardénia – K. V. Társulat; Hajrá Háry! – HOPPart) is a negyedben. Ami még nagyobb hír, hogy idén első alkalommal a Független Előadó-művészeti Szövetség programjai is színesítik a POSzT kínálatát. A FESZ négy szekciója (színházi-nevelési, produkciós műhely, kritikus és improvizatív zenei) a társadalmi elkötelezettség és innovativitás jegyében szervezi a Szövetség megjelenését az idei POSzTon. Négynapos programsorozatuk, a FESZTáv a negyedben valósul meg iskolaszínházi (Mobil – Krétakör, Kucok – Tünet Együttes, Bábok – Kába Kulturális Műhely, Mézeskalácsház – Kerekasztal Társulás) előadásokkal, performanszokkal, progresszív zenei programokkal, termelői piaccal. A FESZ minifesztivál egyik legizgalmasabb attrakciója a záró előadás Schermann Márta rendezésében, a Katlan Csoport szervezésében, amelynek előadóművészei, résztvevői Pécs lakói közül kerülnek ki. Pályázati felhívásában a FESZ amatőr művészeket, zenészeket, táncosokat, bábosokat és műkedvelő civileket is megszólított. Az alkotás egyhetes intenzív próbafolyamat során nyeri el végső formáját. Az összművészeti produkciót június 15-én a Zsolnay Negyedben mutatják be, a legjobb alakításokat szakmai zsűri díjazza.